maanantai 17. tammikuuta 2011

Asioita joita jokaisen olisi hyvä miettiä itsepuolustuksesta.

Jos harrastaa itsepuolustus tai kamppailulajeja, on niissä mielikuva että itsepuolustus on lempeämpää. Harrastuspuolella tämä voi pitää paikkaansakin. Kuitenkin itsepuolustustilanne on helposti pahempi kuin vaikkapa rituaalinomainen "monkey dance", jossa kyseessä on kahden (yleensä kännisen) välisestä tappelusta jossa molemmat ovat valmistautuneita. Se eroaa vahvasti myös vartijan voimankäytöstä, jossa tilanne on ennakoitu ja jossa välineet ovat käsissä ja usein työpari mukana tukemassa toimintaa, joka antaa erikoista tehoa esimerkiksi käskytykseen. Tappelu, itsepuolustus ja voimankäyttö ovat kukin ytimeltään aivan erilaisia tilanteita.

Normaalin ja terveen ihmisen tarvitsee oikeastaan välittää vain itsepuolustustilanteesta. Silloin asian ytimessä on yllätys. Itsepuolustustilanteeseen ei voi olettaa olevansa "valmistautunut henkisesti". Tälläisessä tilanteessa kysymys ei ole televisioviihteestä jossa on koreografioita. Yleensä ottaen itsepuolustustilanteeseen joutuva vahingoittuu, selviääpä hän tilanteesta "voittajana" tai ei. Vaikeinta ei ole se, osaako potkaista lentopotkun päähän vaan se jähmettymisen voittaminen, se että kykenee tekemään yhtään mitään. Ilman lentopotkun hallintaa voi pärjätä.

Poliisi ja kanssaihmiset ovat hyvä asia. Mutta luultavasti poliisit ovat liian kaukana, he ovat usein paikalla rikoksen jälkeen. Ja sivulliset tulevat väliin yllättävän harvoin. Tätä kautta voidaan laskea yhteen huutelun teho. Se toki voi pelastaa tilanteen, mutta pelkästään sen varaan ei voi laskea.

Useimmiten suositeltu pakoonjuokseminen on hyvä konsti. Sen ainut ongelma on se, että se vaatii jonkinlaista tilannekontrollia. Jos joku esimerkiksi tarraa sinusta kiinni, et pääse pakoon ennen kuin saat tämän otteen irti. Joskus saatat myös ajautua "pussiin", josta oikeasti ainut pakotie on hyökkääjän läpi/vierestä. Ja joskus hyökkääjä juoksee nopeammin kuin sinä. Pakomatkan jälkeen voidaan lisäksi ajautua siihen että tilanne ei ole loppunut, jolloin olet juoksun jälkeen lisäksi väsynyt. Juokseminen toimii siis vain joskus. Kannattaa sitä silti kokeilla jos tilanne tulee.

Välineiden käyttäminen voi olla hankalaa. Joku voi kantaa pippurisumutetta taskussa. Sen esiinkaivaminen vie kuitenkin aikaa. Ja itsepuolustustilanteessa sitä ei ole. Luultavasti kaivelun aikana ehditään motata kerran tai kahdesti. Oma karkea sääntöni on, että jos sinulla on aikaa kaivaa väline taskusta, sinulla on aikaa potkaista hyökkääjää haaruksiin ja juosta karkuun. Pakenemisajan voi sitten lomittaa sen putkilonkaivelun kanssa.

Tilannetta ei tarvitse hoitaa "siististi", kunhan voimankäyttö on perusteltua. Maahanheitetyn hyökkääjän päällä ei kannata ruveta pomppimaan tai raajoja murtamaan vaikka se kieltämättä tarjoaisikin roimasti ihastuttavaa kostonriemua.

Ei kommentteja: