lauantai 27. maaliskuuta 2010

Jalat ristissä.

Jos minun olisi joskus pakko kirjoittaa miekkailun oppikirja, aloittaisin sen kävelystä. Siitä on hyvä alkaa, ja siihen aina palataan. Luultavasti aloittaisin sen kevyesti. Pistäisin kuvaan ison raavaan ja karvaisen miehen pinkissä tutuhameessa (balettimekko). (Mielikuvituksettomien avuksi on esimerkiksi balettikirjan kansi, tosin naisella) Tämä kumartaisi baletillisesti oikeaoppisesti jalat ristissä ja nostaisi hameenhelmoja. Kirjoittaisin alle tekstin "Don't do that. This is grose!" Vieressä olisi toinen kuva, jossa olisi sama äijä samassa tutuhameessa, ja siinä hänellä olisi hyvä stance, jossa ei ole jalat ollenkaan ristissä. Alla olisi jotain siihen malliin "This is so beautiful!"

Se opettaisi olennaisen asian. Nimittäin ennen kuin ruvetaan miettimään edes sitä että miten tehdään kävelyä sellaisilla perustermeillä kuten "passare", "tornare", "acressere" tai "discresse". Tai mietitään jalkatyöhön liittyviä kääntymisasioita kuten "Volta Stabile" tai "Mezza Volta" tai "Tutta Volta", kannattaa miettiä ihan sitä että jalat ovat tasapainon ja voiman lähde.

Jos jalat ovat ristissä, tasapaino on huono. Ja jotta jalat päätyvät ristiin, ne helposti kulkevat toistensa läheltä, jolloin tasapaino on vielä huonompi. Tämä tarkoittaa sitä että annat toiselle tilaa kaataa. Tai liikkua siten että joudut korjaamaan asentoa pysyäksesi pystyssä. Tai jopa siten että seurataksesi toisen liikettä, joudut kaatumaan. Hyvässä asennossa ei siksi olla jalat ristissä.

Perusasnnossahan on aina toinen jalka edessä ja toinen taaempana. Paino on toisella jalalla, joka voi olla kumpi tahansa. Tukijalan jalka on koukussa ja toinen suorassa. Ideana on yksinkertaisesti se, että jos olet liikkumassa vasemmalle, vasen jalka liikkuu ensin. Ja jos olet menossa oikealle, oikea jalka liikkuu ensin. Tämä tarkoittaa sitä että jos vasen jalka on takana ja olet menossa vasemmalle, askel tapahtuu siten että ensin taaimmainen jalka astuu ja vasta tämän jälkeen etummainen jalka astuu. Ja jos vasen jalka on edessä, astuu se tietysti ensin. Sillä onko matka etuvasemmalle vai takavasemmalle, ei ole väliä siihen astutaanko etujalalla vai takajalalla.

Ei kommentteja: