keskiviikko 3. elokuuta 2011

Pieni ajatus : Pisto vai viilto

Jokainen ihminen tietää että miekoilla voidaan viiltää tai pistää. Näiden painottaminen onkin sitten vaihdellut hyvin paljonkin historian varrella. Esimerkiksi roomalaiset käyttivät lyhyttä gladius -miekkaansa pääasiassa pistämiseen. Se oli kilpirykelmässä tarkoituksenmukaista. Pistoa korostivat myös pitkiä pistomiekkoja käyttävät muskettisoturit. Heille vastapainoksi voi laittaa viikingit, joiden melko pitkien miekkojen kärjet olivat usein jopa pyöreitä. Tämä muotoilu kertoo, että he keskittyivät iskevämpään miekkailutyyliin.

Molemmissa on puolensa. Ne kuitenkin tekevät olennaisesti erilaisia asioita. Kysymys onkin oikeastaan siitä, mitä miekoillaan haluaa tehdä.

Vaikutukset voidaan ajatella kohdistuvan pääasiassa joko "ihmiseen mekaanisena koneena", tai sitten ihmiseen "hydraulisena koneena". Luut, lihakset ja jänteet antavat meille erilaisia osia ja verisuonistot pitävät sisällään nesteitä jotka kiertävät. ~ Pistot ovat kapeita, joten ne uppoavat tehokkaasti elimistöön. Lopputuloksena on runsasta verenvuotoa. Iskemällä taas rikotaan - jopa irrotetaan - luita ja niveliä. (Tietenkin viillot aikaansaavat verenvuotoa ja pistot rikkovat rakenteita, mutta on selvää että näissä on valtavat tehoerot.)

Kysymys on siis siitä, haluatko että vastustajasi murtuu palasiksi vai että vuotaako hän kuiviin kuin pistetty sika. (Ihan vain, jotta asian makaaberi ydin ei unohtuisi.)

Ei kommentteja: