keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Tyhjänrohkeat salaliittoteoreetikot.

"Muistamisenarvoisia päähänpistoja" viittaa erikoiseen rypäytymiseen. New Worl Order -salaliittolaiset, Illuminatus -salaliittoteoreetikot -ja omana lisäyksenä myös esimerkiksi saatanapaniikkiin liittyvät roolipelivainot- ja muut vastaavat toimijat ovat nimittäin hyvin omanlaisiaan. He ovat kristillis-konservatiiveja.

Useinhan tämänlainen toiminta liittyy assosiaatiossa New Age -tyyppiseen toimintaan. Karkeasti sanoen voisi sanoa että kristillis-fundamentalismiin liitetään "hihhulointi", ja New Ageen "hörhöily". Salaliittoteoriat ovat enemmän hörhöileviä.

Mutta New Age on ideologialta ja sosiaaliselta rakenteeltaan liian maailmaasyleilevä ollakseen "kunnolla läpitunkevan paranoidi". Hehän yrittävät nähdä hyvää jopa avaruusolentojen abduktioissa joissa humanoidit tarinoiden mukaan tunkevat sondeja vasten tahtoaan kaapatun ihmisen anukseen ja teetättävät näille lapsia ja tunkevat nämä täyteen avaruusmikrosiruja jotta voisivat lukea kaapattujen ajatuksia ja jotta tietäsivät missä tämä heidän arvon homo sapiens sapiens -lajin koe -otus milloinkin luuhaa.

Kunnon New Ageri vastustaa systeemin jämähtämistä kahlitsevana, NWO -salaliittolainen näkee tässä itsensä vihtahousun kannattajien juonen. Asiaa hoidetaan tietysti maanpäällisten toimijoiden kautta. NWO -salaliittoteorioiden ytimessä taas on se, että valtava saatanallinen toimija vetää naruista ja yrittää saada aikaan totalitaarisen helvetin. Tämä muutoksen pelko sopii yhteen konservatiivisen kanssa, koska molemmissa on voimakas muutosvastarintainen efekti. Näin ollen useimmat konservatiivit eivät toki ole NWO -salaliittoteoreetikkoja. Mutta useimmat NWO -salaliittoteoreetikot ovat konservatiiveja.
1: Ei ole yllättävää, että salaliittoparanoijat esimerkiksi juutalaisen "rappeuttavan kulttuurin" vastaisuus Suomessa, ovat olleet konservatiivisten toimijoiden.

Useinhan salaliittoteorioita lähestytään aika karkeasti vain (1) ne rakentavan luovuuden ja mielikuvituksen ja oman ajattelun ja muiden positiivisten asioiden kautta ja (2) karkeana taikauskoisena pseudotieteenä. Ne toimivat tietysti molemmat omalla tavallaan ja rinnakkain, koska ne käsittelevät samaa aihetta eri näkökulmasta.

NWO -Salaliittoparanoian kohdalla kysymykseen tulee kuitenkin myös pelko ja projisointi. Kristillinen konservatiivi rakastaa käännyttävää julistusta, joten hänen ihanteensa on yhden aatteen maailma. On hyvin helppoa kuvitella "vihollinen" ja muut samanlaiseksi. Ja jos tämä ei toteudu, on helppoa kuvitella että he ovat kaksinaamaisia valehtelijoita jotka juonivat pinnan alla.
1: Uskallan sanoa näin, koska olen itsekin aika herkkä tämänlaiselle yliampuvalle paranoialle.

Salaliiton pelon ytimessä on demonisoinnin psykologia : Toimiva pelottelu toimii ajatuksella "vihollinen keskuudessamme". Vihollisen täytyy muistuttaa hyviä.
1: Kunnon pelotteleva ja pelkääjää kahlitseva demonisointi ei synny Tolkienin "Taru sormusten herrasta" -örkeillä, vaan "Battlestar Galactican" Cyloneilla.

Olennaista on se, että samanlaisuus tuo mukanaan "omia syntejä" projektioon, ja tuo samastumisentunnetta. Tämä antaa kokemuksen siitä että vihollinen on järjellinen ja ymmärrettävä toimija, joka tekee kuvitellun toimijan tahoista tietyllä tavalla yksilölle itselleen uskottavampia. Ja samalla vedotaan myös suoraan omiin pelkoihin, kuten vieraudenpelkoon.

Nämä yhdistämällä syntyy voimakas salaliittotunne, jossa itse nähdään egoistisesti harvinaisena erikoistapauksena, joka näkee tämän ovelan juonen taakse. Samalla on ymmärrettävää, miksi salaliittoteoriat ovat usein niin kovin ekstreemejä ; Salaliittoteoriassa yhdistyy varmuus siitä, että asiat jotka ovat vastaan salaliittoteoreetikon omaa maailmankuvaa ja mielipiteitä on paitsi ikävää, epäeettistä ja inhottavaa. Ja niiden kannattaminen valheellista tai typeryyttä. Tämän lisäksi asian on oltava ultimaattisesti haitallinen ja erimielisen tulee olla säälittävän halveksittava aivoton sätkyukko. Ja vastakkainen mielipide lisäksi masinoidaan osaksi suurta koneistoa, kaikkien aikojen suurinta pahaa. Ja samalla saadaan ylpeydentunnetta siitä, että vain salaliittoteoreetikko ja hänen fiksut ja valaistuneet aatetoverinsa ovat selvillä tästä totuudesta. Äärimmäinen rohkeus vaatii pelon sietämistä. Salaliittoteoreetikkoja kuvaakin eräänlainen tyhjänrohkeus joka kumpuaa paranoiasta.

Ei kommentteja: