lauantai 11. elokuuta 2012

Järki ja tukka (Can you spot the not)

Tatuointiprojektini on nyt valmis. Ylläolevassa kuvassa on viimeinen Fiore dei Liberin esittämä miekkamieshyve, "Prudentia". Sitä symbolisoimaan on asetettu ilves. Fioren aikaan niitä pidettiin yhdentyyppisinä susina ja siksi Pisani-Dossi -manuaali kuvaa sen nimellä louo cervino, joka viittaa suteen. Kuva selvästi täsmentää sitä, että hyve kuvastaa nimenomaan "ilvestyyppiseen suteen" liitetty. Esimerkiksi pilkuttaminen on ollut tärkeä keino jolla muutoin karrikatyyrimäiset eläimet on voitu erottaa  toisistaan hyvin pienin vihjein. Ilveksenä hedaldinen eläin korostaa tarkkaa näkökykyä, huomiokykyä ja oveluutta enemmän kuin se tavallisempi susi.1
Tätä tietysti korostaa se, että sen käteen on laitettu hyveen symboli joka on harppi, työväline joka ei ole selvästi perusluonteeltaan sotainen.2 Tämä on tietysti helppoa liittää geometriaan, joka liittyy etäisyyksien arvioimiseen. Tämä taas on konkreettisesti yhteydessä miekailutaitoon jossa etäisyyden arvioiminen on tärkeää. Kuitenkin prudentia luonnollisesti hyveenä ilmenee muutoinkin ; Fiore dei Liberin aikaan geometria on kuitenkin ollut sen ajan hienoimpaa tiedettä jota arvostettiin valtavasti, se kuvastaa siis yleisempää viisautta. Itse asiassa Fiorekin aivan yksiselitteisesti monisäikeistää hyveen, koska hän liittää sen ennaltanäkemiseen, kykyyn arvioida asioita ennalta. Näin ollen esimerkiksi vastustajan tulevan toiminnan ennustaminen ja ohjaaminen tiettyyn tulokseen on ollut osa tätä hyvettä.

Tämä tatuointi oli hyvä jättää viimeiseksi. Tämä voi olla omituista, koska filosofianharjoittajana kyseinen hyve on kenties eniten harjoituksessa. Tämä on kuitenkin tavallaan yksi syy jättää hyve viimeiseksi ; Tatuointihan on sellainen että sen voidaan nähdä paitsi kuvaavan sitä mikä on, niin ennen kaikkea se voi heijastaa sitä mitä toivoisi itsensä olevan. Siksi esimerkiksi audatia on jotain jota minun on luonteva korostaa eniten - koska en ole perusluonteeltani kovinkaan rohkea, se kuvastaa sitä mitä haluan enemmän harjoittaa itsessäni.3
Yksi syy tähän on tietysti se, että koska olin alusta asti päättänyt liittää kyseisen heraldisen eläimen siihen olennaisesti liittyvään ruumiinosaan, oli päähän tatuointi jollain tavalla dramaattisin veto kaikista. Sitähän on sanottu että tatuoinnissa paikka kertoo paljon. Että jos sen saa piiloon vaatteiden alla, sitä halutaan antaa radikaalia kuvaa mutta ei olla radikaaleja ja ahterin yläpuolelle laitettu "tramp stamp" kertoo että antaa ensimmäisillä treffeillä. Päähän laitettu tatuointi taas kertoo ihmisille, että ei ole koskaan tekemässä veronalaista työtä. 4 Se kuitenkin tehtiin.5
Tämä on maksimaalista paradoksaalisuutta, koska kun älyä korostetaan älyttömimmällä mahdollisimmalla tavalla, päädytään luultavasti tekemään päätatuointi jossa arvostetaan viisautta ja arvostelukykyä. Tämä ambivalenssi tietyllä tavalla viehätti. Kuitenkaan teko ei ollut niin rebellious6 kuin voisi luulla. Pääasiassa siksi että tosiasiassa tatointi jää hiusten alle piiloon. Toisin sanoen tämä tatuointi on käytännössä näkymätön.7 Tätä näkymättömyyttä korostaa - toisesta näkökulmasta - myös se, että se on nimenomaan takaraivossa. Siinä missä pystyn peilin kautta katsomaan helposti hartiatatuointeja, ja jopa "tramp stamp" -norsua pystyy katsomaan tätä kautta, takaraivo on sellainen paikka että sinne ei yksinkertaisesti näe suoraan tai edes yhden peilin avulla. Tarvitaan ulkopuolista silmää. ; Tämä näkymättömyys yhdistettynä viisauteen onkin tärkeä muistutus ; Ihmisen on helppo nähdä itsensä viisaana, mutta tämä sortuu helposti dogmaattiseen egoiluun, joka vaikka tuntuukin aivan viisaudelta on itse asiassa sen vastakohta. Se, että viisaus on näkymätön on tärkeä muistutus itselle.

Siksi, kun puolisoni kysyi että mitä järkeä on tehdä tatuointi jota kukaan ei näe (itse ei näe ja hiukset peittävät muiltakin), vastaukseni oli että siksi että tiedän että se on siellä jossain. Ehkä.

1 Jota moni voisi pitää coolimpana kuin ilvestä. They are just plain wrong!
2 Se ei ole kulmamitta kuten jotkut salaliittoteoreetikot ovat esittäneet. He kun haluavat liittää jopa Fioren osaksi vapaamuurareita ja liittää tätä kautta jopa tämän aiheen ties mihin uusiin maailmanjärjestyksiin. Selkeästi korostetun terävät kärjet korostavat että se on nimenomaan harppi.
3 Toisin sanoen ; Minusta on yksinkertaisesti helpompi lähestyä itseäni ja kaikkia muita niiden puutteiden ja epäonnistumisten kautta.
4 Ajattelin kyllä käydä töissä, mutta jos verovapaus on tälläisestä luvassa niin antakaa suomen byrokraatit tulla vaan! Kyllä minä aina yhden verottomana elämisen kestän.
5 Itse tatuointitilannekin oli mielenkiintoinen. Tatuoija oli esimerkiksi valinnut taustamusiikiksi "Reverend Bizarre" -bändin. Saatanallinen tuomio goddamit Lohjalta. Joka laulaa-ääntelee esimerkiksi siitä että se vaan on sillä lailla että tässä maassakin on paljon mälsää. Kyseinen bändi on tausta-asenteeltaan sen verran omintakeinen, että sitä on mukava kuunnella kun samalla joku hakkaa koneellisella neulalla sarjatulitahdilla päähän ja pitää itsen pysyä paikallaan ja olla esimerkiksi nauramatta.
6 Lue: konventionaalisesti tyhmää.
7 Tarkennukseksi; Se on kyllä oikeasti aseteltu siten että hiukset peittävä kaiken paitsi sen kädessä olevan harpin. Se on siis vain lähes näkymätön. Se muistuttaa tältä osin erästä korvan takana ollutta tatuointia joka oli yhdellä tuntemallani tyypillä jonka kanssa aiemin tein töitä. Se, että joku asiakas huomasi kyseiset tatuoinnit oli merkki siitä että kyseessä oli tarkkaavainen tyyppi. Näin tämä on pieni huomiotesti ihmisille. Ja tarjoaa minulle mahdollisuuden huomata heidän erinomaisen tarkkaavuutensa.

Ei kommentteja: