tiistai 18. toukokuuta 2010

Elementtien falsifioinnista.

Länsimaissa elementtejä on perinteisesti ollut neljä. On vesi, ilma, tuli ja maa. Itämailla niiden määräksi on kuitenkin annettu viisi. Näistä perusaineksista on ajateltu koostuvan kaikki muut. Toki länsimaissakin on joskus elementtien joukkoon lisätty myös henki jolloin elementtejä saadaa viisi kappaletta myöskin. Itämaiden ringissä "henki" on kuitenkin korvattu sanalla "puu". Siinäkin on tietynlaista vitalismin makua. Elämä ja tietoisuus on kytketty ja niille on tietyllä tavalla haluttu antaa "oma elementti" joka erottaa elävät olennaisesti erilaisiksi kuin ei elollinen.

Itämaiden elementeistä saadaan seuraavanlainen rinki. Tämä on perustana esimerkiksi monissa tietokonepeleissä. Että esimerkiksi feng shuissa. Olennaisen tärkeää on ymmärtää myös se, että kuviossa on mukana elementtien suhteet toisiinsa. Jaottelussa ulkokehä rakentaa ja sisällä kulkeva tähti rikkoo.
1: Rakentava kehä = Puu ruokkii tulta, tuli muodostaa maata. Maa tiivistää metallin. Metalli sulaa nesteeksi (vedeksi), ja vesi kasvattaa puun.
2: Hajottava tähti = Puu tunkeutuu maahan. Maa imee veden. Vesi sammuttaa tulen. Tuli sulattaa metallin. Metalli pilkkoo puun.

Yllä oleva interaktio on siitä mielenkiintoinen, että se pintatasolla, ensi vilkaisulla katsoen, tarjoaa keinon falsifioida esimerkiksi feng shui : Jos puu kasvaa ilman vettä, on selvää että kehä ja interaktiot eivät toimi. Näin kehästä tulee "virhe". Ja kun sen varaan on rakennettu koko järjestelmä, se kaatuisi tässä mukana. Tietenkin tämä tarjoaa käytännössä vain ad hoc -selitysten verkon. Vesi kun voi piilotella ties missä, yllättävissäkin, asioissa. Sillä luonnossa elementti on harvoin puhtaana. Nuotiossakin on puuta ja tulta ja tuhkaa. Paukahtelu kertoo veden läsnäolosta. Näin asioille voidaan löytää uusia yhteyksiä.

Ja monissa tapauksissa voidaan tilanne korjata sillä että jokin asia ei olekaan "pääosin tulta" vaan vaikkapa "pääosin vettä", jolloin virheitä voidaan sietää hyvinkin paljon. Näin voidaan tehdä koska itse elementtiin liitos asiaan ei ole mikään suora tieto, vaan asiaa lähestytään usein rakentamalla analogia ja kertomalla tästä tarina, jonka todenperäisyyttä ei voida tätä varmemmin tietää. Elementtejen määrä ja liitokset ovat "tarinan varassa". Ja siksi sitä on onnistuttu liittämään esimerkiksi ninjutsun tekniikoihin. Osa sopii toisia vastaan, joten niille on ajateltu ja annettu tietty "elementti" : Ne ovat kaikki ihmisliikkeitä joilla on tietty toiminta, vaikutus, sovellustapa ja vastareagointi. Näin rakennetaan toimintaverkko, joka on itsessään kiinnostava ja kenties oppimista helpottava muistisääntö. Mutta jota pidetään ikään kuin "korkeampana selityksenä".

Siksi käytännössä elementtiajattelussa ei ole itsekriittistä tutkimusohjelmaa. Se voi katsoa maailmaa ja siinä tapahtuvia ilmiöitä, ja väittää että korrelaatiot johtuvat elementtien läsnäolosta. Näin selitys rakennetaan aina jälkikäteen. Ongelmana on vain se, että oikeaa selitystä ei keksitä etukäteen, vaan liimataan päälle jälki käteen. Näin syntyy iso "voi olla", joka tarvitsee jonkun ensin tekemään ensin ne "oikeat löydöt". Siksi feng shui ja elementtiketjut ovat passiivisia selittelijöitä, eivät aktiivisia tutkivia selittäjiä.

1 kommentti:

MrrKAT kirjoitti...

Kappas, en arvannut feng shuista..

PS:stä (perästäpän selittelijöistä) tuli mieleeni:

Tänään kirjakaupassa kattelin Puolimatkan Tiedekeskustelun avoimuuskoe-kirjaa ja siinä käsiteltiin luomisopin vastaisiakin todisteita (ylipitkä siemenjohdin jne) a la Dawkins, Bargum, Kokko et co mutta "selityspelastajaksi" tuli luomakunnan syntiinlankeemus ja lääketieteen "korkealaatuinen asiantuntija" Pekka Reinikainen.
Ja tietenkin nämä falsifikaatioyritelmät lisäksi voitiin panna rajoittuneen naturalistisen maailman "sisäpiirin peliksi"..(josta heidän ei tarvi välittää?).

btw.
Kirjassa emme me eikä PA esiinny (mitä äkkiä vilkaisin), vain lehti+kirjamediassa (Valtaoja, Kamppinen HS tms mielipidepalstat) olevat ja hänen kiertoesitelmiensa opponentit(Myllykangas, Enqvist).