tiistai 15. marraskuuta 2016

Rapiiri on aika hurja viiltoasekin

Rapiiri on pistoase. Se näyttää olevan näytelmissä ja elokuvissa naisten ase. Ilmeisesti siksi että sitä pidetään kevyenä. Kuitenkin lähinnä urheilumiekkailun rapiirit, jotka ovat mielestäni enemmänkin jämäköitä vaijereita tai metallitikkuja kuin miekkoja, ja aikanaan muodikkaat smallswordit ovat kevyitä.

Rapiiri painaa saman verran kuin pitkämiekka. Se ei ole kevyt ase. Se on pisto-orientoitunut ase. Mutta siinä ei ole vielä kaikki ; Monesti tämä pisto-ominaisuuksien korostaminen johtaa siihen, että ajatellaan että viilto-ominaisuuksia ei juurikaan olisi. Mutta niitä on aivan riittävästi ihmisen tappamiseen.

Rapiiri on pitkä ase, ja se eroaa pitkästämiekasta siten että sen terää on venytetty pitkälle. Ja kättä on suojeltu. Tätä ulottuvuutta on kätevä käyttää hyväkseen. Ja kun käsi on suojattu sitä voi pitää edessä. Sitä ei tarvitse suojata "reachin ulkopuolelle". Rapiirissa käsi ei ole maalitaulu aivan samalla tavalla kuin pitkällämiekalla.

Tämä tietenkin johtaa siihen että sillä on teknisesti järkevämpää tehdä iskuja jotka tehdään ranteella. Sillä ei tehdä pitkämiekkamaisia täysiä iskuja. (Full blow.) Ihan siksi että kun kättä ei tarvitse viedä suojaan, niin tämänlainen liikerata on astetta tarpeettomampi. Pitkällä miekalla käden turvassa pitäminen on yhdistettävissä siihen että sillä voidaan lyödä kovaa. Rapiirilla sama liikerata on mahdollista tehdä. Ja tällöin viilto ei ole yhtä voimakas kuin pitkällä miekalla.

Tämä tekninen eroavuus korostaa tietenkin sitä että rapiirin tekniikoissa viillot ovat vähemmän tehokkaita. Mutta tämä on enemän sitä mitä sillä on kaikista fiksuinta tehdä kuin sitä mitä sillä voitaisiin tehdä.

Jos rapiirin viilto-ominaisuuksia joskus pääsee kokeilemaan, ällistyy.

4 kommenttia:

Jklak kirjoitti...

Voisiko rapiirilla leikatakkin eikä vain viiltää....?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Luultavasti kyllä.

Tom Kärnä kirjoitti...

"Rapiiri" kuulostaa minusta aseelta. Siksi se on minusta hienoa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Rapiirissa on kyllä tehokkaita ärriä.