Daniel Dennett on sitä mieltä että yleinen tekoäly on mahdollinen. Samoin hän ei pidä ihmisen kykyjä mitenkään erityisinä. Periaatteessa ei ole mahdotonta tehdä konetta joka hoitaa kaikki asiat yhtä hyvin tai paremmin kuin ihminen tai ihmiskunta.
Hän ei kuitenkaan usko että tekoäly ylittäisi singulariteetin. Syynä on se, että hän näkee että tekoäly kehittyy lähinnä siihen mihin on motiiveja kehittää sitä. Ja tämä koskee spesifejä tehtäviä. Ihmiset investoivat siihen että saamme hienompia mittalaitteita ja instrumentteja, emmekä kollegoita.
Tekoälyn kehittyminen spesifeistä tehtävistä yleistekoälyksi on valtava harppaus ja se vaatisi investointeja. Tähän tuskin tulee kiinnostusta. Tässä mielessä Dennettin kanta on sama kuin itselläni : Ainut este siihen että ihmiskunnan kyvyt ylitetään yleisellä tekoälyllä on se, että emme budjetoi siihen riittävästi.
Dennett näkee että tätä budjettia ei tulla saamaan. Siksi ei riitä että laskentateho kasvaisi Mooren lain mukaan, ja että singulariteettiin meneminen olisi mahdollinen siinä mielessä että mikään luonnonlaki ei sitä estäisi. Laskentateho kun käytetään singulariteetin kannalta "väärillä tavoilla":
Dennettin mukaan se että into ja rahat tulisivat on hyvin vaikea. Siksi ei pitäisikään pelotella sillä että tekoäly ylittäisi ihmisen kyvyt. Sen sijaan pitäisi olla huolellinen sen kanssa miten tekoälyissä on virheitä ja riskejä niissä spesifeissä ongelmissa mitä kehittämään ne on tehty. ; Tässä mielessä spontaani tekoälyn nousu ja vallanotto ja ihmiskunnan latistaminen on epätodennäköinen skenaario. Tekoälyjen ongelmien kanssa on katsottava arkisempia ja tutumpia ongelmia.
Tämä on lohdullitsa, etenkin jos on juuri sattunut pelaamaan "Horizon Zero Dawnia" jossa ihmiskunta on mokannut ja johtanut TEOTWAWKIin ; Maailmaa hallitsevat esimerkiksi dinosaurusrobotit. Jos Dennett on oikeassa, tämänlaisen osa on jäädäkin tietokonepeliksi ja tieteisfantasiaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti