torstai 20. toukokuuta 2010

Hyvän nimissä & taikauskoa levittämässä.

Sain käsiini nuorille tarkoitettua "ASENNETTA" -lehteä. Lehden avulla levitetään huumetietoisuutta nuorille. Asia on tietysti tärkeä ja hyvä. Lukaisemani lehdet olivat yleisesti "riittävän virheettömiä", niissä kerrottiin huumeista suhteellisen asiallisesti ja haastateltiin julkkiksia. Sisältö oli positiivista ja kepeää.

Mutta kuitenkin yksi juttu tökkäsi pahasti skeptikon silmään. Yksi juttu ei kokonaisuutena ole kovin paljoa, eikä tämä siksi ole mikään iso moite lehdelle tai mitään. Mutta sen mukana on muutakin. Menen asiaan, siihen yhteen juttuun.

Piikkiä suonen sijasta korvaan.

Juttu oli akupunktiosta. Siitä on tehty ratkaisu heroiiniriippuvuuteen. Otsikko on ironisesti laitettu "ASENNETTA 2/2010" -lehteen nimellä "Piikeillä eroon piikeistä - akupunktio on hyvä hoitomuoto päihdeongelmissa". Jutussa kerrottiin aluksi että akupunktiossa tarkoituksena on saada keho tasapainoon vaikutuksia haetaan lääketieteeltä vivahtavalla kielellä "vaikuttavat aivojen endorfiinijärjestelmään: ne rentouttavat , lievittävät kipuja ja ahdistuneisuutta, vähentävät päihdemielitekoja" ... ja taikamaailmasta "nostaa vähitellen energiatasoa parantaen näin myös keskittymiskykyä, stressin sietokykyä ja unta."

Tämän jälkeen lehti "ottaa kritiikin huomioon". Se viittaa jo tylsäksi (toisten mielestä klassikoksi) olleeseen Cochrale Libraryn tutkimukseen jonka mukaan akupunktio ei tehoa lumehoitoa paremmin. Otan tämän käsittelyn tarkempaan syyniin.

Argumenttitaso.

Lehti muuttaa placebon luonteen : "teho perustuu niin sanottuun placebo-vaikutukseen." Juttu kertoo miten "lumehoito oli aivan yhtä tehokasta kuin oikeaoppinen hoitokin." Juttu muistuttaa että konkreettinen toimenpide saa ihmisen uskomaan että jotain tapahtuu - toisin kuin terapiassa. Ja kun ei ole lääkkeitä ja kemikaaleja, niin potilas uskoo että hän itse on muutoksen lähde. Ja muistutetaan että edellisten lisäksi on vielä se että potilas voi uskoa hoitoon Ja tietenkin korostetaan että "Mielen voimaa ei siis tule vähätellä."

Placebovaikutus kuitenkin kokonaisuutena perustuu siihen että mikä tahansa toimii. Siksi akupunktio on aivan yhtä huono kuin terapia, kemikaali tai mikä tahansa muu jonka potilas uskoo auttavan. Luettelona eri sanoin tilanne vaikuttaa tehokkaammalta. Placebosta saadaankin "oikea hoito".

Kokeellisen lääketieteen ymmärryksen ydin on se, että jos jokin hoito toimii yhtä hyvin kuin placebo, se tarkoittaa että lääke ei toimi. Se ei tarkoita että lääke toimii "mielen voimalla", kuten tästä jutusta saa kuvan.

Erityismaininta tulee tietysti myös siitä että aivojen endorfiinijärjestelmät mainitaan. Niillähän haettaisiin selitystä joka olisi astetta muu kuin placebo. Näin ollen niiden maininnasta jää helposti mielikuva kuin takana olisi jotain muutakin kuin lumevaikutukset. Virheelliset johtopäätökset ikään kuin ujutetaan "retorisesta takaportista". Kirjoittaja voi tälläisen edessä aina viitata subjektioonsa: "En tarkoittanut noin tulkittavaksi" tai "en sanonut niin". Tälläisellä epäsuoralla vakuuttamisen keinoilla on kuitenkin yleisesti ottaen valtava voima, ja minun silmissäni "en tarkoittanut" puolustus on kirjoittajan toteamus omasta ilmaisutaidottomuudestaan, tai sitten joskus jopa "valheellinen puolustus" jolla kiistetään se, että on oikeasti haluttu tuottaa juuri noita mielleyhtymiä.

Josta päästäänkin toiseen asiaan.

Retorinen taso

Lukiessa oli mielenkiintoista huomata, miten sanoja käytettiin. Tutkimuksessa selvinneeseen liitettiin alkuun neljä sanaa "saattaisi olla niin että". Myös tutkijoiden "yllättyminen" siitä että lumehoito toimi yhtä hyvin mainittiin oli mainitsemisen arvoinen. Ja se, miten akupunktio oli "oikeaoppinen hoito" eikä esimerkiksi "perinteenmukainen". Tämän jutun käsittely sisälsi hyvin paljon placebon merkitykseen liitettyjä vähätteleviä sanoja. Mielenkiintoista kyllä, tätä epäilyksen ja vähättelyn sävyjä kuljettavaa sanavarastoa ei liitetty ollenkaan akupunktiota kannattaviin tahoihin.

Liitteenä oli myös kurssitus, jossa opeteltiin korva -akupunktiota. Koulutusta oli kolmena päivänä, ja sen tavoitteena on oppia 5 pisteen korva -akupunktion käyttö. Osallistumismaksu on 360€. On kuitenkin ehdottomasti mainittava että mainittu kurssi oli sentään tarkoitettu ammattilaisille, eikä lehden lukijoille.

Yleistä yllä olevasta.

Yllä oleva lehti on suunnattu nuorille. Se ei ole tiedejulkaisu eikä teeskentele olevankaan. Siksi yllä olevat tiedevirheet ovat monista ns. "sallittuja". On esimerkiksi otettava huomioon yleisö, eikä tiedejuntta saa joka paikassa jyrätä toisinajattelijoita. Tässä on toki totuuden siemen.

Mielestäni aktivismi on tärkeää tälläisessä asiassa. Mutta se olisi tehtävä hyvin. Akupunktion hyvä puoli on siinä että se ei ole vaarallinen, sen riskit ovat olemattomat. Mutta placebonsuuruinen vaikutus kertoo myös siitä että niin ovat hoidon tehotkin. Huumevierotukseen tarvitaan toimivia keinoja.

Myös se, mikä tässä tulee ottaa huomioon on se, että lehteä kaupitellaan nuorille. Sen ulkoasu ja tekstimuoto on sen verran asiallinen, että en ihmettelisi jos esitelmiäkin tehtäisiin niihin viittaamalla. Minulle, paatuneelle skeptikolle, teksti oli täynnä vaihtoehtohoitojen kannattajien kliseitä. Mutta nuori voi ottaa ne tosissaan. Huumevalistus ei minusta tarkoita sitä että lapsille ja nuorille saataisiin myydä taikauskoa. Vaikka olisi kuinka hyvä tarkoitus.

Toinen asia tässä on tietysti se, että jos kritisoit tälläistä huumeidenvastaista työtä, sinut helposti tulkitaan huumemyönteiseksi. Tästä ei kuitenkaan ole ainakaan minun kohdallani kysymys. Minä en pidä huumeista, koska ne huonontavat esimerkiksi miekkailun tasoa ja heikentävät oveluutta jota filosofialla leikkimisessä tarvitaan. Skeptikon ja itsepuolustuksen harjoittajan on oltava skarppina.

2 kommenttia:

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Oli erittäin raskasta huomata miten lehdistö tekee tuon saman kääntämistempun akupunktiotutkimusten uutisoinnissa. Kun lumevaikutuksen kontrolliryhmä saa saman helpotuksen kuin Aitoa akupunktiota saanut ryhmä, niin eniten ihmetellään lumehoidon mahtavaa tehoa (verrattuna akupunktioon). Vaikka kaikkein selvin johtopäätös olisi akupunktion olleen lumehoitoa.

Kun tulokset kertovat akupunktion olevan tehokkaampaa kuin kontrolli, niin akupunktio toimii. Mutta kun akupunktio on yhtä tehokasta kuin kontrolli, niin kontrolli toimii yhtä tehokkaasti kuin akupunktio.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Akupunktion tutkimustehot on aikas heikkoja, kun tuo "mediasuosiota saanut todistekin" on tätä..