"Game of Thrones" on ollut tunnettu sarjana jossa käytännössä kuka tahansa on voinut kuolla. Sarja on myös pitänyt konventiorikkeistä. Eli ensin on ladattu ja vihjattu jotain juonta ja tämän jälkeen tämä on katkaistu kesken. Tämä näkyy esimerkiksi niissä kiinnostavissa sivuhahmoissa jotka kuolevat varsin pian. Että "Hound" Cleganen käsittelytavassa jossa häneen ensin ladataan suuria ja massiivisia tarinaodotuksia ja sitten hän kuolikin.
Viimeisin kausi onkin ollut monille pettymys. Eikä ihme. Sillä nähdäkseni sarja siirtyi viimeisimmässä tuotantokaudessa kohti asioiden ratkaisemista. Se ei enää esitellyt hahmoja ja maailmaa tai aloittanut uusia langanpäitä. Tämä johti siihen että se palasi normaaliin konventionaaliseen tarinankerrontaan. Joka näkyy esimerkiksi siinä että "Hound" ei ollutkaan kuollut vaan oli pelkästään haavoittunut.
Tämä on johtanut tietenkin tiettyihin muutoksiin. Jos sarjassa tuntui aluksi siltä että hyveelliset kuolevat, sarja muuttui pikku hiljaa joksikin jossa kuoli lähinnä (a) niitä ihmisiä jotka ovat julmia julmuuden vuoksi ja jotka eivät hyödytä muita heidän valtaprojekteissaan (b) sellaisia ihmisiä jotka olivat oikeudenmukaisia mutta jotka eivät oikein välittäneet tai ymmärtäneet mitä ihmiset halusivat vaan sen sijaan olettivat kaikkien olevan samanlaisia kuin he itse.
Viimeisin kausi sitten latasi tämän pelin hyvin uudenlaiseksi.
Kaikki onkin hyvin säänneltyä ja säädettyä. Tämä on toki korostunut tavallaan pitkin koko sarjaa ; Sarjassa on jonkinlainen pitkäaikainen karma ; Ihmiset tuppaavat kuolemaan tai kärsimään jotenkin samantapaisilla tavoilla kuin mitä he ovat itse tehneet muille. Ja toisaalta jos joku ihminen on välttänyt jotain kohtaloa ja tämän oikeutukseksi hän on tehnyt jotain kauheaa, hän on joutunut kohtaamaan nämä pelot.
Ehkä radikaalein esimerkki tästä on se, miten Greyjoy pelkäsi että muut merenkävijät pitäisivät häntä "eunukkina". Hänestä tuli juuri sellainen. Stannis Baratheon oli valmis uhraamaan ihmisiä välttääkseen tuhon. Ja tuhon hän kohtasi. Cersei Lannister usutti Jaimea työntämään lapsen ikkunasta, ja viime kauden päätteeksi hänen lapsensa hyppäsi ikkunasta kuolemaansa.
Tämä on ns. informaatiota joka kertoo vihjeitä siitä kuka tulee kuolemaan ja milläkin tavalla. En esimerkiksi jaksa uskoa että Cersei Lannisterilla on enää kovin pitkää elinajanodotusta. Hän on ollut pitkään vahva hahmo. Mutta kaikki häneen liitetyt profetiat ovat käytetyt. Joten hänen tarinan kaarensa on lopussa. Olen melko varma että tuho tulee olemaan nopea. Ja se liittyy jotenkin siihen miten Jaime Lannister on halunnut vaikka polttaa koko muun maailman jos he kaksi jäävät eloon. Ja siihen miten Tyrion lupasi että hän palaa, joskus kun Cersei on iloinen. Ja että hän tulee muuttamaan tämän ilon tuhkaksi.
Olenkin rakennellut tavallaan teologisen teorian "Game of Thronesista".
Kun katsoo sarjasta tehtyjä faniteorioita, niissä tunnutaan kiinnittävän aika vähän huomiota esitettyyn uskontoihin. Koska sarja näyttää muuttuneen yhdeksi Suuren Tarkoituksen pesäpaikaksi, ja alun kyyniset ja nihilistit ovat joko muuttuneet hulluiksi tai löytäneet jotain Merkitystä elämäänsä, on mielestäni hyvä olettaa maailman toimivan jotakuinkin niin että esitetyt tarinat ja uskonnot ovat jollain erityisen oleellisella tavalla totta. (Muistilappu itselle ; Jos maailma toimii samalla tavalla kuin Game of Thronesin maailma, on syytä ottaa uskonto hyvin hyvin vakavissani. Jos ei muuten niin siksi että maailma näyttää jostain syystä rakastavan dekapitaatiota ja kastraatiota ja molemmat ovat nähdäkseni melko epämiellyttäviä asioita tapahtuvaksi hänelle itselleen.)
Näkisin että sarjassa on hahmoja jotka ovat niin täynnä Merkitystä että ne eivät voi kuolla. Tästä jonkinlaisena todisteena on sekin että he ovat kohdanneet paljon vaaroja, mutta he eivät kuitenkaan ole kuolleet. Heidän oleelliset vastustajansa tulevat kuolemaan, mutta vasta melko pitkän ajan kuluttua. Ja tässä vastustaja ei tarkoita suoraa vihollisuutta. Vaan sitä että kohde edustaa samaa arkkityyppiä kuin he, mutta jotenkin vääristyneessä muodossa.
Näen että "Faith of Seven" on tässä kiinnostava. Sillä se tarjoaa sarjan käyttämät arkkityypit. Kuvailen oheen lyhyesti sekä mainitut arkkityypit sekä sen ketkä mielestäni voisivat olla tämän arkkityypin sankareita ja ketkä tämän vääristyneitä muotoja. Lisäksi näyttää siltä että vanhana rauhan aikana on ollut hahmoja jotka ovat olleet oleellisissa asemissa ja jotka edustavat näitä arkkityyppejä sen ihanteellisessa muodossa. He ovat kuolleet ja tämän takia kaaos tavallaan kenties alkaakin. Vanhat on korvattava uusilla korvikkeillaan. Ja väärä valinta johtaa kaaokseen ja epävakauteen.
1: Isä (The Father). Hänet esitetään representoivan taivaallista oikeutta ja hän tuomitsee sieluja ja tekoja. Tässä kohden Talvivaaran vanha isäntä on varmasti ollut hyvä ideaali. Ja uskon että hänet tullaan korvaamaan analogillaan John Snowlla. Vääristyneitä versioita tästä ovat edustaneet esimerkiksi Roose Bolton ja Tywin Lannister. Sekä kenties "High Sparrow".
2: Äiti (The Mother) joka edustaa armoa, rauhaa, hedelmällisyyttä, lapsen syntymää ja muita äidillisiä hyveitä. Tässä kohden tarjolle on ällistyttävän paljon tunkua. On melko selvää että Starkien äidin Catelynin tulee korvaamaan joku. Toisaalta äidin roolin saattaa ottaa "lohikäärmeiden äiti"; On vaikeaa nähdä korostaanko Daenerys Targaryenin kiistämätön psykoottisuus sitä että hän on vaarallinen vääristymä. Selvää on että vaarallinen vääristymä on ainakin Cersei Lannister, ja kenties jopa "The Red Woman" Melisandre. (Joka tosin saattaa edustaa vääristymää jostain muustakin.)
3: Neito (The Maiden) joka edustaa kauneutta, viattomuutta, rakkautta ja kauneutta. Tähän Sansa Stark on luultavasti paras edustaja koko sarjasta. Kieroutunutta versiota voi edustaa "Ruusukuningatar" Margaery Tyrell joka on ollut yllättävän sitkeästi häijy mutta viattomalta vaikuttava hahmo joka on ollut niin paha että se unohtuu helposti (jos ei muuta niin siksi että hän on hyvin hyvin hot).
4: Tietäjä (The Crone): joka symbolisoi viisautta ja ennaltanäkemistä ja jonka symbolina on hänen kantamansa lamppu. Tämä voi tietenkin viitata Melisandraan (ja täten hän saattaa välttyä siltä että yö joskus on hänelle itselleen pimeä ja täynnä kauhua.) On kuitenkin mahdollista että asiallista versiota tästä edustaa joko mystistä tietämystä harjoittava Bran Stark, ihmisiä ja heidän tarpeitaan ymmärtävä Tyrion Lannister tai lukutoukka Samwell Tarly. (Hyvällä mielikuvituksella myös "Onion knight" Davos Seaworth.) Luultavasti Melisandra on tästä vääristynyt muoto samoin kenties "High Sparrow" (mikä hänen oikea nimensä sitten olikaan...)
5: Soturi (The Warrior): Hän edustaa voimaa ja rohkeutta taistelussa. Tähän hahmoon on luultavasti sovitettu Brienne of Tarth. Mutta on mahdolista että sarja itse asiassa tarjoaa tätä roolia Jorah Mormontille. Vääristyneitä versioita edustanevat erityisesti sellaiset tyypit kuin "Mountain" Clegane. (Toki sarja on käsitellyt "Hound" Cleganea tavalla joka on vähintään epätasainen. Hän voi olla parannuksen tekevä soturi joka oppii rooliinsta. Tai sitten ei. Itse symppaan hahmoa mutta odotan hänelle tapahtumakäänteikästä kuolemaa. Hän ei oikein osaa elääkään.)
6: Seppä (The Smith) joka ilmentää luomista ja taitoa: Tämä on luultavasti vaikein rooli täytettäväksi. Mieleen tulee alkukausien seppä-kuninkaanäpärä-jonka-nimen-kaikki-ovat-unohtaneet. Mutta en ole varma onko hän itse asiassa kuollut sarjan aikana. (Kuolemia on niin paljon ja hahmoja vielä enemmän.) Uskon että hahmo on kuitenkin jo esitetty sarjan aikana eli en usko että tähän tuodaan jokin aivan uusi hahmo.
7: Muukalainen (The Stranger) joka edustaa kuolemaa ja tuntematonta. Sarja tarjoaa tähän lähinnä yhden kokonaisen kulttuurin ynnä yhden hahmon. Arya Starkin. Tämä on suhteellisen selvää. Tämän vääristynyt muoto on "Littlefinger" Petyr Baelish. Kenties myös "Spider" Varys.
Tätä kautta voidaan nähdä että mallista voidaan luoda joitain ennustuksia. Toki se jättää paljon arvailujen varaan ; Esimerkiksi itseäni kiinnostaa periaatteessa se, paljstuuko Daenerys Targaryen lopulta sarjan oleellieksi sankarittareksi vai onko hänen tarinansa tarina siitä miten viaton neito muutetaan jonkinlaiseksi "karmiseksi pääpahikseksi". Tämä ratkaisu sitten sinetöi esimerkiksi sen miten Jorah Mormontille ja Tyrion Lannisterille käy. (Se ovatko he arkkityyppiä vai sen vääristynyttä muotoa näkynevät tähän liittyvissä asioissa.)
Aryan ja Sansan merkitys ja se, että he eivät kuole sarjan puitteissa on melkolailla selvä. Olen näistä kahdesta vahvemmin varma kuin John Snown hengissäpysymisestä. (Joka on melkomoisen varmaa. Kuolleistaherätetty hahmo jonka vastavoimina ovat luultavasti "kuolleista herätetty"merenkävijäkuningas joka kruunajaisissaan hukutettiin... Voisin lyödä vetoa että Game of Thronesin maailmassakaan John Snowta ei herätetä henkiin vain jotta hänet voitaisiin tappaa.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti