keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Seksistinen kahvitutkimus?

"Research digest" raportoi erikoisesta kahvitutkimuksesta. Siinä testattiin stressaavia neuvotteluolosuhteita. Mukana oli ja ei ollut kahvia. Huomattiin että miespuolisille kahvintarjoaminen pahensi tilannetta. Sen sijaan naisilla kahvi helpotti tilannetta.

Syyksi voidaan katsoa fyysinen sukupuoliero. Eli sympaattinen hermosto, johon kofeiini vaikuttaa, aikaansaa erilaiset reaktiot miehillä ja naisilla fyysisistä syistä. Tätä kautta voidaan saada viitteitä siihen että eri sukupuolilla on rakenteista johtuen hieman erilaiset tavat kokea tunteita ja reagoida muutenkin maailmassa.

Tämänlaiseen selitykseen suhtaudutaan kuitenkin joissakin piireissä varsin huonosti.

Esimerkiksi rotujen kohdalla eri kansojen välillä olevat erot johtavat helposti suoraan rasistiksi sanomiseen. Vastaavasti tälläisissä kohden fysikaalinen ero johtaa helposti siihen että selitys nähdään sovinistisena. Fyysisiin selityksiin viittaaminen koetaan helposti reduktinistiseksi keinoksi ylläpitää heteronormatiivista valtapeliä, siinähän ero määrittyy sellaiseksi että siihen ei ideologisesti voida vaikuttaa joten sukupuolistuneesta valtahagemoniasta tehdään ikään kuin luonnollinen, ikuinen, muuttumaton ja vallitseva tila. Ero täytyy determinoida sosiaalisiin syihin. Vaikka molemmissa asiat sidotaan tiettyihin elementteihin, sosiaalista sidontaa ei pidetä reduktionistisena.

Ei kommentteja: