lauantai 23. heinäkuuta 2011

Pinnalliset

Ulkonäön pohjalta tehty puolisonvalinta on jotain, jota pidetään usein puheen tasolla pinnallisena. Kukaan ei tunnusta tekevänsä sitä, vaikka tosiasiassa se vaikuttaakin yhtenä elementtinä. Tässä mielessä olemme pinnallisia. Asialle voi toki löytää vaikka evolutiivisia syitä ; Tietyt piirteet viittaavat terveyteen ja elinvoimaan. Seksuaalivalintaan panostaminen on yksi keino varmistaa että jälkeläisten lisääntyminen onnistuu - mikä taas on ratkaisevaa pitkäjänteisemmälle omien geenien kelpoisuudelle.

Bioesteetikot katsovatkin mieltymyksiä. Mieltymystutkimuksissa on selvinnyt esimerkiksi minkälaisen takamuksen miehet kokevat viehättävänä. Sille on oikein kaavakin

"(S+C) x (B+F) / (T-V).
* S = overall shape (a ripe peach being just about right)
* C = circularity (rounder is better)
* B = bounciness (less wobble is preferred)
* F = firmness (too much push to that cushion loses points)
* T = skin texture (no cellulite, please)
* V = the ratio of one's hips to waist."

Usein miehen aktiivista roolia korostetaan, jolloin syntyy kuva siitä että miehet jahtaavat niitä ulkonäöltään tietynlaisia naisia. Mutta pelkkien kulttuurillisten arkikäsitysten ja ennakkoluulojen varaan ei kannata jäädä. Aihetta on tutkittu. "Rating attractiveness: Study finds consensus among men, not women" näyttää otsikoltaan sellaiselta, joka tukisi näkemystä että miehet ovat pinnallisia ja naiset eivät. Miehet suosivat tietynnäköisiä naisia ja naiset eivät.

Tämä kuvaisi sitä että naisilla on monipuolisempi ulkonäköskaala jonka he hyväksyvät. Eli he eivät välittäisi ulkonäöstä yhtä paljon kuin miehet. Tämä kuvaakin sitä tilannetta joka kulttuurissamme tulee vastaan ; Naiset panostavat ulkonäköön, koska se vaikuttaa runsaasti siihen miten miehet kohtelevat heitä. Miesten pinnallisuus vaikuttaa täten naisten toimintaan.

Tämä on kuitenkin pikainen päätelmä. Tutkimusta tarkemmin katsoen huomataankin jännittävä piirre "As a group, the women rating men showed some preference for thin, muscular subjects, but disagreed on how attractive many men in the study were. Some women gave high attractiveness ratings to the men other women said were not attractive at all." Toisin sanoen naiset yksilöinä ovat valikoivia. Heillä vain on erilaiset kiinnostuksen kohteet. Yhdet naiset "erikoistuvat tykkäämään" yhdenlaisista ja toiset "erikoistuvat tykkäämään" toisenlaisista miehistä. Naiset jakavat intressinsä laajemmalle skaalalle, mutta ovatkin yhtä valikoivia kuin miehet. Sisäisen kauneuden sijasta etsitään "omantyyppistä miestä".

Ei kommentteja: