maanantai 7. marraskuuta 2016

Jack Chick on kuollut - ja iso määrä rakentavaa vihaa on kuollut hänen mukanaan

Tässä vaiheessa tarinaa
tuskin tulee käännettä jossa
Susanna kuuluu turmelevaan
Aito Avioliitto -järjestöön.
Tosin Jack Chick kykenisi
varmasti kristillisesti vihaamaan
myös heitä. Jotenkin.
Jack Chick, julistavia käännytyssarjakuvien piirtäjä, on kuollut. Hänen tuotoksensa olivat hyvin kuuluisia. Ja tässä kohden onkin myönnettävä että hän oli niitä harvoja ihmisiä jotka ovat saavuttaneet sen tilan että kun kaksi ihmistä referoivat häneen keskustelussa, molemmilla voi olla mahdollisuus tietää kenestä on kysymys. Tämänlainen saavutus on vaikea.

Toki tässä kohden Chickin tuotanto on kuuluisampi kuin mies. Mutta hänen tuotoksensa ovat valtaosalle tuttuja. Chick toki saavutti kuuluisuutensa olemalla melko pahamaineinen. Hän oli hahmona kontroversiaali jopa keinoja kaihtamattomissa fundamentalistien evankeelisten kristittyjen parissa. ; Hänen traktaattiensa suosio on myös varmasti omalta osaltaan vahvistanut sitä käsitystä mikä monilla on kristinuskon ytimestä. Että vaikka sanan tasolla puhutaan rakkaudesta, pelastuksesta ja armosta niin kaikilla muilla tasoilla kysymys on siitä että vastustetaan ja moralisoidaan ja vihataan monenlaisia asioita.

Olen ollut itsekin jokseenkin kiinnostunut hänen tuotannostaan. En toki siinä mielessä että olisin kääntynyt kristityksi niiden avulla. Pikemminkin päinvastoin. Sitä voidaan sanoa asia niinkin että jos briteillä on sellainen sanonta jossa sanotaan että kansa ansaitsee sellaiset poliitikot kuin se itselleen äänestää, niin samoin ne ihmiset jotka kääntyvät Jack Chickin sarjakuvien kautta kristityiksi, kääntynevät sellaiseen kristillisyyden muotoon että ansaitsevat sen kyllä.

Hän on ollut siitä mielenkiintoinen hahmo että hänellä oli hieman erikoinen suhde tekijänoikeuksiin. Hän ei hyväksynyt parodiointia ja tähän liittyy myös eräs parodiointisivun kanssa tehty vääntö. Sen varrella oppii ainakin sen, että Chick mielellään ilmoitti haastavansa parodioijiaan oikeuteen ja yritti saada nämä ottamaan tuotoksensa pois internetistä ja jakelusta. Mutta hän ei ollut innokas todella haastamaaan. Eikä ihme, käyttö parodioinnissa kun menee helposti hyväksyttävään malliin. (Toisaalta Chick on itse käyttänyt aineistossaan vastaavalla tavalla parodia/huumori/kritiikkikulmaan kopioitua aineistoa, esimerkiksi "Dungeons and Dragonsista" omissa teoksissaan nimeltä "Bewitched", ja "Family Guy".)

Chick oli tarkka uskonnostaan. Hänen tuotannossaan Helvetillä oli hyvin tärkeä rooli. Tätä tilaa tarjottiin usein niille jotka eivät olleet kristittyjä. (Chickin traktaateissa heitä kuvataan aina läskeinä, homssuisina ja epämiellyttävän näköisinä, vihaisina ja vastaavina.) Mutta myös kristittyjen yllä tämä uhka oli usein kovana. Tämä näkyy esimerkiksi siinä miten Chick suhtautui katolisiin. (Traktaatti "The Death Cookie" esittää että katolisen messun ehtoollisleipä on Saatanan juoni ja jokaisen ehtoollisleivän takana on demoniset voimat.) Tai niihin kristityihin jotka esimerkiksi arvostivat Halloweenia.

Helvetin lisäksi Chickin traktaateissa on toinenkin tärkeä toistuva teema. Hän korostaa Pyhän Hengen hyväksymistä pelastuksessa. Ja tämä luo hänen teoksiinsa usein hyvin hämmentäviä kontrasteja. Monissa traktaateissa kunniallisesti käyttäytynyt päätyy Helvettiin kun taas murhaaja, raiskaaja ja vastaava pelastuu Taivaaseen koska on osannut katua kuolinvuoteellaan. Näistä ehkä erikoisin on varsin kontroversiaalinen tuotos "Lisa". (Jota ei löydy Chickin virallisista traktaateista enää. Se on toki tallessa toisaalla.) Tässä lasta insestiraiskaava ja lapseensa sukupuolitaudin tartuttanut isä saa onnellisen lopun kääntymällä kristityksi. Toki tätä teemaa löytyy myös "ei virallisesta jakolistasta unohtuneena". Kiinnostunut voi viisastua lukaisemalla "Trust Me" -traktaatin.

Chick oli ihminen jolla riitti kiinnostusta moniin asioihin. Jos kiinnostus tarkoitti vihaa. Hänen sarjakuviaan on syytä katsoa sitä kautta keitä ja mitä asioita hän vastusti. Alla lyhyt ja epätäydellinen lista;
*Ateistit ja sekularistit
*Mormonit
*Juutalaiset
*Katoliset
*Muslimit
*Hindut
*Jehovan Todistajat
*Homoseksuaalit
*Noidat
*Kommunistit
*Rockmusiikki
*Halloween
*Roolipelit
*"Harry Potter"
*Abortti
*Evoluutio
*Gluonit
*Poliittinen korrektius
*Obeliskit
*Vapaamuurarit
*Intiaanien uskonnot
*"Family Guy"
*Ilmastonmuutos
*Buddhalaisuus

Koska kristityt tiettävästi elävät kovasti kultaisen säännön mukaan, on vain sanottava että Chick näyttää tuon listan perusteella vihanneen lähes yhtä monia asiaa kuin minäkin. Ehkä tämän vuoksi kykenenkin nauttimaan Chickin tuotannosta. Se on kuin lukisi jotain raivon ensyklopediaa. Toki siltikin tästä kiinnostuksestani nousi häiritseviä kysymyksiä, sellaisia jotka myös kaipaavat vastauksia.

Ja tämänlainen vihan purkaminen sarjakuviin on varmasti yhtä terapeuttista hänelle itselleen kuin traumaattista suurelle määrälle muita ihmisiä. Nietzsche - filosofi jota Jack Chick luonnollisesti vihasi - olisi kutsunut tämänlaista tuskan purkamista tuotantoon sublimaatioksi. Täytyykin toivoa Chickille kultaisen säännön mukaisesti sitä että hän on ymmärtänyt katua viime hetkellä kuolinvuoteellaan. Että hänen elämänsä sarjakuvalle saataisiin onnellinen loppu!

Ei kommentteja: