tiistai 30. marraskuuta 2010

Pieni itseironinen nimipaljastus.

Blogini nimi on ollut kauan eräänlaisena sisäpiirinvitsinä. Syynä on se, että sana, jota käytän siinä, on pohjimmiltaan poliittisesti epäkorrekti. Historiallisen miekkailun kannalta hienostuneempi sana voisi olla "sword and buckler", mutta siinä menisivät viittaukset elokuvagenreen. Ja se termi olisi poliittisesti korrekti.

Nimen epäkorrektiutta pitää kenties selittää hieman.

Keskiaikaisiin huvituksiin kuului "sword dance", joka oli näytösmäistä taistelua joka käytiin miekan ja kilven kanssa. Ohjelmanumeroon kuuluivat myös muusikot, jotka soittivat musiikkia jonka tahdissa näytösottelut käytiin. Nämä taistelut muistuttivat hieman roomalaisten gladiaattoritaisteluja. Taistelijat voidaan tietysti yhdistää myös vaikkapa jonglöörauksen osaksi, koska kamppailijat käyttivät vaikeita temppuja osoittaakseen näppäryytensä. Näitä taitoja harjoiteltiin erityisten opettajien voimin.

Edward I kielsi tämänlaisten koulujen pitämisen, ja koko kyseisen taidon harjoittamisen, koska koulut institutisoituivat, mistä taas seurasi vaikeuksia, kuten vakavia käytöshäiriöitä. Kun asiaan liittyvät miekat, ovat käytöshäiriöt tietysti pahinta sorttia ; Yleisesti katsottiin, että monet roistot ja murhamiehet olivat tälläisiä taistelijoita, joita kutsuttiin swashbucklereiksi.

Kiellon seurauksena taidon harjoittamisesta annettiin 40 päivän vankeusrangaistusta, tosin monissa erikoistapauksissa asiaa katsottiin sormien välistä. Esimerkiksi kaupunginhallituksen valvonnassa asiaa sai tehdä. Itse asiassa kyseinen taito oli varsin järjestelmällistä, siinä oli jopa erilaisia oppitasoja. Korkeimpia arvonimiä taidosta sai vasta julkisen kamppailun jälkeen. Harjoittelussa käytettiin usein puisia miekkoja, tai jopa nuijan kaltaisia esineitä.

Osanaan perinne katosi lain kiellon sijasta muodin vuoksi. Pistomiekka oli muodikkaampi. Henry Porter esitti 1599, "Sword and buckler fight begins to grow out of use. I am sorry for it." ..."and a good sword and buckler man, will be spitted like a cat or a rabbit."

Poliittisessa epäkorrektiudessa on mukana kaksi puolta. Minulla on ollut tapana kirjoittaa herjaavien otsikoiden alla. Esimerkkinä olkoon (geocitiesin poiskatoamisen jälkeen sellaisenaan kadonnut) "evonkeliumi", jonka nimi tuli siitä, että minua kutsuttiin evonkelistaksi, joka levittää uskontoaan.
1: Tästä tulee tietysti mieleen tuoreehko "Jesus and Mo" -sarjakuvan strippi. Ovatko he uskoa vastaan vai ei.

Olen kohdannut myös kohteliaisuuteen vetoavaa vaiennuspyyntöä. Jotkut näkemykset ovat sellaisia, että niistä ei voi sanoa mielipidettään ääneen, koska joku voi loukkaantua. Minun rooli näyttää olevan siinä, että joku loukkaantuu joka tapauksessa. Jos ei kukaan muu, niin minä joka vaikenen tälläisen "turpa kiinni, kysymys ei ole argumentaatiosta" -valtapelin vuoksi. Siksi blogin nimeen sopii jokin, joka nykyaikana voisi vertautua siihen että kutsuisi tiettyä kansanryhmää "mutiaisneekerimutakuonoiksi". Ihonväristäni ja muusta huolimatta kerron, että I am that guy.

Ei kommentteja: