perjantai 7. tammikuuta 2011

Juustoa puuttuu?

Moni ihminen haikailee hukattua nuoruutta. Sitä olisi pitänyt vaikkapa opiskella ja saada ammatti. Hikipinko -oppilaat voivat hyvässä uraputkessaan kirota sitä, että koko elämä eläkeikään asti menee kiirehtimisessä kieli vyön alla - siis mikäli töiltään kerkeävät miettimään näin pitkälle. On siis tavallaan kahdenlaisia ihmisiä. Niitä jotka katuvat sitä mitä eivät ole tehneet. Ja niitä jotka katuvat sitä mitä eivät ole tehneet.

Tekno Kekon mielekäs maailmanhistoria ei kirjoitti tähän liittyen hukatusta neroudesta ; Siinä ladatut odotukset, niissä epäonnistumisen tuoma pettymys, yhteiskunnan odotusten täyttymättömyys ja niihin liittyvä luuserileima yhdistyvät siihen että ihminen kuitenkin onnistuu hyvässä elämässä. Ja onnistuu tekemään jotain järkevääkin. Jutun loppukaneetti on varsin tehokas. "Kelvottominkin psykologi osaa ladella ulkomuistista, mikä on elämän tosiasiallinen tavoite, Maslow’n tarvehierarkian pyramiidin ylin huippu: itsensä toteuttaminen. Mutta Luoja auttakoon sitä, joka todella tulee ja tekee niin. Vaikkapa työskentelemällä sekatavarakaupan apulaisena ja teeskentelemällä, että on samanlainen kuin kaikki muutkin."

On tosiaankin helppoa mitata elämän antoisuutta ulkopuolisin keinotekoisin mittarein, vaikkapa katsomalla akateemista menestystä. Sen sijaan sama henkilö voi vaikuttaa onnistujalta, jos katsotaan erilaisilla mittareilla, vaikkapa niillä joita ihminen itselleen asettaa.

Tosiasiassa myös moitittuna ja epäonnistuneena pseudotieteilijänä toimiminen voisi olla varsin vapauttavaa ja onnellista. Useinhan niissä on mukana luovaa elementtiä. Toki esimerkiksi Wakefieldin voidaan nähdä olevan epäeettisillä linjoilla tavoitellessaan omaa onnellisuuttaan olemalla luova todistusaineiston käsittelyssä. Mutta sekin muistuttaa, miten hänkin on monin tavoin kuitenkin onnistunut onnellisessa ja hyvässä elämässä. Hän on kuuluisa. Hänellä on rahaa. Ja tiettyjen teknologiakammoisten vaihtoehtohoitajien kunnioitus ja rakkaus.

Jokainen voi olla kateellinen. Jos vain määrittää häviämisen riittävän joustavasti.

Ei kommentteja: