lauantai 22. toukokuuta 2010

Jumalan kuva, profeetat ja peiliin katsominen.

Tämän jutun sisältö voi loukata jotakuta jossakin. Siksi suosittelen että "Jos et halua nähdä uskonnollista propagandapaskaa, skippaa seuraavat kaksi (2) sivua."

Aamulehti kirjoitti taas uudesta Muhammad -pilapiirroskohusta. Kohu ei todellakaan ollut ensimmäinen (kuten rasittavan hyvin muistamme). Kuvassa on Muhammad psykiatrilla. Kieltoa ajavat tahot esittävät että piirros on loukkaava ja voi synnyttää väkivaltaa.
1: En tiedä onko tämän varoituksen takana pelko siitä että muslimeja aletaan pieksemään pilakuvien takia - vai siitä että muslimit ovat niin väkivaltaisia ja suvaitsemattomia että pikkuinen pilakuvakin saa heidät rynnistämään tapporeissuille.

Internetin ihmeajat ja PZ Myers varmistavat että pilakuvan sisällön voi nähdä. Kuva on sen verran epäaggressiivinen ja länsimaissa on vaikeaa nähdä mitä pahaa se voisi aiheuttaa. Moni muu on nähnyt samoin ja siksi onkin pistetty pystyyn kampanja "Draw a Mohammed Day", jossa kehotetaan piirtämään Mohammadin kuva. Suomalaisistakin löytyy osallistuneita. Ideana ei suinkaan ole vihata ja vastustaa islaminuskoa itsessään, vaan saada islaminuskoiset katsomaan peiliin.

Sinällään kuvakielto on mielenkiintoista, koska seemiläinen kulttuuri tunnistetaan keskittyy monoteismiin ja kieleen ja indoeurooppalainen taas polyteismiin ja kuviin. Seemiläinen uskonto sisältää joskus jopa erityistä kuvankieltoa. Siksi kristinuskossakaan Jumalankuvia ei erityisemmin harrasteta. Mutta rukoukset ja liturgia ovat tärkeitä. Islamin kuvakielto osuu tätä kautta osuvasti sen omaan perinteeseen.

Tuhoamisen ja rakentamisen tematiikka tuo tässä kohden asiaan lisävaloa - tai ainakin lisähuvia.

Kaikkien uskontojen kohdalla tilanteeseen on liittynyt myös kilpailevan uskonnon kuvien ja patsaiden tuhoaminen. Kuvainraasto, snobimmin ikonoklasmi, on uskonnon tunnusmerkkien tuhoamista tai niiden esittämisen kieltämistä. Siksi esimerkiksi hautakiviä potkiva saatananpalvoja on kuvainraastaja. Tätä pidetään erittäin epäkunnioittavana. Tällä kertaa sarjakuvien kohdalla kuitenkaan ei tuhota, vaan piirretään. Uskonnon kuvaston määrää lisätään. Tätä kuitenkin pidetään loukkaavana koska sitä tehdään väärin.

Vaikka perinteet kuvien arvon vähättelyyn onkin, islamin kuvainkielto on kuitenkin varsin uusi asia. Wijdan Ali kirjoitti siitä että Muhammadin kuvan piirtämisen kielto on yllättävän myöhäistä perua. Sitä alettiin rajoittamaan vasta 1500- 1600 -luvuilla. Shiia -alueilla piirroksia on ollut sen jälkeenkin. Ja kiellosta huolimatta kasvojen piirtämättä jättäminen riitti.

Minä ajattelinkin siksi jättää pilakuvan piirtämättä. Laitoin tähän mukaan sen sijaan Mohammadin kuvan. Siinä on kasvot ja kaikki. Kuva on islamilainen, 1300 -luvulla tehty. (Olen laittanut kuvaan kuvankäsittelyllä tarkan viitteen.) Näin osoitan että tavoitteenani ei ole pilkata uskontoa. Sen sijaan islaminuskosta tulee voida keskustella ja olla erimielinen muslimien kanssa.

On hyvä muistaa että uskontoja ja maailmankatsomuksia sallitaan ns. suvaitsevaisuudesta. Mielipiteen sensuuri sen sijaan on asian kieltoa, sitä että maailmankatsomuksia vaiennetaan. Se on suvaitsemattomuutta. Se ironia jossa esitetään että ollaan suvaitsevaisuuden asialla, kun perustapa on suvaitsematon, huvittaa hieman. Minäkin sallin kristittyjen uskovaisten lapunjaon ja he suvaitsevat sen että minä saan ärsyyntyä tuputuksesta ja myös sanoa tämän ääneen. Tämä kohtaamisemme taatusti ärsyttää, mutta vaihtoehto ärsyttäisi enemmän.

2 kommenttia:

Aqua Fortis kirjoitti...

Hieno kommentaari.

Ja pakkohan se on vielä puffauksesta kiittää ;]

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Ja kaikki yhes koos!

"Puff on lohikäärme niin iloinen. Nyt vaalenneet ja haalenneet on vanhat suomut sen. Paperista tehtiin Puff kai aikoinaan. Tuhat vuotta sitten Puff jo lähti maailmaan!"