Kun ihmiset menevät lakkoon, siitä tulee kuluja. Itse asiassa tämä on lakkoaseen käyttämisen ytimessä. Siitä tuleekin tulla kuluja.
Tässä on kuitenkin poikkeuksia. Joskus lakko on jotain johon kannattaa ajaa:
* Jos tuotanto ei ole kannattavaa, eli tuote ei myy, lakko tuottaa säästöjä.
* Jos työläisille maksetaan liikaa palkkaa, niin että hyvän tuotteen myynti ei tuo rahaa taloon koska myyntihinta menee yli sen mitä tekokustannukset ja muut muuttuvat ja kiinteät kustannukset ovat.
Monissa työpaikoissa lakkoon ajetaankin lomautusten nimellä. Tavallaan. Aina kun on tarve karsia työvoimaa, henkilöstöä tai vastaavaa, siinä vihjatatan että tilanne olisi jotenkin yllämainittu.
Nykyisessä taloustilanteessa korostetaan usein sitä miten työntekijät saavat liikaa palkkaa ja kilpailukyky on huono. Että emme yksinkertaisesti pärjää muiden maiden kanssa kilpailussa.
Jos näin todella on, voi olla hallituksen tahto lietsoa lakkoa. Toisaalta jos lakkoa pidetään "talvisodan hengen unohtamisena" ja korostetaan sen tuottamaa tappiollisuutta, niin on huomattava vain että lakko tapahtuu "vallitsevien saavutettujen etujen vallitessa". Joten jos tilanne on todella niin heikko kuin väitetään niin lakkoilusta pitäisi olla kiitollinen ja pitää kotiin jäämistä "yhteen hiileen puhaltamisen" projektina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti