torstai 6. tammikuuta 2011

Ansaittu neulalla tökkääminen.

Andrew Wakefield on tunnettu rokotteita vastustava toimija. Hän on saanut paljon julkisuutta, ja häneen vedotaan hyvin usein erilaisten vaihtoehtohoitajien piirissä. Wakefieldin perusväite on, että rokotteet ovat "savuava ase", joka on aiheuttanut autismia.

Hänen touhujaan on ollut mielenkiintoista seurata. Skeptikot ovat seuranneet asioita, esimerkiksi Leinivaara on kirjoitellut Wakefieldin touhuilusta useamman postauksen voimin. Sieltä saa nopean yleiskatsauksen tilanteeseen, jonka voi referoida seuraavasti. Wakefield julkaisi näkemyksensä Lancet -lehdessä. Se on vakavasti otettava lääketieteellinen lehti. Wakefield esitti tutkineensa autistien suolistoa ja löytäneensä täältä lähteen, MPR -rokotteen. Mekanismina oli se, että rokote vaikutti tuhkarokkoon, joka aiheutti tulehduksen suolessa. Tätä kauta tuhkarokkovirus pääsi verenkiertoon ja sieltä aivoihin. Todisteena Wakefield esitti lapsien suolista poimittuja näytepaloja, jotka sisälsivät tuhkarokkovirusta. Wakefieldin huomattiin manipuloineen tuloksia. Tutkimuksessa oli käytetty huonoja laboratorioita. Sairastuneet potilaat näyttivät myös autismin merkkejä jo ennen rokottamista. Lancet perui tutkimustuloksen. Hänen lääkärilupansa kiellettiin.

"Acciciated Pressin" mukaan on itse asiassa melkoisen selvää, että Wakefieldin Lancet -julkaisu oli nimen omaan tavoitteellinen huijaus. Toisin sanoen asiat ovat edenneet. Aikaisemmin tiedettiin sen verran että Wakefield oli toteuttanut lääkäreiden eettisiä sääntöjä rikkovia tutkimuksia joissa oli ollut puutteellinen datanhakeminen ja käsittely. Ja tiedettiin että hän oli käyttänyt epäluotettavia lähteitä ja tahoja. Nyt on varmistunut että hän on tavoitteellisesti manipuloinud dataa, jolloin kyseessä ei ole pelkkä intrestien välinen konflikti. Wakefield sai rahaa jotta hän saisi tietyt johtopäätökset. Nyt on siis tehty tutkimuksen luotettavuuden kannalta irrelevantti mutta etiikan kannalta erittäin relevantti hyppäys inkompetentista huijariksi.

Myers huomauttikin tänään siitä, miten Wakefield itse suhtautuu asiaan kuitenkin vähättelevästi, vaikka asiasta syntyneen rokoteparanoian seurauksena on tilastollisesti katsoen kuollut enemmän lapsia kuin mitä hän on pelastanut.

Tätä miestä täytyisi tökätä neulalla. Hän olisi ansainnut sen. Tosin sama koskee montaa viatonta lastakin.

Rokotepelotteluun osallistuneet eivät ole kantaneet vastuuta osallisuudestaan asiaan. Sillä heille kyseessä on vain jonkinlainen mielipideasia. Tämä takaa sen, että he ovat valmiita tekemään saman uudestaan. Onkin erikoista, miten tämänlaista arvokeskustelua tärkeistä asioista voidaan tehdä ilman vastuuta. Olen elänyt käsityksessä että jos asioilla on vaikutusta ja merkitystä, se tekee niistä keskustelun oikeasti tärkeäksi. Muuten kyseessä on vain mielipide, josta saa olla mitä mieltä vain, koska se mielipide ei oikeasti muuta mitään, ei rakentavassa eikä tuhoavassa mielessä.

Ratkaisevaa onkin oikeasti se, että tietoa on aikanaan ollut. Wakefieldin virhe ei ollut mikään vahinko, tai senaikaiseen tietoon perustuva, joka olisi kumoutunut myöhemmässä datassa. Tällöin täyttyisi vilpittömän mielen ehto "Ei tiennyt eikä pitänytkään tietää." Koska kyseessä oli tavoitteellinen huijaus, ja moni aiheesta ollut tutkimus on kertonut juuri päinvastaista, on asiasta kuitenkin ollut riittävät tiedot jo rokoteparanoian aikaan. Silti salaliittoteorioita on kannatettu. Osa on sitä mieltä että tämänlainen valehteluunkin perustuva järjestelmä on hyväksyttävää, koska se taistelee "vallitsevaa systeemiä" ja "koululääketiedettä" astaan. Heille "oikea maailmankuva" ylittää tärkeydessään faktat sekä elämän ja kuoleman. En tiedä mitä tämänlaisista ihmisistä pitäisi sanoa.

Mielestäni näitäkin ihmisiä pitäisi tökätä neulalla. Kun sitä kutsuisi akupunktioneulaksi, he voivat luulla että se on auttamista. Mutta oikeasti minä vain toteuttaisin sadistisia mieltymyksiäni.