perjantai 6. heinäkuuta 2012

Uskovaisnaisten "parittelukatseet"

Ilmeillä ja eleillä on ihmisiin jonkin verran vaikutusta. Usein ilmeet valikoituvat - ja esimerkiksi tekohymyjen kohdalla valitaan - tilanteeseensopivasti. Ulkonäössä ilmeillä on myös vaikutusta siihen miten muut ihmiset kohtelevat. ~ Aikanani sisareni kertoi että uskovaisilla käännyttäjillä on yleensä silmät erityisen paljon auki. En ollut itse aikaisemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta tällä lisäinformaatiolla opin katsomaan tätä asiaa. Normaalistihan esimerkiksi itselläni ja muilla ihmisillä silmät ovat auki mutta eivät ymmyrkäisinä. Silmät apposellaan ollaan vain kun ollaan vaikkapa kauhujäykkänä.

Ilme on niin tyypillinen että ihmiset itse asiassa voi erottaa tästä. Ihmisissä on ikään kuin katujulistajamoodi joka menee päälle ja se vaikuttaa katseeseen. Kyseessä ei kovin uskottavasti ole se että uskonto aikaansaisi karsastusta tai taittovikoja tai että taittovikaiset ihmiset hakeutuisivat erityisen paljon jakamaan muille ihmisille luettavaa. (Vaikka ajatus siitä "en itse pysty joten jaan riemua muille" voikin olla herttainen, se ei tässä kohden kuitenkaan vaikuta oikealta selitykseltä.)

Tämä avosilmäisyys johtaa sitten pitkiin katseisiin. En tiedä koulutetaanko tähän ilmeilyyn erikseen, mutta ajattelisin että se liittyy vahvasti siihen yleisilmapiiriin jota uskovaiset käyttävät. Jokainen uskontohan luo hieman erilaisen pyhän atmosfäärinsä. Buddhalaisilla on tietynlainen äänimaailma. Hindulaiset soittavat (ainakin minun mielikuvissani) sitä omituista kielisoitintaan joka kuulostaa omituisella tavalla epävireiseltä sortumatta epämusikaalisuuteen tai huvittavuuteen. Ja kristinuskon ihmiset asentavat kirkkoon ilmapiirin joka alkaa jossain vaiheessa ihan väkisin haukotuttamaan. Herännäisillä musiikissa on aivan oma poljentonsa joss vältetään hyvin paljon erilaisia sointuja koska ne koetaan harmoniaa häiritseviksi. Heidän musiikkinsa on niin tietynlaista että sitä pitäisi kai kutsua jollain omalla alagenrellään. Tähän tunnelmaan raukea avosilmäisyys jotenkin sopii, sellaisella erikoisella tavalla.

Lisäksi pitkä katse ja suora katsekontakti voi olla rehellisyyden korostamista. Että tässä todella tarkoitetaan mitä sanotaan. Kenties he korostavat että he katsovat laajasti ja syvemmin, näkevät toiseen ulottuvuuteen. Nämä mielikuvat voivat olla ilmeen takana. Mutta ne eivät kyllä yleisesti ottaen välity. ~ Ongelmana on oikeastaan se, että kun esimerkiksi joku ulkopuolinen sitten kohtaa näitä ihmisiä, etenkin jos se on yhtään uskonnollisesti sävyttynyt tilaisuus (joka näiden ihmisten kohdalla tarkoittaa yleensä sitä että ei olla työmaalla vaan vapaalla.) Ongelmia voi tulla kun uskonnollisissa on nuoria naisia. Lyhyenä vilkaisuna avosilmäisyys voisi olla kiva. Katseen väistäminen on osoitus ujoudesta tai vastentahtoisuudesta. Kun taas gasellimaiset silmät avoimena pitkä tuijotushan on naisilta miehille kohdistettuna ihmiselle lajityypillinen parittelukutsu. Mutta jossain on se tuijotusraja jonka jälkeen silmät ammollaan oleminen muuttuu ahdistavaksi ja pelottavaksi.

Katseeseen sisältyy siis riski. Paljon liikana se on ahdistavaa, vähän liikana saa ehdotuksia esiaviolliseen seksiin ja liian vähänä se antaa vastentahtoisen ja pelokkaan vaihtoehdon. Varminta olisi tietysti mennä silmälääkärille tai jollekulle joka osaa korjata ihmisten silmäluomia.

Ei kommentteja: