sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Kahvikulttuuri.

"Anthropology in Practice" -blogissa käsiteltiin kahvia. Kahvi liittyy vahviten ahkeruuden ja luovuuden teemoihin. Sitä voidaan pitääkin erityisen kaupallisuutta vahvistavana tuotteena. Se on myytävää, se on kulutustavaraa. Ja sen piristysominaisuuksien vuoksi se on myös tehokkuutta lisäävä aine.

Kahvista onkin tullut eräänlainen rituaali. Työpaikalla ja kotona on tarjolla kahvia. Omakohtaisesti uskallan jopa sanoa että kahvi antaa tekosyitä myös laiskotteluun : Työpaikoilla kahvitauot ovat "virallista laiskotteluaikaa". Sitä ikään kuin saa luvan kanssa laiskotella, kun se tehdään tehokkuudenparannuksen nimissä.

Omakohtaisesti minulla on ollut aika kauan tapa liittää kahviin myös viittauksia shakkiin. Ne edustavatkin tietyllä tapaa samanlaisia asioita. Kahvielämä siirrettynä paikkaan tekee kahvilaelämän. Ja tähän voidaan liittää mielikuvia intellektuellismista ja se saa mittasuhteita jopa snobismiin asti. Myös shakkia pidetään aivan samalla tavalla aikamoisen sofistikoituneena pelinä. Molempiin siis liittyy hyvin samantapaisia mielikuvia. Kahvi ja shakkipeli tosin sopivat muutoinkin todella hyvin yhteen.Kahvilla on kuitenkin "kosto". "Begin to dig" on nostanut esiin sen, miten kahvinjuonnissa on takaiskujakin. Jokainen yhdistää kofeiinin valvomiseen. Mutta niillekin, kuten minä, jotka eivät huomaa valvottavaa vaikutusta, nukkuvat huonompilaatuista unta. Koska kofeiini on stimulantti, se huijaa elimistöämme luulemaan että se on vähemmän rasittunut kuin se on. Lyhytjännitteisesti kahvi antaakin lisävääntöä ja ihminen voi jatkaa hieman kauemmin. Tutkimuksien mukaan esimerkiksi urheilijat ja sotilaat hyötyvät kahvittelusta.

Pitkäjännitteisesti mukana tulee ongelmia. Koska elimistömme kokee itsensä vähemmän rasittuneeksi, palautumiseen ei panosteta samalla tavalla. Kahvi on tässä suhteessa hieman kuten stressi : Lyhyen tähtäimen tehostus voi maksaa pitkän ajan päästä. Pitkän ajan jatkuva kahvinjuonto johtaa siihen että työkyky itse asiassa heikkenee. Tässä on ironisia sävyjä, kun muistamme että kahvi liitetään helposti juuri työtehokkuusajatteluun.

Kahvinjuonnissa seuraakin helposti kehä, jossa ollaan väsyneitä ja tämä peitetään kahvilla, joka johtaa siihen että olemme väsyneitä.
Blogaaja käytännössä elää kofeiinilla.

Ei kommentteja: