perjantai 19. helmikuuta 2016
Avoimuuden vallattomuus
"Black Sails" -sarjassa on paljon merirosvojuonittelua. Eräässä jaksossa bordellin pitäjä "Max" kertoo että hän ei aio toistaa muiden ihmisten virheitä. Moni on Nassaussa joutunut ongelmiin sillä että he ovat olleet paikoilla joilla on symbolista valtaa ja konkreettista rahaa. Tässä hän ottaa etäisyyttä etenkin Eleanor Guthrieen, joka on ollut merkittävä vallanpitäjä sitä kautta että hän on myynyt piraattien valtaamia ryöstösaaliita kauppiaille ja tehnyt "kuumasta" tavarasta legitiimiä. Koska piraatin saalis on arvoton ilman tätä prosessia, hänellä on ollut paljon näkyvää valtaa. Max on sen sijaan panostanut vakoiluun ja haluihin keskittyviin palveluihin. Hän omistaa bordellin, myöhemmin myös lihakauppojen tyylisiä liikkeitä. Ja hän hankkii tietoja ja myy niitä. Hän ei tietyssä mielessä luo valtapeliä vaan seuraa sitä. Ja tätä kautta hänellä on paljon todellista valtaa. Joskaan ei juurikaan symbolista valtaa.
Tämä on minusta hyvä muistutus. Hyvin monesti ajatellaan että valta on sitä että on jokin järjestelmä jolle ei mahdeta mitään. Kuitenkin vain harvoin valta on todella tämänlaista. Ja tätä kautta saadaan selville miten avoimuus liittyy valtaan. Jos perinteinen mahtikeskeinen valta on sitä että ei ole väliä tiedetäänkö valtarakenteesta vai ei kun sitä totellaan haluaa tai ei, on monia vallankäytön menetelmiä jotka toimivat vain kun ne ovat jotenkin salattuja.
Voisin luokitella näitä asioita siten että:
1: On tavoitteellista asioiden kätkemistä. Eli vallankäyttöä tehdään tarkoituksella vallan ulkopuolella. Tässä on olemassa konkreettinen kiinnijäämisen riski. Ja kun asiasta jäädään kiinni, siitä seuraa ongelmia. Tämä on itse asiassa hyvin yleinen ja helposti mieleen tuleva tapa lähestyä juuri silloin kun vastassa on ihmistä suurempi järjestelmä. Jähmeää byrokratiaa voidaan pelata laittomuuksilla tai porsaanreikäkikkailulla. Kun asia saadaan yleiseen tietoon joko joudutaan lain edessä sanktioihin tai tämä mainuttu porsaanreikä tukitaan.
2: Kognitiivisiin rajoitteisiin perustuva kätkeytyminen ; Systeemistä tehdään niin mutkikas että sen ymmärtäminen vaatii teknistä tietotaitoa ja syvää asioiden syvimmän luonteen ymmärtämistä. Kun asia on riittävän mutkikas tai vaikea, prosessi voidaan tavallaan tehdä päivänvalossa koska sitä ei ymmärretä. ; Tällä on merkitystä ainakin monissa yhteiskuntaa tai maailmankuvaa koskevissa ideologioissa. Niissä ihmisiä voidaan hallita propagandalla tai jopa vuotamalla aivan liikaa informaatiota. Tästä voidaan mainita erityistapauksena myös sellainen että jos jokin järjestelmä toimii epäintuitiivisella tavalla, ihmisiä voidaan johtaa harhaan typistämällä asioita intuitioidenmukaisiksi. Se, miten asia todella toimii ei tällöin pärjää sille miten ihmiset kokevat asioiden toimivan.
Otin tämän kahtiajaon sitä kautta että molemmissa asioita piilotellaan. Toisen tärkein menetelmä on kuitenkin sensuuri kun taas toinen keskittyy asioiden vaikeuttamiseen ja propagandointiin.
Tunnisteet:
avoimuus,
propaganda,
sensuuri,
televisiosarjat,
vakoilu,
valta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti