perjantai 14. toukokuuta 2010

Pieni ajatus feng shuista.

Feng shui on näkemys jossa asunnon sijaintia ja sisustamista on pidetty keskeisenä. Sen on ajateltu tuottavan hyviä asioita, kuten onnellisuutta ja rikkautta.

Nykymaailmassa tälläinen menee tietysti kaupaksi vääristyneessä muodossa - sisustustrendinä johon on brändileimattu mystisyyden sävyjä. Eli jos sisustaminen on muuten pinnallista, halpaa ja alhaista niin mystisen kielenkäytön sotkeminen tekee siitä älykästä, jopa hengellistä ja ylentävää.

Feng Shuin tarina on tietysti skeptikon silmiin hupsu. Sohvan paikka muuttaa universumin rytmityksiä. Mutta ilman taustatarinaa siitä voidaan saada jotain järkeäkin irti.

Nimittäin Feng Shuissa on monia asioita jotka parantavat viihtyvyyttä. Se vain antaa niille hupsut selitykset. Siivotussa ja järjestetyssä talossa on helposti mukava asua. Imuri ei kuitenkaan ime negatiivisia energioita vaan pölypunkkeja.

Samoin esineet joihin liittyy ikäviä muistoja ovat feng shuissa imeneet pahoja energioita. Jos ne ovatkin vain yksilön ikäviä muistoja jotka esine tuo esiin, tilanne on järkevä. Esine kannattaakin dumpata pois.

Eli feng shui on vähemmän tyhmää kuin skeptikko sen taustakertomuksista voisi ensivilkauksella huomata ja satuilijen pohjalta luulla. Luultavasti joku on sisustanut ja huomannut että talo on mukavampi. Mukavuus on vain saanut oudon ja taikauskoisen selityksen.

Ilmiönä yksilön viihtyys on kuitenkin todellinen kokemus - sen selitystapa vain on epätieteellinen ja varsin epäuskottava. Ihmisen kauneuskokemus taas on kenties subjektiivinen, mutta monet pitävät samanlaisia asioita kauniina. Siksi tiettyjä taulujakin pidetään kauniina useammin kuin toisia.

Tässä tulee vastaan se, että kukaan ei pidä kaikista kauniina yleisesti pidetyistä tauluista. Kokemus viihtyisyydestä taas on jokaisen itsensä huomattavissa, eivät muiden. Hyvin sisustettu on ikään kuin arvaus, jossa ajatellaan keskiarvoa - mutta asiassa voi ollakin paljon hajontaa, ja yksilö ei pidäkään tuloksesta.

Siksi sisustuskessa pitäisikin keskittyä olennaiseen. Taustaselityksen sijasta pitää keskittyä itse ilmiöön.

Eli tehdä niin että kotona on mukavaa asua. Tämä ei kuitenkaan vaadi tietyn kaavan mukaista sisustamista, kuten feng shuissa tehdään. Pinnallisuus sisältääkin tässä suuremamt mahdollisuudet mitä erilaisempien ihmisten elämänlaadun parantamiseen, kuin mystiikalla sävytetty kaavamaisuus. Se kun toimii vain niille joihin tuo kaavamainen tapa sattuu sopimaan. Vaihtoehtolistalle kannattaa lisätä muitakin vaihtoehtoja.
Kirjoittaja ei sisusta. Talo muuttuu kodiksi jos sinne laittaa pitkänmiekan nurkkaan.

Ei kommentteja: