lauantai 8. tammikuuta 2011

Pistely.

Akupunktio on lääketieteellisesti katsoen hyvin monisyinen ilmiö. Usein siihen suhtaudutaan vahvasti ääripäisesti:
1: Joko siihen luotetaan koska se on perinteistä kiinalaista lääketiedettä. Silloin sillä uskotaan olevan lähes ihmeenomainen voima. Sen vaikutusten uskotaan olevan kokonaisvaltaisia ja hyvin moneen - ellei peräti miltei kaikkeen - auttava keino. Akupunktion toiminta selitetään vitalistisilla voimilla, energiakentillä, chi -voimilla/Ki -energialla.
2: Akupunktio nähdään taikauskona, jolla on vain placebovaikutus.

Lääketieteessä akupunktiota on tutkittu yllättävän paljon. Tässä kaksoissokkotutkimus on ollut hieman vaikeaa. Sillä neulanpistohoitoa ei voi verrata kalkkitablettiin. Ihmiset myös tietävät pistetäänkö heitä neulalla vai ei. Tähän on keksitty kaksi tapaa kiertää
1: On tehty kaksi ryhmää joista toista pistetään akupisteisiin ja toisia pistetään satunnaisesti. Tämä näkökulma ei tutki neulahoitoa itsessään, vaan sitä onko asiat liitettävissä juuri tiettyjen pisteiden hoitoon.
2: Toisessa taas käytetään erikoisvalmisteisia neuloja, jotka eivät pistä, vaan painuvat kokoon, niin että pistettäessä neula lyhenee ja näyttää painuvan ihon sisään. Näin voidaan tutkia pistojen vaikutusta.

"Cochraine Collaboratiorion" -järjestö on tarkastellut näin tutkien saatuja tuloksia. Esimerkiksi nivelrikon kohdalla he huomasivat, että akupunktio toimii hieman tehokkaammin kuin lumehoito. Tehokkuus tosin nousee esiin vasta kun tutkimuskausi on useita viikkoja. Itse asiassa akupunktio toimii monissa kohdin. Toisaalla he havaitsivat myös sen, että riippuvuuksien hoidossa, kuten tupakkariippuvuudesta irti pääsemisessä, akupunktio ei toimi placeboa paremmin. Tämä on olennaista, koska akupunktiota "myydään" usein tähän tarkoitukseen jopa Suomessa.

Toiminta ei siis ole mitenkään kokonaisvaltaista. Se toimii osaan asioista, mutta se ei ole mikään yleinen toimivuus. Siksi ei pitäisi oikeastaan puhua siitä "toimiiko akupunktio vai ei". Kysymys on siitä, onko akupunktio olennaisesti toimiva jossain tietyssä tilanteessa. On tajuttava että akupunktio toimii johonkin, mutta ei toiseen asiaan.
1: Itse asiassa akupunktion tehokkuus on vaikutukseltaan niin pientä, että sitä ei itse asiassa suositella ainoana hoitona. Kivunlievityksessäkin, johon akupunktion toimivat osat liittyvät aina, neulat tarjoavat ikään kuin vain lisäapua. Akupunktio on muuta hoitoa tukeva hoito, ei ainut hoito.

Lääketieteen kannalta tilanne on se, että verisuonet, imusuonet ja hermosto tunnetaan. Samoin itse asiassa kipua aiheuttavat pisteet ovat tunnettuja. Ne ovat ihmisillä samoissa paikoissa, ja itsepuolustuslajeissa tunnetaan atemi, jossa niihin vaikutetaan, eikä kyseessä ole mikään taikausko ja placebo. Niiden toiminta vain on sidottavissa hermoston ja muun vastaavan toiminnan kautta. Ne ovat toki monet samoilla paikoilla kuin akupisteet, mutta tämä ei liene yllättävää : On luultavaa että pisteet on tunnettu ja niihin on liitetty vaikutuksia. Ja ilmiö on selitetty jollain, joka ei ole myöhemmin kestänyt tieteellistä silmää. Ilmiö ja selitys liittyvät akupunktion kannattajilla vain vahvasti yhteen. Eli toisin sanoen kipupisteet on sidottavissa "länsimaiseen lääketieteeseen" ja meridiaanikentät ovat tuntemattomia. Akupunktioon vahvasti liitetty filosofinen perusta on joka tapauksessa taikauskoa.

Ei kommentteja: