Eräs tuttuni on akateemisesti koulutettu. Historiaan liittyen on tunnetusti aika vähän työpaikkoja. Tällä hetkellä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä on haussa museointendentin paikka. Tämä on tietenkin hieno mahdollisuus. Mutta tässä on catch "Tehtävään valittavan tulee olla konfirmoitu ev.lut. kirkon jäsen." Kysymys on kiinnostava, koska intendentin tehtävässä aihepiirin tunteminen ja työtehtävät eivät suoraan mitenkään liity jumalanpalvelustoimintaan tai vastaavaan. Tosin paikkakunnan seurakuntayhtymä pitää kirkkoon kuulumista vaatimuksena myös hautausmaan puolella työskentelevillä kesätyöläisillä ja ruohonleikkaajilla. Itse en esimerkiksi voinut yhdessä vaiheessa hakea töitä hautausmaalle ilman kirkon jäsenyyttä.
Tilanne on tietenkin haastava koska uskonvakaumuksen perusteella syrjiminen on Suomen laissa ehdottomasti kiellettyä. Ei ole olemassa sellaisia olosuhteita joissa minä saisin perustaa uskonnottomuutta levittävän yrityksen, vaikka uskonnottomuuteen spesialisoituneen kirjakaupan, ja jonne suostuisin ottamaan vain ateisteja töihin. Seurakunnilla on tässä kohden "rajoitettu poikkeussääntö" ; Asiaa säätävässä laissa kirkon virkasuhde vaatii kirkon jäsenyyttä. Muunlaiset työsuhteet sitten katsotaan tehtävän mukaan. Jumalanpalveluselämään, diakoniaan, kasvatukseen, opetukseen ja viestintään liittyvät tehtävät vaativat kirkon jäsenyyden, muissa se ei saa vaikuttaa.
Tämä kirkon oikeus palkata vain kirkon jäseniä on jotain joka tuntuu hyvin omituiselta erivapaudelta joka antaa kristittyjen harjoittaa sellaista ulossulkemista jota mikään muu taho ei saa soveltaa kristityille itselleen. Mutta se on silti jotain jota liberaalitkin pastorit helposti intoutuvat puolustamaan, suorastaan naama punaisena. Eli kysymys ei ole siitä että laki määrää ja sitä on toteltava. Laki myös nähdään oikedenmukaisena ja reiluna ja siihen puuttuminen on pahempi loukkaus kuin kirkosta eroaminen väärin syin.
1: Käsittääkseni kirkkolaisille ei ole mitään oikein syin kirkosta eroamista, mutta he pahastuvat jos asian sanoo näin. Heistä on vain tärkeää jokaisessa eroamisperusteessa kertoa miten se on ehdottomasti väärä. Se kuulostaa vähemmän kategoriselta. Siksi käytän sanaparia "väärin syin" vaikka sana "väärin" ei ilmeisesti sisällä mitään lisäinformaatiota..
Asiassa on jännittävä lisätwisti joka koskee tämän hetken työvoimapolitiikkaa. Intendentin työstä kiinnostunut kun kertoi "Koska sain työpaikasta tiedon (kerrankin) Työvoimatoimiston kautta, mitenkähän työvoimatoimisto asiaan suhtautuisi, jos olisivat lähettäneet tämän ns. sun on pakko hakea tätä työpaikkaa -työnhakuosoituksena (nyt oli vain "tiedoksi" -kirjeellä). Olisikohan tullut kehotus liittyä takaisin kirkkoon?" Sitäpä voi miettiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti