perjantai 19. marraskuuta 2010

Ettei yksityisyys häiriinny.

Kun katsotaan vartijan työtä, usea ihminen katsoo että ammatissa tärkeintä on se, että pamputtaa ja ottaa kiinni myymälävarkaita. Kuitenkin vartijan tärkein työ on oikeastaan kaikki muu. Tärkein asia keskittyy sanaan "ennaltaehkäisy".

Vartiointi ennaltaehkäisee rikoksia. Tästä hyvä esimerkki on myymälävarkaudet. Kun internetissä saa jaettua musiikkia helposti, sen valvonta on vaikeaa (1) henkilöitä tai (2) seiniä ja hälyttimiä jne. käyttämällä. Piratismia tehdään koska se on helppoa. Moni toki vetoaa että data on immateriaalista. Tosiasiassa data on aina fysikaalisessa muodossa. Bitti on sähköä. Kovalevyn järjestys joka näyttäytyy vaikkapa elokuvan videona on informaatiota, joka on sidottu aineeseen. Vastaava on kirjassakin. Kirjassa paperi on vain pieni osa hinnasta. Musiikki CD:tä varastetaan vähemmän kuin piratismia tehdään, vaikka tuotteen hinnasta vain todella pieni osa on siitä fyysisestä levystä.

Monet ihmiset varastavat, koska se on helppoa. Tieto vartijasta vähentää rikoksia. Jo vartiofirmojen tarrat ikkunassa ja joku vilkkuva lumehälytin vähentävät murtovarkauksia. Idea tarkkailusta ja kiinnijäämisestä vähentää rikoksia.

Tätä kautta päästäänkin turvakameroihin. Tänään joku oli kirjoittanut lehteen ankaraa moitetta turvakameroista. Hänestä turvakameroiden olemassaolosta kertominen on huono asia. Tarra joka kertoo että "hymyile, olet turvakamerassa" on hänestä vain varkaan asiaa ajava. Hän ajattelee, että jos varas tietää että kamerat ovat, hän kiertää ne ja osaa välttää kiinnijäämisen. Tosiasiassa valvontakamerat ennaltaehkäisevät. Niiden sekundaarinen arvo on siinä että alipalkattu ja alikoulutettu hyypiö saa sinut ehkä todennäköisemmin verekseltään kiinni.

Tähän minulla onkin hupaisa anekdootti. Eräänä päivänä tallustelin vartijana eräässä Itäisen Helsingin kaupassa. Kyseisessä kaupassa ei ollut kameroita ollenkaan. Sitten eräänä päivänä veikko tuli minulle juttelemaan. Yritti kovasti olla mukavaa ja kyseli paljon vartioinnin yksityiskohdista. Että mitenkä käytävillä kuljet, eikö ole kameroita.

Minä selitin, että onhan ne kamerat, mutta että silmin näkee sellaisia joita ei muuten huomaa. "Kaveri sen sijaan on takahuoneessa vahtimassa". Olin tietysti oikeasti paikassa ypöyksin, firmat säästävät tällä lailla. Kyseisellä alueella kaveri olisi kyllä tarpeen.

Kerroin miten joku voisi vaikka varastella toisella puolella kauppaa, missä minä tallustan, kun luulee että ei ole vartiointia siellä. Näyttelin tyypille jopa kattoritilän suuntaan. Että "Ne on nykyään aika hienoja ne kamerat". Tuskin huomaat tuotakaan, mutta jos olet tarkka niin näet sen. Osoittelin jotain putkenpätkien suuntaan. Näytin muutaman muunkin olemattoman kameran paikan. Kaiken tein ihan vain sen takia, että saisin kyseisen tyypin kaverin kiinni kaljavarkaudesta.

Minä kerron kaikille, että "Hymyile! Olet piilokamerassa".

Ei kommentteja: