tiistai 4. tammikuuta 2011

Antaa ennakkokäsityksen käydä oikeudesta.

"Moral Majority" on tullut vuosien saatossa tullut tutuksi siitä, että rockmusiikki, heavy ja muut vastaavat nuorisomusiikin lajit ovat syyllisiä lähes kaikkiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Asiaa "todistetaan" varsin joustavasti. Esittäessnn yhteyksiä he eivät karsi vaihtoehtoja : esimerkiksi vaihtoehto, että ahdistuneet kuuntelevat ahdistavaa musiikkia ei ole heistä vaihtoehto. Ja korrelaatioitkin kehitetään enimmäkseen väitepohjalta.

Yksi heidän käyttämänsä strategia nojautuu subliminaalisiin viesteihin. Heistä musiikissa on piiloviestejä jotka aivopesevät ihmisiä. Niistö löytyy esimerkiksi takaperinkuultuja sanomia. Näiden toimivuudesta ei ole takeita. Ja itse asiassa viestitkin syntyvät enimmäkseen väitepohjalta.

Piiloviestien kuuleminen on itse asiassa kuitenkin hyvin jännittävä ilmiö. John Vokey ja Don Read tekivät niihin liittyvän tutkimuksen. He kuunteluttivat verrokkiryhmälle musiikkia takaperin. 10% ihmisistä kuuli takaperin soitetussa musiikissa jotain viestiä tai sanoja. Toiselle koeryhmälle kerrottiin että musiikissa oli takaperin soitettuna tietty viesti, jonka sisällön Vokey ja Read olivat arponeet, 90% kuuntelijoista kuuli juuri kyseisen viestin kappaleessa.

Tämä viittaa siihen, mitä piiloviestejä tai esimerkiksi nauhoilta kummitusten sanomia etsivien avomielisyys tarkoittaa. Nimittäin aivan selvästi suhtautumistapa viestiin muuttaa asioita dramaattisesti. Siksi skeptikko ei luultavasti kuule muuta kuin nauhan murahdusta siinä missä kummitusviestin (EVP -ilmiön nimellä) tai subliminaalisen viestin etsijä kuulee sanoja ja kommunikaatiota. Syynä on se, että avomielisyys on itse asiassa erittäin voimakasta ennakkoluuloisuutta ; Todistusaineisto assimiloidaan hyvin joustavasti, jotta se sopii siihen mitä aineistolta on ennalta päätetty ja odotettu.

Tämänlainen joustavuus tuntuu tietysti kuuntelijasta itsestään avomielisyydeltä. Hehän todellakin tulkitsevat maailmaa joustavammin eivätkä "nipota" yksityiskohdista, tai edes pääpiirteistä. Asenne on äärimmäisen joustava todistusaineistoa kohtaan. Valitettavasti ennakkoluulo onkin sitä vahvempi ennakkokäsityksen kanssa. Tätä kautta olemattomia viestejä voidaan todellakin kuulla. Ja "Moral Majority" jäsenineen voi toimia hyvässä uskossa ja levittää perättömiä syytöksiä.

Ei kommentteja: