lauantai 24. toukokuuta 2014

Mitä hyvin tasapainotettu miekka tarkoittaa?

Miekan tasapainokysymys on jotain joka saa paljon näkyvyyttä. Jos katsotaan vaikkapa elokuvia tai katsotaan mitä ihmiset tekevät kun he ostavat miekkoja keskiaikatapahtumissa, he katsovat ja puhuvat tasapainosta. Tämä puheenaihe on tietyllä tavalla yliarvostettua.

En esimerkiksi ole kuullut vastaavaa keskustelua valmistusmateriaalista. Hävettävintä on se, että tasapainosta puhuva nörtti saattaa oikeasti ostaa kromatun ruostumatonta terästä olevan lelun joka ei yksinkertaisesti ole tarkoitettu käyttöön. Ruostumaton teräs on käytössä lyhytikäistä, ja se on hyvä miekkamateriaali koska se vaatii vain vähän huoltoa. Joten tasapaino on sekin epäoleellinen koska wallhangerissä ratkaisevaa on ulkonäkö. Aseisiin laitetaan piikkejä, omituisia mutkia ja epäkäytännöllisiä kahvoja kallokoristein sen vuoksi että ne näyttävät hauskoilta seinillä. - Sen sijaan jos ostaa käyttöaseen täytyy ostaa hiiliterästä ; Itse asiassa hiiliteräkselläkin on tarkempaa väliä.
1: Hiiliteräksen tulee olla laadultaan esimerkiksi välillä AISI 1000 - AISI 1099. (Luku kertoo hiiren määrästä. Esimerkiksi AISI 1070 0.70% on hiiltä ; Suurempi luku tarkoittaa sitä että teräs on kovaa mutta haurasta ja pieni että teräs ei murru mutta on pehmeää.) Sellaista joka koostuu raudasta, hiilestä ja mangaanista. Tällä välillä miekka kestää.
2: Toinen vaihtoehto on AISI 5160 jossa on kromia ja piitä, jotka tekevät aseesta kovan, kestävän ja korroosionkestävän. Tämä on tarpeen sillä tavalliset "AISI tonnin" sarjassa terä kerää syvälle etsaantuvia ja äärimmäisen vaikeasti poistettavia mustia tahroja esimerkiksi siitä näpelöinnistä jota aivan kaikki haluavat miekoille aina tehdä.

Mutta on hyvä mainita jotain tasapainosta.

Mutta tasapainolla on jotain väliä siitä huolimatta että se on jonkinlainen yliarvostettu piirre joka mainitsemalla halutaan antaa itsestä taitava ja osaava kuva. On kuitenkin hyvä katsoa mitä se tarokoittaa. Jos otamme tästä maksimaalisen kuvaavan esimerkin "Pirates of the Caribbean : The Curse of the Black Pearl" siinä tarinan seppä antaa lahjaksi miekan jonka painotusta elokuva kuvaa täydelliseksi. Tätä täydellisesti painotettua miekaa demonstroidaankin siten että on selvää että miekan kädensija-kahvaosa painaa täsmälleen saman verran kuin sen terä. Näin miekkaa voi pitää tasapainossa siitä mistä kädensija loppuu ja terä alkaa ja miekka pysyy tasapainossa. ; Tämä tarkoittaa sitä että miekka on äärimmäisen ketterä. Tämä on erityisen hyvä asia pistomiekalle.

Heikkouksiakin sitten on.
1: Tätä on sitten helposti tehty siten että aseen terää on joko jouduttu keventämään. Silloin sen kestävyys on asetettu kyseenalaiseksi. Toinen tapa ratkaista asiaa on lisätä kahvaan painoa, joka taas tekee siitä raskaamman. Mutta kenties sepän erityistä taitavuutta korostaakin se, että hän kykeni tekemään toimivan mutta silti tämänlaisen tasapainotetun miekan näistä haitoista huolimatta.
2: Toinen puoli asiaa on se, että tämä painotusratkaisu on melko paljon poissa vahingosta. Esimerkiksi taistelukirves jonka painopiste on kaukana kädestä on hidas mutta iskevämpi juuri sen vuoksi että sen painopiste ei ole siinä missä "miekan hyvä tasapaino on". Toki miekan painoa poistamalla voi tulla lisää vahinkoa, sillä impaktin fysiikassa kaikessa on kysymys siitä että massalla on nopeus joka sitten siirtää energiaa tietylle pinta-alalle. Mutta joka tapauksessa tasapainopisteen laittaminen elokuvan esittämään paikkaan tarkoittaa sitä että miekka on spesifisti pistomiekkailu-kikkailuase. Mutta sitten kun sitä käytetään elokuvassa sitä käytetään enemmän heilutamis-viuhtomiseen. Johon sen tasapainotus on by definition mahdollisimman huono. Tältä osin tasapainotus on "joltain kohdin ja osittain mieltymyskysymys", kysymys on siitä mitä haluaa aseella tehdä.

Tosiasiassa kysymys on vielä syvempi kuin tämä.

Sillä jos olette nähneet mitä tapahtuu kun minä ostan itselleni miekkaa, vaikkapa keskiaikamarkkinoilla, käytän ensinnäkin pitkähihaista puseroa ja pidän asetta kättäni vasten jotta pystyn tarkistamaan onko terä suora. Materiaalin kysymisen jälkeen voin testata sen taipumiskykyä ja "sointia" sillä ne kertovat paljon terän ominaisuuksista. Ja sitten todellakin tarkistan sen mitä minä pidän oleellisempana miekan tasapainona. Eli en suinkaan yritä tasapainotella miekkaa (tahraavine sormineni) sormella ja katsoa missä se kiikkuu itsekseen. Sen sijaan enemmänkin "ravistan" sitä muutaman kerran. Tämä nimittäin paljastaa jännittävän seikan.

Jos sinulla on joku pitkä teräase, ja vaikkapa kohtuullisesta pahvista tehty tötterö, voit kokeilla miltä osin miekka iskee tehokkaiten. Kun naputat pahviputkea kevyesti ja lähdet kärjestä ja naputat eri kohdilla terää, huomaat varsin pian että kärjellä lyötäessä vauhti on helposti kova mutta osa voimasta tuntuu "vuotavan" impaktista ohi. Sitten hieman terästä kahvaa päin mentäessä iskut ovat voimakkaampia. Ja jossain kohdassa miekkaa tehokkuus näyttää heikkenevän kahvaa kohti mentäessä koska voimaa ja nopeutta ei enää ikään kuin välity. Miekka on perimmiltään voimansiirtovipu. ja siksi aivan kahvan lähellä lyöminen on voimatonta.
1: Toki miekalla voidaan iskeä-vetää tai iskeä-työntää jolloin sen viilto-ominaisuudet maksimoituvat ja ei ole mitään väliä siitä mihin kohtaan impakti alkaa.. Mutta tässä nimenomaan yritetään välttää tätä.

Ravisteleminen on yksinkertaisesti keino löytää tämä kohta. Itse asiassa tätä asiaa voi tapailla missä tahansa vähän pidemmässä kappaleessa. Sen ei tarvitse olla miekka, vaan vaikkapa katuharjakin kelpaa. Jos otat esinettä hyvin rennosti ylhäältä kiinni ja heiluttelet sitä vaakasuunnassa, näyttää siltä että tietyssä kohdassa on "nollapiste" jonka kohdalla heiluminen näyttää olevan vähäistä ja se kohta pysyy paikallaan. (Itse asiassa se temppu jossa kevyellä kädellä ravisteltu kynä näyttää kiemurtelevan kuin käärme.) Tämä kohta on se jossa miekan isku on voimakkain. (Jos se olisi miekka eikä katuharja.) Tämä on mielestäni se oleellinen tasapainopiste. Sillä se kertoo siitä millä kohdalla toiseen kannattaa osua. Se on oleellinen tieto.
1: Lisäksi tällä ravistamisella tarkistetaan tosin se, että miekka tuntuu hyvältä kädessä. Jos se on vähänkin epämukava, on hankittava toinen. Hyvä miekka on sellainen että sitä ei halua päästää käsistään. Kädensija on tässä kohdin jotain jossa sekä kahvan muoto, valittu materiaali että miekan kokonaisrakenne, paino ja painon jakautuminen tekevät siitä miltei mystiikkaa. Mutta jokainen kyllä tietää kun se itselle hyvä osuu kohdalle.

2 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Minä niin rakastan aseita, vaikka en tajuakaan niistä mitään.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Niin kauan kuin et tee sitä freudilaisissa sävyissä kaikki on hyvin.