keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Aivan. Uskomatonta.

"Apostasy is a standing away from, a falling away, defection, rebellion, abandonment; it involves teaching false doctrines, supporting or promoting false religion and its holidays or interfaith activities ... Persons who deliberately spread (stubbornly hold to and speak about) teachings contrary to Bible truth as taught by Jehovah's Witnesses are apostates."
("Pay Attention To Yourself and All the Flock", page 94)

Ollessani töissä edustamassa "Kirkon Ulkomaanapua" vastaan tuli nainen. Hän esitti suoralta kädeltä että minulla olisi varmaan aikaa minuutin pari jutella. Olin selväti työtehtivissä joten sanoin että sopiihan sitä aiheesta.

Hän alkoi puhumaan Jehovan Todistajista. Tarkemmin, hän oli Jehovan Todistaja. Siis niitä tyyppejä joiden hikipedia -artikkeli on faktuaalinen koska koko liike on ajautunut parodiahorisontin läpi niin rytinällä että sen ivaamista ja sen oikeaa kuvausta on mahdotonta erottaa toisistaan. Totuus on vitsiä ihmeellisempää.

Hän kertoili ensi sijassa siitä, miten hyvää työtä he tekevät. Esitin että hän ei varmaan saisi puhua uskonasioista kanssani, koska olen "niitä tyyppejä". Tässä referoin niihin joita Jehovan Todistajat kutsuvat "luopioiksi". Toki tilanne on kohdallani hieman mutkikas, koska olen periaatteessa käynyt heidän 7 askeleen ohjelmansa, paitsi kastetta. Tätä kautta hangaroundini loputtua he päättelivät että minua tulee kohdella kuin olisin eronnut vaikka en ole koskaan suoranaisesti ollut kastettu jäsen. Tässä on virallinen kanta, ja epävirallinen toiminta jossa on jotain epämääräisyyttä. Ehkä syynä on se, että olen sangen tuhma evolutionistipoika. Minulla voi olla jopa pelottavia argumentteja. Ja saatan jopa nauraa ja eritellä miten vartiotorniseuran haasteet evoluutiokysymyksissä ovat harvinaisen naurettavia. He eivät selvästi pidä tästä ja siksi he kävivät meillä kotona erikseen tuijottelemassa.

Hän selitti miten sitten varmaan tiedänkin heidän tekemänsä hyvän työn. Valitettavasti en tiedä mitä hyvyyttä työssä on, mutta tiedän mitä he kutsuvat hyväksi työksi. Se on Jehovan Todistajuuden aseman vahvistamista, toisten Todistajien auttamista ja muita vastaavia asioita. Se on minun silmissäni hyväntekeväisyyttä samalla tavalla kuin olisi hyväntekeväisyyttä jos feissarit olisivat töissä pysäyttelemässä ihmisiä joilta nappaisivat rahaa jotta voitoista palkattaisiin lisää feissareita. En jaksanut nipottaa vaan vastasin vain että tiesin että mistä hyvässä työssä on kysymys.

Kerroin vain että en halua heitä tuijottelemaan kotiini. Nimittäin niin kävi. Vantaan vanhin ja minua useimmiten koulinut Todistaja olivat meillä kotona ja tuijottelivat lävitseni. Kävelivät poiskin taakseen katsomatta. Se oli melkoisen pelottava kokemus. Jehovan Todistaja kertoi että olin varmaan ymmärtänyt jotain väärin.

Luultavasti hän itse on kuitenkin "ymmärtänyt jotain väärin".

Hän tuskin tietää mitä Todistajien Vanhimmat tekevät. Tuskin vahtii ja vakoilee 24/7 heidän menemisiään saadakseen tietää. Luopioiden esikäsittely ja kohtelu ei ole rivijehovantodistajan hommia. He soittelevat ovikelloa - ja ilmeisesti piinaavat asiakaspalveluihmisiä jos tulkitsevat heidät jotenkin uskonnollista tahoa edustaviksi. Itse asiassa Jehovan Todistajien vanhimpien kirja "Pay Attention To Yourself and All the Flock" / "Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan" on salainen.

Se on paikoitellen vuotanut internettiin ja kadonnut taas. (Esimerkiksi täällä.) Vuotamisten ulkopuolella sen käsiinsäsaaminen ei ole mitenkään helppoa. Jehovan Todistajat eivät tässä kohden ole mitenkään avoimia; Järjestö ei kerro edes jäsenilleen vanhimpien kirjan sisältöä. Tämä ei ole ihme, sillä sisältö ei ole mitenkään erityisen kaunista luettavaa. Itse pyrin aina silloin tällöin löytämään kirjasta tuoreen vuodon. Kirjaa ei tietenkään saa divareista enkä ole kovin innokas lähtemään varastusreissulle saadakseni tälläistä salattua materiaalia käsiini.

En jaksanut nipottaa sellaisella tosiasialla että tosiasiassa minä tiedän mitä on tapahtunut ja hän itse ei ole tietoinen siitä mitä kaikkea hänen uskonnossaan tapahtuukaan. Siksi en voi ollakaan lainaamatta Jehovan Todistajien aineiston antaman ohjeen. Suuri osa ihmisistä vastustaa eristystä. Mutta jos minulla on keino saada immuniteetti Jehovan Todistajista, niin se ei todellakaan voi olla mikään läpeensä huono juttu. Minulla ei ole Jehovan Todistajia perheessä tai läheisissä joten heidän ignoraationsa ei ole minulle mikään uhkaus tai kiusa, päinvastoin. Siksi laitan esille lausunnon:

"Tämä merkitsee sitä, että uskolliset kristityt eivät ylläpidä hengellistä toveruutta kenenkään seurakunnasta erotetun kanssa. Mutta tähän sisältyy muutakin. Jumalan sanassa sanotaan, että meidän ei pidä 'edes syödä sellaisen kanssa' (1. Kor. 5:11). Me siis vältämme myös muuta toveruutta erotetun kanssa. Tähän sisältyvät muun muassa retket, juhlat, pallopelit, ostoksilla tai teatterissa käynnit ja ateriointi erotetun kanssa joko kotona tai ravintolassa." ... "Saattaa olla mahdollista, että tuon sukulaisen kanssa ei tarvitse olla juuri lainkaan tekemisissä. Ja jos jotkin perheasiat vaatisivatkin yhteydenottoa, niin se rajoitettaisiin epäilemättä mahdollisimman vähiin - Uskollisten kristittyjen on pyrittävä välttämään tarpeetonta kanssakäymistä tällaisen sukulaisen kanssa ja rajoitettava jopa liiketoimet minimiin."
("Valtakunnan Palveluksemme" 8/2002 sivu 3-4)


Tosin järjestön sääntömuutokset huomioonottaen en ihmettelisi jos vaikkapa inha PR julkisuudessa sai "valon kirkastumaan" sydämenasiaksi niin että eristävät Jehovan Toditajat olivat vain "ymmärtäneet jotain väärin". En ihmettelisi. Se ei kuitenkaan tee halukkuuttani kohdata heitä suuremmaksi. Vaan - jos vain mahdollista - vielä pienemmäksi.

Oikeasti sen pitää mennä niin että minä menen valtakunnansalille, alan kannattamaan evoluutioteoriaa johon liittyvissä kiistoissa jäin koko jutusta pois, ja tämän jälkeen käyn katumusharjoituksenomaisesti heidän kokouksissaan katumusajan jonka aikana tavallinen Todistaja ei puhu minulle. Ja vasta tämän jälkeen kyseinen nainen tulee minun seuraani juttelemaan.

Siihen asti - eli ikuisesti - menkää pois! Kiitos jo etukäteen. Jos reagointini on teistä ylilyönti josta tuli paha mieli, niin tarjoan toki lohdun sanoja Jehovan Todistajien herttaisesta lastenkirjasta nimeltä "Kadotetusta paratiisista ennallistettuun paratiisiin" joka kertoo kaltaisteni kohtelusta seuraavasti "Niiden kieli, jotka pilkkasivat ja nauroivat Harmagedonista annettua varoitusta, syöpyy pois! Niiden silmät, jotka kieltäytyvät näkemästä "lopun ajan" merkkiä syöpyvät pois! Niiden liha, jotka eivät haluneet oppia tietämään, että elävä ja tosi Jumala on nimeltään Jehova, syöpyy pois! Se syöpyy heidän seisoessaan jaloillaan!" Kas, siitäpä tulee heille hyvä mieli.
Kirjoittaja on pulsumagneetti, feissarimagneetti, julistajamagneetti ja muutenkin ihminen jonka ihmiset kokevat ensivilkaisulta "helposti lähestyttäväksi" ja alati kiinnostuneeksi juuri heidän asiastaan. Joskus hän jopa oli niin naivi että ennakkokäsitys kuvasi hänen persoonaansa. Mutta sitten kävi niin kuin heidänlaisilleen käy. Eli huonosti. Jos sinulla on avoin mieli, sen seuraus on että ihmiset haluavat tunkea sinne kaikenlaista ja sitten heti perään sulkea sen. Onneksi minä olen uusi minä ja tapani tulette tuntemaan.

Ei kommentteja: