Me kaikki otamme toisistamme selvää. Keskustelut, käytös ja muu ilmaisu kertoo meistä aika paljon. Esimerkiksi toisten blogeja lukiessa löytyy monenlaisia piirteitä. Jopa poliitikkoja arvioidessamme voimme tarkkailla heidän liikkumistapojaan luokittelu mielessämme. Kuitenkin monesti ihmiset teeskentelevät.1 He esittävät jotain muuta, kuin ovat.
Internetin käyttökin tietysti heijastelee omaa persoonallisuutta. Mutta ihmiset voivat periaatteessa teeskennellä, joten rehellisyydenkin selvittämiseen luulisi olevan kiinnostusta. Blogejen kirjoittamista onkin tutkittu tämä asia mielessä vakavastikin. Tutkimuksessa oli käyty läpi 694 blogia, ja niiden kirjoittajia oltiin luokiteltu kyselyn avulla. Huomattiin, että vaikka ihmiset voisivat periaatteessa antaa itsestään idealisoidun kuvan, heidän sanavalintansa kertovat heidän luonteestaan.
Otan pari, mielestäni omaan blogikielenkäyttöön sopivaa luokitelmaa ; Esimerkiksi neuroottiset bloggerit kirjoittavat negatiiviseen sävyyn. Avoimuus taas yhdistyi siihen, että ihmiset käyttivät formaalimpaa kieltä ja pidempiä lauseita. Tutkimus ei vastannut perinteiseen kielen ja persoonallisuuden väliseen ongelmaan : Yhteys ei suoraan kerro vaikutuksen suunnasta. Kenties neuroottiset ihmiset näkevät maailman toisin ja alkavat siksi käyttämään negatiivista kieltä. Tai sitten negatiivinen kielenkäyttö muuttaa ihmisen suhtautumisen maailmaan vähemmän neuroottisesti.
Ratkaisu on sinällään olennainen, koska jos kieli johtuu neuroosista, on kielen korjaaminen pintasilausta, jolla teeskentelyllä peitetään ongelmaa ja se voi jopa pahentaa tilannetta, negatiivinen kielihän ja kirjoittaminen inhottavista asioista voi olla vaikkapa terapeuttista tilanteen käsittelyä. Jos suunta on toinen, kielenkäyttö voikin muuttaa ihmisen suhtautumistapaa ja se on täysin oikea ratkaisu ongelmaan.
Suunnasta ja parantamisen halusta voidaan johtaa erikoisia mietteitä, koska on havaittu että neuroottiset ihmiset ovat taipuvaisempia bloggailemaan kuin muut. Senkään kohdalla ei välttämättä tiedetä, mikä on syy ja seuraus. Kuitenkin, kaikesta epävarmuudesta huolimatta, neurootikon jättämät sanat kertovat vallitsevan tilan.
1 Lause on ihan lähellä poliitikkojen mainintaa, mikä ihmeellinen yhteensattuma, joka ei kuvasta järjestön eikä sen jäsenten mielipiteitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti