perjantai 7. tammikuuta 2011

Sukupuolijakauman synty.

Raskaana ollessa ihmiset arvuuttelevat usein ennalta syntyvän vauvan sukupuolta. He eivät arvuuttele yhtä suurella innolla muita piirteitä, ehkä siksi että ne ovat vähemmän arvattavia. Ja olisi epäkohteliasta arvuutella sitä, muistuttaako vauva enemmän naisen aviopuolisoa vai postinkantajaa.

Sukupuolten jakaumaa on helppoa lähestyä todennäköisyyden kautta. Karkeasti ottaen kysymys on arpapelistä. XX on nainen ja XY mies. Sukupuolen synnyn kannalta olennaisinta onkin ymmärtää vain se, että meioosissa syntyy saman verran X ja Y -kromosomillisia siittiöitä. Tätä kautta sukupuoli on arpajainen, jossa on 50% mahdollisuus kumpaan tulokseen tahansa.

Todennäköisyysjakaumaan liittyy toki muutakin. Sillä vaikka sukupuolten välille tulisi jonkinlainen ero, luonto helposti tasaisi tämän. ; Syynä on se, että koiras ja naaras lisääntyvät eri tavoin. Naaras on ikään kuin "varmempi ja vakaampi" valinta. Koiraalla on "riskisijoitus", sillä on suurempi mahdollisuus jäädä lisääntymättä, mutta mahdollisuus lisääntyä hyvin paljon enemmän. Jos naaraiden määrä kasvaa suhteessa koiraisiin, on jäljellä olevilla koirailla valtaisa kelpoisuus, koska "heille riittää vientiä". Jos koiraita taas on paljon suhteessa naaraisiin, yhden koiraan kohdalla lisääntyminen muuttuu kilpailusta syntyväksi tuurivoitoksi, jolloin on kannattavampaa tuottaa naaraspuolisia jälkeläisiä. Tämäkin pitää huolen siitä että sukupuolijakauma ei ole aivan mitä tahansa.

Mutta tietysti luonto on pelkstäään ihmistenkin kohdalla ihmeellisempi, kuin mitä pelkkä koko populaatiota vakaana massana käsittelevä arpajaisnäkökulmani sanoo. Ihmisillä on erikoinen sukupuolijakauma, jossa tällä hetkellä syntyy hieman enemmän miehiä kuin naisia. Jakauma on ollut pitkään 106 poikaa 100 tyttöä kohden. Tämä ilmiö on kuitenkin tasaantumassa. Syynä tähän ei ole vauvansurma, jonka tasa -arvotaistelu olisi onnistunut kitkemään.

Naisen osa.

Usein lapsen sukupuolen määräytyminen liitetään nimen omaan mieheen. Tämä on tietysti siittiöiden roolin vuoksi ymmärrettävää ja oikein. Kuitenkin naisellakin on asiassa tekemistä. Triversin-Willardin hypoteesi lähestyy asiaa jo aiemmin mainitsemaani kautta. On kannattavaa olla koiras (tai ihmisten kohdalla mies) jos päätyy lisääntymään paljon. Ja jos ei, niin kannattaa olla naaras (tai ihmisen kohdalla nainen.) Triversin-Willardin hypoteesin mukaan tässä kohden naisilla on vaikutusvaltaa. Vahvat naiset saavat todennäköisemmin vahvoja jälkeläisiä, joten heidän kannattaa panostaa poikiin. Heikkojen naisten kannattaa panostaa tyttöihin.

Triversin-Willardin teoriaa on tutkittu yllättävän paljon. Ja sen on havaittu vaikuttavan. Naisen paino ja lihaksikkuus lisäävät poikien todennäköisyyttä. Tästä onkin rakentunut niinsanottu äitidominanssiteoria, jonka mukaan naisten korkea testosteronitaso lisää poikien syntymisen todennäköisyyttä. Tämä on laajentanut tutkimuksen uranaisiin, ja on havaittu että heilläkin poikia syntyy tavanomaista useammin suhteessa tyttöihin. Tämä on nyky -yhteiskunnassa johtanut aiemmin mainittuun poikien osuuden laskuun suhteessa entiseen. Sillä uranaiset saavat ylipäätään vähemmän lapsia. Mitä useampi todennäköisemmin poikia synnyttävä on vähälapsinen, sitä suurempi vaikutus sillä on yhteiskuntatasolla tarkasteltuun syntyvien lasten sukupuolijakaumaan.

Sodan rooli.

Toinen evolutiivinen ilmiö, joka asiaan liittyy onkin sovellus aivan aluksi kertomastani. Siinä korostetaan sitä, että luonto ikään kuin "välttää" jommankumman sukupuolen loppumista ; Kannattaa panostaa siihen jota on vähemmän. Siksi jos populaatiossa on vähän miehiä, sinne syntyvät vauvat ovat todennäköisemmin poikia. Näin ollen esimerkiksi heti sotien jälkeen syntyy enemmän poikia.

Tähän ei ole mitään yliluonnollista mekanismia. Sillä X ja Y -kromosomilliset siittiöt ovat hieman erilaisia. X -kromosomilliset ovat hieman hitaampia. Poikien ja tyttöjen syntymisen todennäköisyyteen vaikuttaakin tätä kautta monet yksityiskohdat. Esimerkiksi jos yhdyntätiheys pidetään harvana, on pojan syntyminen todennäköisempi. Miehen aktiivinen seksielämä sen sijaan tuottaa todennäköisemmin tyttöjä. Tämä voi ensivilaukselta tuntua erikoiselta, mutta "alfaurokset" elävätkin tilanteessa, jossa naisista on kovaa kilpailua. Ja miehet eivät sodassa harjoita seksiä kovin usein.

Muun rooli

Tietysti sukupuolijakaumaan liittyy muitakin asioita. Esimerkiksi joidenkin ympäristömyrkkyjen on havaittu vaikuttavan sukupuolijakaumaan. Yleisesti ottaen nämä lisäävät tyttöjä.

Toisaalta luonnossa lapsikuolleisuuskin on mukana "yhtälössä". On luonnollista että poikia syntyy hieman enemmän. Pojat nimittäin kuolevat hieman todennäköisemmin lapsena, ja evolutiivisesti tehokkain lisääntymisstrategia syntyy siten, että tarkastellaan lisääntymisikäisten tilannetta.

Ei kommentteja: