sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Hatuttavaa asiaa.

Napoleonin komplekseissa oli viittaus siihen, miten taiteilija oli kuvannut Kaarle Suuren päässään kruunu, joka valmistettiin vasta yli sata vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Hieman vastaava ilmiö on tapahtunut. Se on tosin niin laajalle levinnyt, että virhettä on vaikeaa huomata. Sekin liittyy hattuihin. Hattu on stetson. Jokainen liittää hatun lännenmiehiin. Amerikoissa stetson liittyy vahvasti idealisoituun cowboy -menneisyyteen.

Virhe ei ole yhtä räikeä kuin Kaarle Suuren kruunussa. Sillä John Stetson kehitti leveälierisen hattunsa vuonna 1865. Lucius Beebe teki mittavaa valokuviin perustuvaa tutkimusta. Hänen huomioidensa mukaan hatut olivat hyvin monenlaisia erilaisista lakeista kuluneisiin sotilaspäähineisiin. Aineistossa ei ollut stetsoneita, ei vilisemällä eikä oikein muutenkaan.

Sen sijaan suosituin hattu näytti olevan knalli. (Sateenvarjoista ei puhuttu mitään.) Tämä onkin sinänsä järkevää, koska knalli syntyi vuonna 1949, kun kyllästyttiin siihen, miten oksat löivät riistanvartioiden päästä hattua metsästyksen käydessä vauhdikkaaksi. Kehitetty knalli oli kapealierinen ja se oltiin suunniteltu tallauksenkesto mielessä. Hatun muotoilussa onkin käytännöllisyyttä. Vaikka knallin yhdistääkin helposti hienosteluun. Knallin suosion salaisuus oli se, että sitä tehtiin myös teollisesti. Teollistuminen oli johtanut siihen, että 1800 -luvulla hattua pidettiin itsestäänselvyytenä.

Beeben mielestä stetsonin käyttö on historian suurin huijaus. Suosion syy johtuu tietysti elokuvista ; Leveälierinen hattu on esteettisesti voimakas. Lännenelokuvat tulivat suosituiksi, joten mielikuva hatusta syntyi samoin tein. Samalla levisi tietysti mielikuva cowboyiden luonteesta ; Siinä, missä cowboy oli köyhä ja ammatiltaan ja statukseltaan matala, syntyi tästä vanhasta roskasakista ylevien mielikuvien ydin. Nykyisin cowboy -sanaan liittää helposti sankaruutta ja individualismia.

Näin stetson sopiikin hyvin Amerikkalaisuuden, etenkin Amerikkalaisen Konservatiivin, symboliksi. Konservatiivien haikailemat vanhat hyvät ajat ovat itse asiassa juuri samanlaisia kuin stetsonkin. Stetsonia käyttävä, aseenkantolupaansa arvostava konservatiivi kertoo suhteessaan historiaansa kaiken olennaisen. Ei ymmärrä, mutta ihailee omaa ymmärtämättömyyttään.

Ei kommentteja: