maanantai 17. tammikuuta 2011

Miksipä tarvitsisi välittää joistain SS -miehistä?

Myers esitti horoskooppejen toimivuutta korostavan astrologin kannanoton tiedeyhteisön esittämään moitteeseen. Sisältönä on se, että astrologien ei tarvitse välittää mitä moderni tiede sanoo astrologiasta. Tieteilijät yrittävät joko todistaa astrologian antamalla siihen tieteellisiä yhteyksiä tai sitten yrittävät debunkata koko asian. Astrologin mukaan tämä on turhaa ; Astrologia on spirituaalinen tiede, joten tiedemaailma ei voi saada sen vaatimia todisteita, koska se on ateistis-materialistisen ajattelun vankina.

"Being a Spiritual Science, if you will, astrology will never be proven correct, true, or valid to the satisfaction of the modern academy, which is still held captive by the materialist/atheist world view."

Kirjoittaja ehdottaa että astrologit voisivat ignoroida paljon, sanoille ei tarvitse antaa painoarvoa. Tämä oikeutetaan maailmankuvien taistolla.

"why would we give it such weight? Is their goal to work with us? In most cases, their goal is to debunk astrology completely."

On itse asiassa mielenkiintoista huomata, miten astrologin lausuma kuulostaa kovasti Intelligent Designistien piirien argumentaatiolta. Tiede ei todista astrologiaa, joten vika on tiedemiesten ateistis-materialistisessa maailmankuvassa. Ja "oikea maailmankuva" ja tavoitteet ovat olennaisia siinä, keitä kuunnellaan ja keitä ei. Eli luotetaan vain omanmielisiin, jotka haluavat tukea ja parantaa oman näkemyksen asemaa. Oikeat intressit ovat tärkeämpiä kuin tutkimustulokset. Sillä väärät tulokset johtuvat vääristä intresseistä.

Tämänlainen näkemys on kuitenkin hieman hankala. Jos näkemys ei väitä olevansa tiedettä, se ei ole pseudotiedettä vaan epätiedettä. Sehän väittää olevansa tieteen kanssa rinnakkainen asia, vaihtoehto tieteelle. Näin ollen astrologiassa kyseessä ei olisi pseudotieteestä koska kukaan ei ole väittämässä että astrologia olisi tiedettä.

Kuitenkin astrologi kertoo olevansa "Spiritual Science" (SS). Ja Intelligent Designistitkin ovat määritellet itsensä vastaavalla tavalla tieteeksi. Phillip Johnsonin "Reason in the Balance" -kirjan mukaan Intelligent Design on kunnollisempaa tiedettä kuin naturalismi joka on vain tiedeyhteisön kannattama valtapeli. Hänen mukaansa pitää kannattaa "teististä realismia" (theistic realism) tietäminen voi alkaa ainoastaan siitä että hyväksyy Jumalan Luojaksi. Tämän hän perustelee sillä, että Kaikkeus on Jumalan Luoma.

Tässä mielessä ID ja SS ovat molemmat sellaisia että sanan pseudotiede käyttäminen ei ole ollenkaan mahdotonta tai väärin.

Ei kommentteja: