torstai 17. kesäkuuta 2010

Häjyt.

Päädyin selittämään spontaanisti monologia Suomalaisesta kulttuurista singaporelaisille, he olivat euroopassa, ritarien maanosassa, ja he olivat myös miekkailun harrastajia. Useilla mailla on historiassa erilaisia "martial artistiluokkia". Esimerkiksi japanissa oli samuraita ja ninjoja, joilla molemmilla on jopa paikka kulttuuri -identiteetissä (ja popkulttuurissa). Jokainen tietysti tietää Sir Lancelotin - joka oli luonnollisesti britti. (Eikä mikään ranskalainen, kuten muistutan joillekuille joilla on "geneettiset syyt" dissata ranskalaisia). Ja ranskalaisillakin on muskettisoturinsa. Itämailta tietysti löytyy ties mitä taistelijauokkaa.

Suomessa vastaavaa on hieman vaikeaa löytää. Toki meillä on hakkapeliitat, jotka taistelivat 30 -vuotisessa sodassa. Heillä oli hepo, miekka ja melko kevyt haarniskavarustus, nahkainen haarniska ja osalla oli metallinen rintapanssari. Emme muista heitä kovin aktiivisesti. (miksi haluaisimme - olimme Ruotsin puolella? Ja Saksalaisten kauhutarinat raiskaavista hakkapeliitoista on jotain jota emme välttämättä halua muistaa.)

Lopputulos oli, että meillä on häjyt. Jonka voisi tankeroenglanniksi kääntää "a bit like nastys but with typo". Puukkojunkkareiksi heitä kutsuttiin, ja tämä viittaa siihen että he olivat "knife fighters".

Häjyt, puukkojunkkarit, olivat avoimia kuin samurait mutta ilkeitä kuin ninjat. Rellestäminen, tappelu, vaeltelu, uhkapelit ja muu vastaava toiminta olivat heille leimallisia. Jopa heihin liitetty juoma, pontikka, muistuttaa heitä: Pontikkaa ei juoda siksi että se maistuu hyvältä, vaan siksi että siinä on alkoholia. Siksi siitä voidaan tehdä niin karmean makuista että se ei menisi kaupaksi kuin kieltolain aikaan.

Aleksi Mäkelähän teki heistä jopa elokuvan "Häjyt". (Populaarikulttuuri kiittää.) Tämä on osa suomalaista perinnettä, ja on selvää että kyseinen elokuva ei kerro hakkapeliitoista. Kuten eivät muutkaan vastaavan suosiotason elokuvat.

Minun oli hauskaa seurata, miten muut selittivät että minä esitän suomalaisista suomalaisten "sisällä pyörivää" stereotypiaa suomalaisista. Että totuus suomalaisista on jotain ihan muuta. Mutta totuuden kertomisesta karsisi viimeinenkin glamouri. Täällä ei ollut edes pakkasta, lunta - eikä jääkarhuja!

Ei kommentteja: