keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Jumala -mysteeri

"Raamatusta" etsitään joskus erilaisia ristiriitoja. Esiin haetaan jotain jolla on valtavan suurta merkitystä. Esimerkiksi Pahan ongelma syleilee mahtipontisia teemoja. Teos kuitenkin kykenee herättämään muunlaistakin ällistystä.

Esimerkiksi miten purkaa seuraava : "1. Johanneksen kirje 4:8" sanoo "Joka ei rakasta, ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus." Tästä sitten jatkaa "Toinen Mooseksen kirja 34:14" että "Älkää kumartako mitään muuta jumalaa, sillä Herra, joka on kiivas Jumala, ei suvaitse muita jumalia rinnallaan." Oleellista on tietää, että kiivaus on tässä sana, joka käännetään enganniksi "jealous", mustasukkainen. "Do not worship any other god, for the LORD, whose name is Jealous, is a jealous God." Kontekstissa merkitys on melkolailla selvä. Tämä on ymmärrettävää koska rakkaus ja mustasukkaisuus sopivat yhteen. Paitsi että Raamatun itsensä mukaan ei sovi "1 Korinttolaiskirje 13:4" selittää että "Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile." Tässä kohdassa suomen kieli peittää sen minkä nglannin kieli paljastaa "Love is patient and kind; love does not envy or boast; it is not arrogant." ; Alkuperäiset sävyt kieltävät nimenomaan mustasukkaisuuden. Tämä on hyvin omituinen ongelma, koska se on tavallaan hyvin pieni. Mutta se koskee Jumalan olemusta ja on jotain jota ei oikeastaan voisi vain ohittaa.

Tosin itse ajattelin tehdä juuri näin ; Kaikkihan me tavallaan tiedämme, että rakkaus on nimenomaan sisäisesti ristiiriitainen. Rakkaus ei valehtele, ei lähde juopottelemaan kavereiden kanssa, keksii tekosyitä aamuyöllä kolmelta. Jokainen parisuhteessa elävä tietää tämän. Samoin kaulin.

Ei kommentteja: