Parisuhteiden luominen ja kariutuminen ovat hankalia asioita. Niissä tulee usein vastaan epäsymmetrioita. Sitä että ei haluta samaa asiaa. Usein tämä koskee suhteen aloittamista tai lopettamista. Ja tämä on mielenkiintoinen filosofinen kysymys.
Jos joku vaikka haluaa suhteen mutta et suostu ensitreffeille ja sen jälkeen miellyttävälle saukkomaiselle rakastelulle, tilanne on sellainen, että siinä selvästi otetaan toiselta pois vaihtoehtoja. Tämä näkökulma korostuu alempitasoisista miehistä puhuttaessa usein. Tällöin jotkut ihmiset menettävät jotain joka on yleistä monilla. Olisi ihmisiä jotka ovat heikoilla jos haluavat parisuhteita ja/tai seksiä.
Jossain mielessä voidaan sanoa, että näissä puututaan toisen vapauteen.
Tämä on tietenkin erityisen selvää jos joku kiristää jonkin kanssaan
treffeille ja huumaa kumppaninsa raiskaushuumeella ja harrastaa tämän
kanssa seksiä. Tai jos jokaisella olisi velvollisuus suostua kaikkiin treffi ja seksiehdotuksiin. On selvää että tässä suhteeseen ei pyydetä. Pyydetyllä ei olisi valinnanvaraa joten pyynnön sijasta kyseessä olisi toisen ottaminen tämän tahdosta riippumatta.
Ja sitten toisaalta voidaan nähdä että jos kieltäytyy, puuttuu toisen vapauksiin. Tässä asiaa voidaan lähestyä vähemmän vaivan tietä ; Parisuhteeseen ja/tai seksiin pakottaminen ovat rankkoja toisen autonomiaan puuttumisia. Toisessa taas toisen autonomiaan lähinnä jätetään puuttumatta. Se että ei saa kaikkea mitä ei haluaa lienee elämässä jokaiselle jossain määrin tuttu asia.
Ja lisäksi jokainen voi mennä deiteille ravintolaan yksinään ja masturboida. Se mikä tässä muuttuu on toisen tekeminen. Tässä mielessä näkyykin että tosiasiassa asia ei ole tavallaan edes mikään "tapettu potentiaali". Se ei vain ole eräässä mielessä ollutkaan koskaan mikään vaihtoehto. ; Ihminen päättää itsestään ja jos hän ei halua suhteeseen, hän ei halua suhteeseen.
Tässä mielessä asiaa voi lähestyä siten, että suhteen lopettamista tai jatkamista haluava on itse asiassa episteemisen tiedusteluprosessin ytimessä. Etenkin treffikutsu on siitä kätevä että siinä ensin ei ole mitään mahdollisuutta parisuhteeseen. Vasta kysyminen avaa sen että on auki se että jostain tulee vastaus "kyllä tai ei". Näin kieltäytyminen palauttaa tilanteen alkutilaan. Vastaajan kannalta toinen joko viehättää tai ei. Ja näin ollen hän ei itse asiassa kieltäytyessään ota toiselta pois yhtään mitään vapauksia. Hän vain esittää ontologisen kannanoton siihen että vaihtoehtoa ei koskaan ollutkaan..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti