torstai 20. tammikuuta 2011

Hyvä ajattelu vuorotteluna.

Usein perustelua lähestytään logiikan kautta. Tässä korostuu eräänlainen "rationalismi". On ikään kuin sääntöjoukko jota orjallisesti noudattamalla saadaan aikaan tulosta.

Kuitenkin usein asiaa lähestytään vuorottelun kautta. Eli ei olisi mitään yhtä metodia, vain toisen ottaminen olisi jämähtämistä. Esimerkiksi yhdessä suositussa näkemyksessä ideoinnissa kannattaa olla avomielinen, mutta sitten ideoinnin jälkeen ottaa kriittinen suhtautuminen käsiin ja ampua huonot ideat pois. Eräässä mielessä myös luonnontieteet voidaan nähdä induktion ja deduktion rytmittämisen kautta. Teria on induktio ja tästä vedetyt ennusteet ovat deduktiviisen päättelyn kautta tulevia testejä. Induktio on avomielinen arvaus, ja deduktiivisuus se, että ammutaan huonot ideat pois.

Rytmitystä saadaan myös analyysin ja synteesin vuorotteluna. Analyysissä käsite jaetaan tarkemmaksi, pienemmäksi osaseksi, jolloin saadaan tarkempaa kuvaa. Synteesissä taas yhdistetään asioita ja saadaan laajaa ymmärrystä. Vuorottelemalla on periaatteessa mahdollista saada mukaanmolempien hyviä puolia. Käsitteet ovat olennaisia ja osuvia, yksityiskohdissaankin tarkkoja. Mutta kuitenkin yleistettäviä.

Jaakko Hintikka on tässä kohden hyödyllinen viitattava. Hän käsittelee logiikkaa sitä kautta että logiikassa on erilaisia tasoja. Hänen näkemystään kutsutaan tiedonhankinnan interrogaatiomalliksi, ja se voidaan ymmärtää vanhan tieteentekoa kuvaavan vertauksen kautta : Tutkija kysyy luonnolta tai maailmalta jotain ja saa vastauksen. Hintikan mukaan päättelyssä vuorottelevat looginen malli ja kysyvä malli, jotka vuorottelevat. Hänestä päättely ei ole pelkästään sitä, että osaisi oikeaoppiset logiikan temput ja hallitsisi päättelyvirheet. Logiikka on välttämätön mutta ei riittävä ehto hyvälle päättelylle ja perutelulle.

Argumentti on osattava luoda, analysoida, kritisoida, uudelleenmuokata tai hylätä. Tämä rakentaa eräänlaisen kehän, jota toistamalla voidaan sanoa tehtävän päättelyä. On kuitenkin helppoa jämähtää vain yhdentyyppiseen toimintaan.

Ei kommentteja: