maanantai 8. helmikuuta 2010

Sirpinkäytöstä.

Miekkailumanuaalejen tulkinnassa teksti on hyvin tärkeä elementti. Piirroskuvitus on tietysti tärkeää, mutta tekstiin on ujutettu tietoa liikkeestä. Kuvahan on paikallaan. Toisaalta tekstiä on painotettu myös sen vuoksi että kuvitus on usein tilattu maksetulta taiteilijalta.

Koska miekkailussa on käytetty paljon erilaisia aseita, on ehkä hauska ottaa välipalamakupalana sirpin käyttöä. Syynä on tietysti se, että asiasta on tullut "uutta kivaa tarjontaa", jonka läpikalhaamisen olen katsonut opettavaiseksi.

Teknisesti katsoen liikeradat ovat kirveen ja veitsen käytöstä tuttuja. Aseen etäisyys sekä se että terä on kaaren sisäreunassa on määrännyt sen "toimivat toimintatavat". Eli kärjellä voidaan tehdä vaarallisia iskuja. Heilautukseen saa paljon liikevoimaa, ja kärki on "piikki" joka sallii tämän tehon voimakkaan käytön. Sisäreuna taas on viiltävää toimintaa varten. Ja tässä yhteydessä tarttumiset ja vetämiset ovat tyypillisiä. Niillä saadaan samalla horjutettua toisen tasapainoa.

Ruumiin asennot suhteessa toiseen ja reagointitavat taas ovat veitsenkäytöstä tuttuja. Sirpin käyttö on nopeatempoista, etäisyydet ovat pieniä. Tästä seuraa myös se, että joka ikinen liike on perusteltu. Jakojen käyttö ei ole satunnaista. Ja myös se käsi jossa ei ole sirppiä, on koko ajan "perustellussa paikassa". Sillä tartutaan toisen sirpin kahvasta tai kädestä, tai se siirretään pois toisen hyökkäyksen tieltä - ja tietysti sen reitin tieltä jonne toisen sirpin suunnittelee siirtää.

Erityistä kiinnostusta herättävät sirpinkäyttöpaikat, joissa on "lopettamisen meininkiä". Ne kohdistuvat siten että on selvää että ihmisen anatomia on tunnettu hyvin.

Sirpin käytössä, kuten muissakin, on esitetty erilaisia skenaariosarjoja. Siinä aloitetaan siitä että toinen tekee jotain, ja toinen vastaa tähän. Ja miten tähän vastaukseen tulee vastata... Yleensä säännöt ovat yleistettävissä siten että syntyy ymmärrys koko systeemistä. Näin lopputuloksena on joustava kamppailu, jossa voidaan selvitä tilanteesta kuin tilanteesta. "Jokaiseen tekniikkaan on counter, ja jokaiseen counteriin on tekniikka."

Alla olevat videot ovat Paulus Hector Mairin tuotannosta:

Ei kommentteja: