tiistai 2. marraskuuta 2010

"Hermopisteet"

Itämaisiin puolustuslajeihin, kuten kung fu:n ja japanilaisiin budolajeihin liitetään usein hyvin hermopistetaistelu. Arki -ihmiset ovat kungfuelokuvissakin nähneet hermopisteitä jotka yleensä lamaannuttavat tai tekevät hyvin erikoisia asioita. "Kill Bill 2" -elukuvassa tilanne ratkaistaan erikoisella hermopistetaidolla, joka saa sydämen räjähtämään 10 askeleen jälkeen.

Idea tietyistä paikoista ja niiden manipuloinnista tehonlisänä ei ole mikään viihdemaailman salaliitto - laajuus ja mystisyyden tasot vain ovat liioiteltuja.

Budokäsitteenä puhutaan atemista(当身), joka tarkoittaa sitä että käytetään hermopisteitä, arkoja kehonosia ja nivelien manipulointia hyväksi. Sana hermopiste on hyvin yleistynyt. Eikö sana ole aivan vääräkään. Esimerkiksi kieräjähermo vaikuttaa hengitykseen ja alentaa sykettä. Näin ollen syntyy vaikutuksia nimenomaan hermoston kautta. Toisaalta korvan takaa löytyvä piste vaikuttaa impaktin kautta sisäkorvaan ja tätä kautta tasapainoaistiin, eikä kyseessä ole tätä kautta hermo (Sama vaikutus saadaan välillisesti myös leukaluun kautta oikeansuuntaisella iskulla oikeaan paikkaan - joka luokitellaan myös painepisteeksi). Osa vaikuttaa laajasti luiden ja jänteiden välityksellä - esimerkiksi näin toimii kämmenselässä keskellä luiden välissä oleva piste, joka estää sormien käytön ja puutumisen tunteen.

Hermopisteet onkin itse asiassa yleisesti ottaen luokiteltu vaikutustensa kautta, eikä niinkään sitä kautta vaikuttaako se jänteeseen, hermostoon vai elimiin. Näin ollen niiden toiminnallisuus ja vaikutus on olennaista, ei se mikä fysiologinen teoria niiden taakse nähdään. Itse asiassa ei ole tavatonta törmätä itsepuolustustaitajaan joka uskoo että hermoston sijasta vaikutetaan fyysisen maailman sijasta henkisiin Ki -voimiin ja niiden virtaukseen ihmisen elimistössä. Taekwondossa painepisteet (Hyel) voivat tuottaa kipua, vaikuttaa lihaksistoon ja elimiin. Osaa pisteitä täytyy painaa, iskeä tai hieroa. Vaikutusta haetaan usein kahta kautta: Esimerkiksi jos aiheutetaan kipua, vastustajan keskittyminen herpaantuu ja samalla kipuun liittyy refleksejä, jotka ohjaavat tämän toimintaa ennustettavalla tavalla. Taekwondossa painepisteinä ovat muun muassa munuaisten paikat selässä, joka vaikuttaa suoraan elimeen.

Taekwondossa painepisteet/vitaalipisteet/hermopisteet on jaettu toiminnallisesti seuraavalla tavalla, joka antaa melko hyvän kuvan siitä, mitä kehon aroilla paikoilla voi saada aikaiseksi :
1: (A hyel) Mykistävät pisteet, jotka estävät äänen tuottamisen.
2: (Tong hyel) Algesiapisteet, jotka tuottavat kovaa kipua. Kivun määrä ja fyysinen vahingoittuminen ovat usein eri asia.
3: (Huun hyel) Tainnutuspisteet jotka alentavat tajunnan tasoa, vaikuttavat tasapainoon.
4: (Ma hyel) Paralysoivat pisteet jotka estävät raajojen tai niiden osien käyttöä tai käytön.
5: (Sa hyel) Fataalit pisteet jotka ovat hengenvaarallisia.

Tietysti pisteitä voidaan luokitella näiden lisäksi sen mukaan mihin ne vaikuttavat. Tällöin syntyy tietysti valtavasti erilaisia yhdistelmiä. Ehkä merkittävintä on kuitenkin tajuta, että arkikielessä "hermopiste" on hieman liian voimakkaasti yleistetty käsite.
Kirjoittaja ei leiki hermopisteillä. Hän vain käy hermoille. Tämä juttukin on enemmän sana -analyysi kuin kamppailuohjeistus. Tiettyjen taitojen levittäminen olisi tehtävä joka tapauksessa vastuullisesti. Eli vaikka kirjoittaja osaisikin leikkiä hermopisteillä, hän ei asiasta kertoisi vaan sanoisi että ei osaisi leikkiä hermopisteillä.

Ei kommentteja: