lauantai 21. heinäkuuta 2012

Punainen aurinko nousee

Tolkienin "Taru Sormusten Herrasta" osa "Kaksi tornia" pitää sisällään kohtauksen jossa Legolas tekee päätelmän auringonnousun väristä. Kirjassa kohta menee seuraavasti (sivu 376) "Kuten ennenkin Legolas oli jalkeilla ensimmäisenä, jos hän oli nukkunutkaan. 'Herätkää!" Herätkää' hän huudahti. 'Aamunkoitto on punainen. Merkilliset asiat odottavat meitä metsän laidassa. En tiedä, hyvätkö vai pahat; mutta ne kutsuvat meitä. Herätkää!'" Peter Jacksonin elokuvaversio pistää asian vieläkin oikoisemmaksi, mutta tämä lausunto on siinäkin Legolas lausuu "A red sun rises, blood has been spilled this night."

Lausunto on siitä erikoinen, että se voidaan nähdä jonkinlaisena taikauskon ja kansanperinteen kautta. Tällöin auringon punaisuus voisi liittyä verenvuodatukseen analogian kautta. Ihmisen mieli näkee helposti yhteyden ja veren punaisuus yhdistyy kätevästi mielikuvissa auringon punaisuuteen. Tietysti on mahdollista että Tolkienin vaihtoehtotodellisuus peräti toimii tämän mielikuvan mukaan. Maaginen ulottuvuus tarkoittaa fantasiakirjallisuudessa melko usein jotain tämänkaltaista.

Kuitenkin asiassa  voidaan nähdä vielä hieman jotain muutakin. Tolkien nimittäin lisäsi kirjoihin erilaisia asioita jotka olivat tarinan kannalta irrelevantteja, mutta jotka heijastelivat hänen omia näkemyksiään. Esimerkiksi "Hobitti" -kirjan alussa on kenties Tolkienin kirjoitushistorian tarinaa edistämättömin, sisällöllisesti irrallisin, muutenkin turhin (mutta jotain hyvääkin) makaaberein välivitsi golfin keksimisestä keskimaassa. Örkin pään koloon vierimisestä tehtiin urheilua. Onkin mahdollista että punainen aurinko liittyi jotenkin Tolkienin omaan historiaan.

Tässä kohden on syytä muistaa, että Tolkien oli sodassa. Peräti maailmansodassa. Sotaa käytiin teknistyneenä aikakautena, jolloin ruuti ja muut savuavat asiat olivat olennainen osa sodankäyntiä. (Toisin kuin esimerkiksi Keski-Maassa.) Tämä taas tuo mieleeni minulle AMK:ssa riistakurssia pitänyt opettaja. Hän oli luonteeltaan hieman originelli - esimerkiksi hän hairahtui eräässä vaiheessa selittämään itsepuolustuksellisesti että miten vihainen susi tapetaan ryhmysauvalla - ja hän kannatti kovasti ilmastonmuutosta. Ilmastodenialistit olivat hänelle punainen vaate. Hän kertoili tähän liittyen siitä miten hiukkassuotimet ovat muuttaneet ilmakehää hänen elinaikanaan. Ennen autojen katalysaattoreita ja tehtaanpiippujen suotimia ilmassa oli enemmän hiukkasia. Ne johtivat siihen että auringonnousut ja auringonlaskut olivat tavanomaista useammin komean punaisia. Nyt kun luontoa on suojeltu, näiden väritykset ovat normalisoituneet. Tämä on tietysti osaosviittaa siitä että ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen on vaikuttanut vähintään johonkin.

Näin ollen ei ole aivan täysin tuulesta temmattua (mutta melkein on) esittää että sotilaat poteroissaan olisivat nähneet yhteyksiä punaisen taivaan ja äskettäin sattuneiden taistelujen välillä. Yhteys voi tietysti olla analogis-maaginen, mutta takana voi olla myös (ei tai) sitä että taistelujen aikana ilmaan päätyneet erilaiset pienhiukkaset ovat vaikutaneet ilmakehään niin että auringonnousujen väritys on oikesti muuttunut.

Kun hiukkaset muistetaan, on hyvä mainita että myös tulivuorenpurkaukset vaikuttavat ilmakehään. Tämä taasen voidaan palauttaa jopa Tolkienin maailmaan. Tuomiovuoren (Mount Doomin) yskäykset voisivat tosiaan johtaa Legolasin "merkittäviin asioihin", etenkin kun maailman luonto näyttää seuraavan kaiken kaikkiaan varsin paljon nimenomaan magiikan sääntöjä. Näin tuomiovuori ja veren ja taivaan punaisuuden samankaltaisuus olisivat molemmat tämän Legolasin aamuisen huomion takana.

Ei kommentteja: