torstai 28. toukokuuta 2009

Ammatinvalintaa peräkammarinpojille.

Vanhassa vitsissä kerrotaan miten poikien suosikkiammatit olivat rantavahti, taidemaalari sekä gynegologi. Syynä on tietysti se, että niissä kaikissa saa katsoa alastomia tai vähäpukeisia naisia. Luultavasti tämänkaltaisia vitsejä suosivat ainakin sellaiset aikamiespojat, joiden elämä koostuu äidin nurkissa elämisestä vielä 40 korvilla ja ylikin, työttömyydestä ja erilaisista pornografisista julkaisuista sekä niiden selaamisesta.

Takana on luultavasti sitä että jokaisen pitäisi tavoitella sellaista työtä josta pitää. Ja on hyvä huomata että pienikin virka häiritsee harrastuksia. Näin iskun voisi minimoida ilman että pääsee niihin riittävän isoihin virkoihin, joissa harrastukset voivat häiritä muita. Yleensä työtä haetaan vasta paineen alla. Feminismin merkittävin muoto alkaa vaikuttamaan ja "äiti käskee".

Ammatinvalinnan kanssa tulisi kuitenkin olla aika tarkkana.

Rantavahdin työssä pääongelmia ovat (1) Se, että suustasuuhun -menetelmä on työn puolesta erilaista kuin mitä voisi toivoa. Moitteita syntyy sekä olosuhteissa että suoritusmekaniikassa. Aina pelastettavatkaan eivät saa kehuja. (2) Työssä pitää tarkastella muitakin kuin tavoitteisiin sopivia kohteita. (3) Työssä pitää olla hyvässä kunnossa mutta työ ei usein sisällä aktiivisella tasolla liikuntaa, joten kunnosta on pidettävä huoli vapaa -aikana. Harjoittelun jälkeen taas väsyttää. (4) Huomiota ei voi työajalla kohdistaa mielenkiintoisiin julkaisuihin. Ammattiin liittyy vastuuta, joka vahvasti häiritsee myös työstä luvatta livahtamista.

Kaiken kaikkiaan ammatti ei tue ensimmäisessä kappaleessa määriteltyjä tavoitteita. Harrastuneisuus, innostus sekä halu syventyä eivät saavuta tyydyttävää tasoa eikä ammatti siksi ole peräkammarinpoikien suosikkilistalla.

Taiteilijan työssä ongelmia on muutamia (1) se, että se ei monen mielestä ole lainkaan työtä. Se ei poista varsinaista alkutilaa. Toisekseen taiteilijan työssä ei niinkään katsella kuin suoritetaan. (2) Toisekseen alastonmalleja on vaikea saada. Tässä kohden mukaan astuu mutkikkaampikin ongelma: Jos peräkammarinpojalla olisi joku vapaaehtoinen nätti/välttävän näköinen/ylipäätään ainutkaan XX -kromosomistolla varustettu joka olisi valmis alastonmalliksi, hän ei ylipäätään olisi peräkammarinpoika. Toki äiti voisi teoriassa tukea harrastuneisuutta, mutta tämä vääristäisi primaarisia tavoitteita turhan paljon.

Gynegologin homma ei ole kovin järkevä ammatti. Itse asiassa jo vähemmän spesialisoituneen lääkärin kohdalla vastaan tulee ongelmia. Lääkärin ammatin varjopuolia on tietysti se, että se vaatii (1) paljon opiskelua joka häiritsee tärkeämpiin asioihin, kuten Jalluun, tutustumista. (2) Siinä on pitkät työajat jotka väsyttävät ja vievät tilaa uusien lehtien selaamiselta. (3) Lisäksi työssä kohtaa kuolevia ihmisiä, siinä joutuu myös kertomaan epämiellyttäviä asioita. Nämä eivät yleensä vahvista libidon toteuttamista. (4) Työajat ovat pitkiä ja vuoroja on paljon. Aikaa "muuhun" jää vähemmän. (5) Ja lisäksi kaikki kivat ja mielenkiintoiset asiat joita työssään kohtaa ovat sellaisia joista ei saa puhua. Tämä taas on kaikista, ei vain peräkammarin pojista, kauheaa.

Tämän vuoksi kaikista peräkammarinpojista ei tule lääkäreitä. Siksi he eivät tutustu röntgenkuviin - jotka toki sinänsä läpivalaisevat asioita ja tuovat silmäimme esiin sellaista joka on normaalisti verhottu näkökyvyltämme, mutta tekee sen "väärällä tavalla", tai ainakin liikaa. Tässä kohden asiaa voi valaista Teräsmiehen kautta: Hänellähän on röntgenkatse, jonka avulla hän näkee esimerkiksi taloihin sisälle. Erikoista on että hän ei näe niistä pulassa olevista naisista ja rikollisista luurankoja. Toisekseen erikoista on että hän osaa aina katsoa juuri sillä teholla että seinien ja tapettienläpi näkyy, mutta niin että vaatteeiden läpi ei näy. Lisäksi kysymyksiä herättää se, parantaako vai aikaansaako Teräsmies syöpää röngenkatseellaan. Mutta peräkammarinpojat ovat harvemmin supersankareita, joten tämä veisi asiaa sivuraiteille. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin hyvä huomata että he eivät ajaudu aivan tajuttoman kauas esimerkiksi röngenlääkärin työstä. Ehkä tämän vuoksi peräkammarinpoikienkin "anatoomiset tutkimukset" keskittyvät aineistoihin, joita kutsutaan englanniksi "X rated". Röntgensäteet taas ovat englanniksi "X ray". Ehkä tässä on alun perin ollut jotain sen suuntaista, että "X rated" on tarkoitettu vain asiaan perehtyneiden röntgenlääkäreiden silmille. Röntgenlääkärit ovat muuten radiologeja, joka tuo esiin kysymyksiä siitä vihjaako tämä siihen merkityseroon, joka on havaittavissa kun verrataan astronomian ja astrologian asemaa ja uskottavuutta.

Tämä kaikki ainakin selittäisi paljon.

Ei kommentteja: