sunnuntai 11. elokuuta 2013

Maan päällä niinkuin Taivaissa

"Unkurissa" oli ihmetelty linnun jalkoja. Sitä miten linnut eivät jäädy maahan. Toin esille että tämänlaisia kysytään melko usein. Että itse asiassa biologiasta innostuneilta ei kysytä kovin syvällisiä maailmanselityksiä, vaan juuri tämänlaisia yksityiskohtia. Linkkasin siihen myös vastauksen. Lisäksi kerroin, että Jehovan Todistajien eräässä "Herätkää!" -lehdessä oltiin käsitelty juuri tuota linnun jalkojen fysiologiaa. Toimintaperiaate oli kuvattu oikein, ainoastaan teologiset tulkinnat tämän funktion suhteesta Älykkääseen Suunnittelijaan olivat jutussa heikolla tolalla.

Yleensä ottaen "Herätkää!" -lehti kuvaakin inssipuolen paremmin kuin teologian ja filosofian. Mikä ihmetyttää koska, sen luulisi olevan sen erikoisaluetta. Unkurissakin tämä huomioitiin. "olen selaillut jehovisten lehteä, ja ainakin omissa silmissäni herätkää! paljastuu globaaliksi ekopläjäykseksi. toisaalta jutuissa on myös häivähdys valittujen palojen jenkkisävyjä. yksi selaamani kappale oli omistettu sademetsien kohtalolle. näkökulma oli pontevan ekologinen. artikkelin alkuosa olisikin voinut olla melkeinpä minkä tahansa luontojärjestön sanomaa. huoli sademetsistä tuntui aidolta, ja aihepiirin tuntemuskin vakuutti. viimeisillä sivuilla päästiinkin sitten asiaan. paljastui, että ahneus ja muut sen kaltaiset paheet ovat juurtuneet syvälle yhteiskunnan rakenteisiin, paljon syvemmälle kuin amazonin sademetsän puitten juuret maaperään."

Tämä onkin se puoli joka itseäni on Jehovan Todistajissa viehättänyt. Niitä eiviehättäviä piirteitäkin on toki harvinaisen paljon, mutta on heissä jotain hyvääkin. Heidän luontosuhteensa on oikeasti juuri tuollainen. Ja se on suoraan järjestön teologiassa. Normaalimmassa kristillisyydessäkin voidaan olla luonnonystäviä, mutta Raamatun sisälläänpitämä kuvasto ihmisestä luonnon hallitsijana voidaan nähdä joko paimenena tai hyödyntäjänä. Ja esimerkiksi petovihaa on sidottu kristilliseen teologiaan, ihan modernissa nyky-suomessakin.

Jehovan Todistajilla ei tälläistä vaihtoehtoa ole. Syykin tähän on selvä. Nimittäin rajalliset taivaspaikat. Jehovan Todistajien oppiin kuuluu se, että taivaaseen pääsee vain pieni määrä ihmisiä. 144 000 ihmistä pääsee yliluonnollisiin tiloihin. Tämä ei tarkoita sitä että vain harva Jehovan Todistaja pelastuisi. Valtaosa nostetaan elämään ikuista elämää maan päällä. He eivät kuole, mutta heillä on maapallo elettävänä. ; Tämä teologia pakottaa tunnustamaan tämänpuolisen elämän varsin hyväksi. Sen ihmeitä ihmetellään. Ja korostetaan että ihmeteltävää löytyy äärettömyyksiin asti!

Päinvastoin kuin taivaskeskeisissä teologioissa, joissa tämänpuolisen elämän läpikotaista viheliäisyyttä on helppo korostaa ikään kuin kontrastina Taivaan Iloille. Siksi osa taivaspuheista on jo niin negatiivisia että niitä voi olla vaikeaa erottaa Platonismista jossa tämä elämämme universumi on epäonnistunut, pakosti jonkinlaisen epätäydellisen mokailija-demiurgin hallussa. Luontosuhde on tätä kautta helposti etäinen ja välineellinen. Jehovan Todistajilla ei tälläiseen ole tilaa ; Se olisi heille suoraa harhaoppisuutta.

Ei kommentteja: