sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Juopumuksen humalaa.

Vappu on työväenpäivä. Tätä kautta se ei tietenkään ole mikään aito juhla ilman humalaa. Ja sanovat sitseissä istuvat teekkarit sitten mitä tahansa, niin shampanja ei ole se kuohujuoma joka sopii työväen kouraan. Olut sen sijaan sopii. Ja oluessa on humalaa.

Jotta absolutistitkin saisivat juhlan vaatimaa wappuhumalaa, ajattelin kirjoittaa humalasta (Humulus lupulus). Näin kaikki saavat osansa.

Humala oli kansanperinteessä suosittu rohto. Sillä parannettiin ruuansulatusta, lisättiin virtsan erittymistä, vähennettiin ilmavaivoja ja parannettiin ummetusta. Humala auttoi myös huolestuneisuuteen ja unettomuuteen.

Ja koska tälläinen taikajuoma halutaan tietysti kaikkien ulottuville, päästään varsinaiseen wapun sanomaan, sen ilosanomaan. Hyvät ominaisuudet onnistuttiinkin liittämään juomaan, jonka suosio ylitti haluttavuudessaan jopa "Asterixissa" esitetyt druidien taikajuomat. Syntyi olut.

Jokainen proletaari tietää että humala liittyy olennaisesti kaljaan, ja tietää tämän olipa sitten käynyt ammattikoulun loppuun eli ei. Tosin tämä wappujuhlain perustieto on työväen uljaalla edustajalla humala -sanan homonyymisyyden vuoksi hieman eri tasolla.

Humaloiden yhteys nojaa kuitenkin maanläheiseen kansan tietoon. Sillä Suomalaisessa kansanperinteessä tiedettiin että jos humalaa laitettiin, juoma nousi päähän. Muuten se laski jalkoihin. Tätä kautta on ymmärrettävä miten humala (hamppukasvien heimoon kuuluva köynnös, jolla on 5-jakoiset, karheat lehdet) ja humala (ihmisen päihtymisttila, jota ei mikään muu olemustapa sellaisenaan toisinna, ja jota ilman juhlasta puuttuu olennainen typerä ärvellys.) liittyvät yhteen.
1: Tosin idea ei ole tyhmä: Syynä on myös humalan käyttötapa resepteissä : Perinteisesti humalaa käytettiin eri oluissa eri määriä. Kalja oli alkoholimääriltään mietoa ja siihen tarvittiin vain vähän humalaa. Herrojen olueeseen lisättiin moninkertaisia määriä humalaa (tilavuusyksikköä kohden) ja niissä oli myös "tuhdimmin voltteja".

Näin yhteys humalan ja humalan välille saadaan varsin vaivattomasti.

Juoppohulluuteen humala liittyy mutkan kautta. Sillä kansanperinteessä humalistot uskottiin haltioiden asuinpaikoiksi. Humalistoon vietiin siksi pelottavia ruumisasioita, kuten ruumiin pesuvesiä. Humalikot taas voivat nähdä erilaisia pikkuisia otuksia jos humalatilaa on ylläpidetty delirium tremens -tasolle asti.
1: Tällöin humalikko on joko roolipelityyliin isolla tasolla, jolloin hän on ohittanut poison resistance skillit ja on siirtynyt todelliseen arvotavaraan, kuten "detect invisible" -tyylisiä maagisia ja paranormaaleja taitoja. Tai sitten hän on vain harhainen.

Humalaa on kulutettu paljon. Se on Suomalaisille tärkeä. Koska olutkin on suomalaiselle tärkeä. Sillä käytännössä humala on ensisjaisesti kaikenlaisten maistuvaisten olutjuomain mauste. Se tunnettiin jopa kalevalassa asti. Olut taas oli hyvin tärkeää, koska käytännöllisesti olutta juotiin aina. Sitä määrättiin jopa työmiehelle palkaksi tiettyjä määriä. (Muutama litra päivässä.) Olut oli järkevä ja ennen kaikkea terveellinen valinta arkijuomaksi. Se sopi myös lapsille. (Vedestä sai helposti tauteja, joten en kannusta nuorisojuoppouteen, vaan muistutan oluen erityisestä terveysarvoista etenkin keskiajalla.)

Itse asiassa olutta kulutettiin niin paljon että valtio huolestui.

Se ei toki yrittänyt vähentää oluen käyttämistä ja huolestunut (lasten) alkoholismista. Sen sijaan se kannusti kansalaisia humalanviljelyyn, jotta humalaa ei tarvitsisi hakea ulkomailta. Siinä missä viennistä tulee tuloja, on tuonnista menoja. Ja humalan tuonti oli suhteellisen kallista puuhaa.

1347 ja 1442 määrättiin eri laeilla siitä miten talonpojan piti joko maksaa sakkoa tai kasvattaa humalaa tarhassa. Kustaa Vaasa tiukensi että lakia noudatettiin. 1734 rakennuskaaressa humalan viljelystä ja sakottamisesta tehtiin tarkempia sääntöjä. 1700 -luvulla tehtiin myös humalan tuontikieltoja, joilla yritettiin estää oluen tuonnista väkisin tulevaa persnettoa. Lait kumottiin vasta vuonna 1915.

Sittemmin olueeseen ja yleiseen humaluuteen on kohdistettu ties mitä. Se, että olutta saa lähikaupasta ei ole selviö. Sillä vaikka olut oli lujasti kristillisessä yhteiskunnassa keskiajalla, näkivät tietyt kristillisetkin tahot oluen moraalisena ongelmana. Siksi oli kieltolakeja joissa kiellettiin kaikki alkoholi, myös olut.

Kaikille koville urhoille kenties tärkeintä on tietää että humala on ehdottoman heteroseksuaali. Emi ja hedekukinnot ovat eri kasveissa (toisin kuin monilla muilla kasveilla). Molempia tarvitaan jotta saadaan uusia humalansiemeniä. Humalan kannalta oluessa on neitsyitä, koska mautsamiseen käytetään emikukintoja, jotka on pidetty hedekukista kaukana.

Itse juhlistin wappua maljalla, joka oli juhlan kunniaksi täytetty keskikaljalla. En kuitenkaan toivo että saisin palkaksi muutaman litran olutta päivässä.

Ei kommentteja: