tiistai 3. tammikuuta 2012

Pörssiparadoksi

"Forbes"issa oli sykähdyttävä mietintä talouselämästä. Siinä kerrotaan siitä, miten 147 yhtiötä omistaa likimain kaiken. Ja niiden toimintaa taas ohjaavat voimakkaiten pörssi-indeksit. "95% of the assets they hold determined by an index. That means just 5% of actively managed funds really are driven by the active manager's judgment." Toisin sanoen indeksejä seurataan hyvinkin voimakkaasti. Joka taas antaa indeksejä määritteleville yhtiöille aivan tajuttomasti valtaa Tätä kautta valtaosa maailma taloudesta ohjautuu nejän yhtion ohjaamana joskaan ei omistamana ; "That means the real power to control the world lies with four companies: McGraw-Hill, which owns Standard & Poor’s, Northwestern Mutual, which owns Russell Investments, the index arm of which runs the benchmark Russell 1,000 and Russell 3,000, CME Group which owns 90% of Dow Jones Indexes, and Barclay’s, which took over Lehman Brothers and its Lehman Aggregate Bond Index, the dominant world bond fund index. Together, these four firms dominate the world of indexing. And in turn, that means they hold real sway over the world's money."

Toisin sanoen jos maailmassa on jotain joka edes etäisesti muistuttaa salaliitoteorioiden illuminatia, joiden narujen vetojen mukaan maailma loikkii, on kyseessä indeksöintiyrityksistä. (Ja mikä olennaisinta ; Niiden laskentaperusteissa ei ole kyse totaalisen yksiselitteisen objektiivisesta arvioinnista, vaan niiden riskianalyysissä on aina tilaa myös erehdyksille ja tulkinnoille ja mieltymyksille.)

Joku voisi ajatella että tällä ei olisi hirveästi merkitystä, mutta tämä viittaa voimakkaasti siihen että hyvin yleinen tapa nähdä talous on totaalisen huono ; Valloillaan on näkemystä jonka mukaan talousteoria on rationaalista ja tehokasta, ja että sitä ohjaavat järkevät ihmiset. Tämän talousteorian mukaan indeksit heijastavat hyvin todellisuutta koska niissä on kaikki tieto. Koska ihmiset toimivat järkevästi, markkinat olisivat hallitut, tehokkaat ja järkevät.

Tästä tietysti seuraa se, että paras ja järkevin diili jonka voi saada, on lukea tätä konsensusta. Helpoiten tämä onnistuu siten että tartutaan näihin indekseihin. Ongelmana onkin se, että jos ihmiset uskovat järkevään talouteen ja siihen että indeksit heijastavat sitä, hyvin harva sijoittaja itse asiassa hanki taustatietoja siitä miten asiat ovat. Näin ollen täydellisen tiedon sijasta indeksi alkaakin seuraamaan hypettämistä rationaalisuuden sijaan. Ja tällöin markkinoita voi kutsua vain ja ainoastaan tehottomiksi.

Indeksit eivät siis toimi koska ihmiset uskovat niihin. Jos ihmiset eivät uskoisi indekseihin, indeksit omituista kyllä vastaisivat todellisuutta tarkemmin.
Samaan aikaan kirjoittaja tuskailee junalippujen hinnannousua.

Ei kommentteja: