Hyvin usein kreationistit korostavat että eugeniikka on darwinistinen projekti. Evolutionismia liitetään tähän hyvin vahvasti. Evoluutiota näytetään kuoleman oppina. Ja siksi korostetaan että hyvä kristitty on elämän puolella. Kun taas evoluutiossa heikot voidaan tappaa vahvojen tieltä. Ja tämä liitetään aborttiin, eutanasiaan ja jo mainittuun eugeniikkaan.
Kuitenkin kun asioita hieman kaivelee, ei voi olla huomaamatta että melkoisen usein eugeenisia ajatuksia ja niiden kannattamista nykypäivänä löytyy vaikeasti evoluution kannattajien mutta sitäkin useammin oikeistolaisten konservatiivien puolelta. Ja tässä kulmassa kytkökset uskontoon ja kreationismiin ovat olemassa.
Tästä hyvänä esimerkkinä on fundamentalistikristitty ja kreationismin levittäjä Kent Hovind, joka vankilasta käsin tekemässään haastattelussa kertoo kuolemanrangaistuksesta. Hän puolustaa "Vanhassa Testamentissa" määrättyjä kuolemanrangaistuksia. Ja puolustus nojaa vahvaan mikroevolutiiviseen periaatteeseen. Periaatteeseen siitä että käyttäytyminen on vahvasti geneettistä. "I think it's something in their genetic code that deals with dispositions towards gentleness or meanness." ja siksi rikollisten, murhaajien ja vastaavien teloittaminen on hyvä koska sitä kautta ihmiskuntaan jää vähemmän ilkeitä geenejä ("mean genes.") Kuolemanrangaistuksista Hovind sanoi että "It's just, it's right".
1: Toki tässä on erikoista huomata se linkissä mainittu homoseksuaalisuuspuoli että vanhassa testamentissa homoseksuaalejakin halutaan teloittaa, ja se taas ei ole fundamentalistikristittyjen mielestä geneettistä vaan valinta. Ja sen yhteys siihen miten pastori kehuu sitä että Raamattu käskee tappamaan homoseksuaalisesti toimivat koska se on "cure for AIDS" sen sijaan että tuhlattaisiin miljoonia dollareita.
Selvää on että kun johonkin asiaan sidotaan uskonto, syntyy kaikkea mielenkiintoista. Ja hyvin harvoin asioita puolustetaan kokonaisuutena. Hovindkaan tuskin suostuisi muuttamaan pro life -näkemystään abortista koska siitä on hänen uskonnossaan tehty Jumalan käsky. Ei vaikka se tehtäisiin geenitestillä jossa on ilkeitä geenejä. Sillä kyseessä ei ole koherenttius tai se että luotaisiin järkevä kokonaisuus jossa noudatetaan tiettyjä periaatteita. Kyseessä on uskonnon puolustaminen tiettyjä argumentteja vastaan. Ratkaisua haetaan vain tässä yhdessä kontekstissa ja siitä miltä kokonaisuus näyttää ei välitetä.
1: Hovindin tilanne kuolemanrangaistuksen kanssa tuokin jossain määrin mieleen William Lane Craigin ongelmat ns. hyvien kansanmurhien kohdalla. Hän kun toisaalta puolustaa objektiivista moraalia, mutta toisaalta hänen täytyy puolustaa Jumalaa joka on vanhasta testamentissa käskenyt surmaamaan kaikki, miehet, naiset ja lapset ja halkaisemaan raskaana olevat naisetkin.
4 kommenttia:
Voidaan myös sanoa, että luonnossa heikot voidaan tappaa vahvojen tieltä, vaikka kaikkivaltias Jumala olisi luonut lajit tai muut lisääntymiskategoriat erikseet.
Kirotusvire tuli, voi.
Olenkin huvittunut siitä miten eugeniikkaa paheksutaan samalla kun de facto eugenisia projekteja kannatetaan.
On syytä huomauttaa että Hovind on myös niitä kalvinismiin kallellaan olevia. Hänelle on luontevaa syyttää geenejä ihan sen takia että hänen maailmassaan Jumalan suvereeniutta uhkaamaan ei kaivata mitään indeterminismiä. Joten jos geenit predestinoivat helvettiin niin miksipä ei?
Jossain mielessä Hovind on napannut sen mikä on stoalaisuudessa ollut sairasta. Tosin hän tekee sen fiksummin kuin kovin moni muu "parhaassa mahdollisessa maailmassa elävä". Sillä stoalaisessa maailmassa on tärkeää ottaa metafysiikka. Ja se oli deterministinen. Stoalaiset uskoivat materiaan ja Jumalaan. Maailma oli heille läpeensä järkevän olennon tuotos. Tämän vuoksi maailma oli paras mahdollinen eikä sitä sotkemaan pitänyt tunkea mitään vapaata tahtoa. Tämä täydellinen ja järkevä oli ihmistä suurempi ja sitten osa predestinoidusti raahautuu vastaan hangaten tätä tahtoa vastaan mutta raahautuu kuitenkin. Ja toiset menevät ylväästi ja pelottomasti, osoittaen mennessään hyveellisyyttään.
Kirjoitusvirheistä en välitä. Teen niitä niin paljon itsekin.
Lähetä kommentti