keskiviikko 20. tammikuuta 2016

"Evankeelisia"

Hikipediassa on, sattumalta kohtuu vahvasti minun tekemäni, juttu evankeelisesta kristillisyydestä. Se on vähän saman tapainen kuin juttu kuin Intelligent Designistä. Siinä viivaillaan yli sanoja ja kutsutaan uudella nimellä. Syy on mielenkiintoinen. Ja se on sama miksi käytän "fundamentalismia" yleissanana. Tapa ärsyttää niitä jotka pitävät itseään evankeelisina.

Patheosissa on mielenkiintoisia kirjoituksia siitä miten evankeelisuuden ja fundamentalismin suhde on ollut ja muuttunut historian varrella. Karkeasti ottaen voisi sanoa että evankeelinen kristillisyys oli alun perin jotain joka enemmänkin irtautui, oli irrallaan ja halusi olla irrallaan fundamentalismista. Nykyisin kannat ovat liuenneet niin että ne ovat käytännössä sama asia. Fundamentalismi -sanasta yritetään vain päästä irti koska sana on tahrautunut niin kristillisen päsmäröimis-metelöimisen kuin islamilaisen terrorisminkin kautta.

Jaottelu "evankeelisiin kristittyihin" ja "fundamentalisteihin" on jotain joka on hyvä vetää silloin kun puhutaan aatehistoriasta. Nykyaikana tämä jaottelu on usein perin juurin irrelevanttia. Juuri kuin se, että erottaisi Intelligent Designin aivan eri asiaksi kuin kreationismin.

Se, miksi en kutsu fundamentalisteja evankeelisiksi on vähän sama kuin miksi suosin sitä että kutsun ISIS -joukkoa sillä loukkaavalla D -sanalla. You know. Douche.

2 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Itse satun olemaan paitsi evankelinen, niin myös ei-fundamentalisti.

Jos nimityksellä "fundamentalismi" viitataan niin tietyntyyppiseen kristinuskon muotoon kuin tietyntyyppiseen islamin muotoon, niin minusta olisi asiallista, jos nimityksellä viitattaisiin haluun palata uskon alkulähteille ja uskoon pyhän kirjan erehtymättömyyteen eikä kiihkoiluun tai väkivaltaisuuteen.

Ja sitten on vielä erikseen sellaiset ihmiset kuin evankelikaalit.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

"Jos nimityksellä "fundamentalismi" viitataan niin tietyntyyppiseen kristinuskon muotoon kuin tietyntyyppiseen islamin muotoon, niin minusta olisi asiallista, jos nimityksellä viitattaisiin haluun palata uskon alkulähteille ja uskoon pyhän kirjan erehtymättömyyteen eikä kiihkoiluun tai väkivaltaisuuteen."

Valitettavan usein näyttää että nämä kaksi (kiihkoilu ja kirjadogmatismi) ovat synonyymejä.

"Evankelikaalit" kuulunevat kasvikuntaan. (Kuten myös "illuminaatit".) Se kyllä selittäisi monta asiaa.