sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Keskiviivalla

Tärkein asia, joka miekkailussa on, on se että vihollisen miekka ei ole vihollisesi. Tärkeintä on osua viholliseen siten, että tämä ei osu sinuun.

Keskilinja on lyhin etäisyys sinun vihollisesi pään tai torson ja sinun välilläsi. Torjunnoilla vihollisen miekka siirretään pois keskilinjalta, jolloin hän voi olla osumisetäisyyden päässä.Kuten kuvasta näkee, punervamiekkainen torjuessaan harmaamiekkaisen, kykenee olemaan jopa lähellä vihollistaan, koska on miekallaan suojannut itsensä. Vihollisen hyökkäyslinja onkin siirtynyt oman itsen ulkopuolelle. Tietenkään pelkkä torjuminen tai väistely ei tarkoita mitään. Voit väistellä vaikka ikuisesti, voittamatta. Pelkkään väistelyyn tai torjuntaan ryhtyvä häviää heti kun epäonnistuu, eikä hänellä ole kuitenkaan ikinä voittamisen mahdollisuutta,

Siksi jokaikisellä toiminnalla on aina oltava kaksi ensisijaista syytä:

1: Lyöminen. Tämä tarkoittaa vihollisen ja miekan terän kohtaamista, jolla on "great impact in your opponents life".
Esimerkiksi kuvassa punamiekkainen samanaikaisesti suojaa itsensä toisen miekalta kun iskee tätä. Eräs tärkeistä säännöistä onkin "Miekkasi on kilpesi". Täytyy pyrkiä yhdistämään hyökkäys ja torjunta, se ajaa asiaa parhaiten..
2: Keskilinjan aukaiseminen, eli että avataan tie, jotta välittömästi päästäisiin kohtaan 1. Tämä voidaan tehdä samanaikaisesti torjunnan kanssa esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Punervamiekkainen torjuu harmaamiekkaisen iskun voimakkaasti iskien, jolloin harmaamiekkaisen miekka kääntyy iskun voimasta sivulle tarjoten avointa maastoa ripeälle vastaiskulle. (Jos isku on kova ja toisella on huono ote, miekka voi jopa tippua otteesta.) Samoin väistö voidaan yhdistää keskilinjan aukaisemiseen, joko väistämällä sivusuunnassa, jolloin isku menee ohi ja samalla saat toisesta kulmasta reitin. Toisaalta tätä voidaan jatkaa myös siten, että harmaamiekkaisen miekka käännetään alas, maahan aasti, jossa sen päälle voidaan esimerkiksi astua, jolloin keskilinja on taatusti auki. (Astuminen ei yleensä ole vaarallista jos jalassa on kengät, koska toisen miekassa ei ole liikevoimaa.)Tai sitten väistämällä taaksepäin ja jatkamalla tästä välittömästä eteen päin. (Koska vihollisen on lyötävä voimakkaasti saadakseen sinuun osuman, hänellä on usein liikesuutaa sinua kohden, ja miekalla on voimakas inertia alas, joten se ei vaadi niin massiivista nopeutta. Vihollisen hyökkäys loppuu, eikä hänen miekassaan ole vielä liikevoimaa samalla kun olet jo tulossa eteen päin.)

Ei kommentteja: