maanantai 27. elokuuta 2012

Pieni ajatus : Äänistä ja värähtelyistä


Ylläoleva YouTube -video pitää sisällään demonstraation fysiikan laboratoriosta. Tämä on fysiikkapuuhastelua jota voi tehdä kotonakin ; Kaiken ei tarvitse olla kallista. Esiin tuleva ilmiö on seurausta siitä mitä fysikaalinen ilmiö nimeltä resonointi on. Tietyllä tavalla värähtelevä tietyn muotoinen taso synnyttää tietynlaiset kuviot hiekasta. Itse asiassa videota seuraten näkee mistä tämä verkostojen ja linjojen ja muiden kuvioiden synty tapahtuu ; On alueita joilla ollessaan hiekka kohtaa värähtelyä ja silloin se siirtyy johonkin suuntaan. Toisaalla töniminen ja liike on vähäisempää. Ja näin hiekka kulkeutuu niin että hiekka asettuu vakaille alueille. Kotioloissa voi tietysti olla hauskempaa soittaa pinnalle musiikkia ;

Tällöin muistuu tietysti mieleen se, että musiikki joka on sovellus esimerkiksi kielen värähtelyyn perustuu sekin soitinten fysikaalisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kielisoittimissa värähtelystä määrää kielen paksuus ja pituus -jossain määrin myös kimmoisuus. Äänen korkeus ja syntyvän äänen vakaus liittyvät sitten näihin ominaisuuksiin. ; Musiikin fysiikan lainomaisuus on säännönmukaisuutta. Joten ei pidä ihmetellä sitä että musiikin teoriaan liittyy matematiikkaa ja geometriaa. Kitarassa huiluäänet syntyvät kun tietyt kohdat sidotaan näpäytyshetkellä hennolla kosketuksella joka sitten poistetaan. Nämä solmukohdat ovat aina kielen murto -osia. Kenties hupaisa yksityiskohta on se, että kitaran otelaudalla olevat metalliosat ovat kaikukopan lähellä tiuhemmassa kuin lähelä virityskoneistoa ; Puolet kielestä on oktaavi, seuraava oktaavi vaatii enää tämän jäljelle jääneen puolen puolittamista.. Sama tosin vaikuttaa joka ikisen sävelaskeleen kohdalla, joten tiivistymä on pikkuhiljaista. Oktavi on vain isomman ääsäänön helpoiten tajuttavissa oleva yksityiskohta.

Sitä on sitten sitä vaikeampi ymmärtää että miksi tämä värähtelykoejärjestelmä on varustettu osaksi New Age -taikauskoa. Esimerkiksi ylläoleva video liittää värähtelykuviot Pyhään geometriaan ja mystisiin salaisuuksiin. Kun värähtelyt ovat matemaattisia ja sitä kautta syntyy esimerkiksi symmetrisiä kuvioita, mystikot ovat ihmeissään kun jossain oloissa syntyy symboleja jotka ovat rakenteeltaan melko yksnkertaisia ja nekin (esim daavidin tähti) on rakennettu symmetrioita hyväksikäyttäen. Itse asiassa aiheen parissa liikuskellessa ei voi olla huomaamatta, miten fysikaalista lainomaisuutta mukavasti ja arkisen testattavasti esiintuova koejärjestely nähdään todisteena siitä että muinaisilla ihmisillä olisi ollut jotain käsittämätöntä viisautta joka ylittää ihmisten ymmärryksen. Värähtelyllä syntyvien kuvioiden on jopa väitetty todistaneen homeopaattien vakavastiotettavuuden vaatiman veden muistin.
1: Kun hiekka on kovaa, alueille meneminen tun tuu vähemmän mysteeriltä kuin nesteen; Kuitenkin hiekka toimii koska se on riittävän pientä ja kevyttä, eli on siksi riittävän analoginen veden irrallisten molekyylien kanssa. Pienillä kivillä tämä vaatii kovempaa paukuttelua eikä pieni värähtely enää riitä joten hiekka ja vesi ovat tässä samankaltaisempia kuin hiekka ja pikkukivet.. ; Toisaalta harva kuitenkaan uskoisi että värähtely todistaisi hiekan muistin, ja että tämä olisi syy niellä mutaa.

Siitä huolimatta että värähtelytilanne itse asiassa syntyy ilman tälläistä. Esitetään jopa että tämä värähtely todistaisi että maailma on sellainen miksi sen tekee, ja että luonnonlait ovat vain illuusiota. Hiekanjyvästen ajautuminen resonanssin mukaan näyttäytyy selittämättömänä taianomaisena mysteerinä vielä nykytieteen aikana, jolloin tämänlaisten ilmiöiden selittäminen on ollut kaikkea muuta kun mysteeri. Mysteerinen olo syntyy kuitenkin vain kun kuuntelee näiden selitysten sisältöä. Mysteeri on se, millä moni kokee ne vakuuttaviksi ja järkeviksi.

Ei kommentteja: