perjantai 17. kesäkuuta 2011

Yliseksualisoituminen

Yliseksualisoituminen on kuvaus, joka toistuvasti liitetään yhteiskuntaan. Sanontaa on vaikeaa olla kuulematta. Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta. Henki on se, että "Termi on siitä mainio, että sen avulla vaivalloinen pohdinta ikuisuuskysymyksistä voidaan sivuuttaa kätevästi. Ilmauksen voima on jopa niin vahva, että se pystyy samanmielistämään vasemmistointellektuellin feministiänkyrän ja vanhoilliskristillisen viiksimiehen."

Jutussa lainattiin Anna Kontulaa, joka kertoi että asiaa ei oikeastaan ole tutkittu, vaan se on vain ääneen lausuttu paheksunta siitä että ei pidä siitä että katukuvassa ja maailmassa on seksuaalisia asioita näkyvissä. "Kyseessä on arvoilmaus, ei tieteellinen termi." Vaikka yliseksualisoitumista perustellaan haitoilla, ja vedotaan lasten suojelemiseen, haitoista ei itse asiassa ole näyttöä tai tutkimusta. Näin ollen jäljelle jää vain itseriittoinen väite, jossa asia nähdään inhottavana ja että se siksi on sensuroitava. ; Usein yliseksualisoitumisen katsotaan turmelevan lapset ja vaihtavan heidän arvomaailmansa. "Romantikkojen mielestä yliseksualisoitunut yhteiskunta on korvannut rakkauden nihilistisellä irstailulla." Ensinnäkin se ei teknisesti ottaen ole nihilismiä vaan hedonismia. Ja toisekseen tästäkään muuttamistavasta ei ole mitään muuta näyttöä kuin henkilöiden "musta tuntuu inhottavalta ja pakko sen on jotenkin vaikuttaa".

Mutta tästä päästään oikeasti ihan toiseen asiaan. Nimittäin utopiaan. Utopiaan päästään kun katsotaan yliseksualisoitumisen kateusdiskurssia. Ei ole vaikeaa löytää ihmistä, jonka rakkauselämässä on mutkia ja joiden ikisinkkuus on elämäntapa. He vetoavat aika usein siihen että nykymaailma on yliseksualisoitunut ja että siksi tavallisen näköinen ei kelpaa. Sisäinen kauneus on unohdettu ja asetetaan vain kauheita ulkonäköpaineita. Nämä eivät ole välttämättä mikään todellisuudenkuvaus itsessään. Mutta se kertoo kuitenkin takana olevista asenteista.

Mainonnan ja muun näkyvän seksuaalisesti värittyneen aineiston katsotaan rakentavan utopian jota ei voida saavuttaa. Epärealistisuutta pidetään ikävänä asiana. Eskapismin kautta päästään elämästävieraantumis -asetelmiin ; Aletaan puhumaan etääntymisestä. Siinä missä nörttien katsotaan hukkaavan ulkona tehtävästä elämästä, seksuaalisten utopioiden uskotaan vieraannuttavan normaalista seksuaalisuudesta.

Tämä ajatus on helppoa niellä, kunnes huomaa että romanttiset elokuvatkin rakentavat parisuhdeutopian. Uskotaan helppoon ja ikuiseen rakkauteen, joka on luonteeltaan varsin kaukana tosielämästä. Romanttiset kirjat pursuavat lääkäreitä ja menestyneitä malleja. Kaikki luonnollisesti kauniita ja mallin mitoissa. Tavallisen ihmisen mielessä voisi tulla vieraantuminen. Tämä asettaa menestyspaineita. Kuitenkaan romanttisia elokuvia ei olla sensuroimassa.
1: Paitsi sikälimikäli niissä esiintyy seksiä, joka itse asiassa kuuluu aiheensa mukaan luontevasti aiheeseen. Tämä on etäännyttävä pyrintö, joka on selvästi eskapistinen ; Romanttisen elokuvan halutaan vajoavan vielä syvemmälle utopiaansa.
___1.1: Seksiä ei toki haluta sensuroida romanttisista elokuvista "tietyillä ehdoin". Jos se on riittävän etääntynyt aidosta seksistä. Romanttisten elokuvien seksi on kenties vielä kauempana aidosta seksistä kuin pornografisten elokuvien. Tämä onkin jo itsessään jonkinlainen saavutus.

Siksi yliseksualisoitumispyrintö voidaankin liittää olennaisesti kaikkeen muuhun vastaavaan. Sopivasti kaikkia ärsyttävä rinnastuskohta löytyy Hitchensin ateismista. Hänhän näkee että yhteiskunnassa uskonnollisuutta lykätään joka paikkaan, joten se on yliuskonnollistunut. Moni ateisti ajaakin tätä asiaa ja heitä ärsyttää uskonnon näkyminen ja se, että uskontoa pitäisi jotenkin vain pakkoarvostaa ; On vaan arvostettava uskovaisia erilaisista mielipiteistä johtumatta vaikka tämä tuppaisi lapulla ja Helvettiuhkauksella naamaan. Monia tämä ärsyttää.

Kun katsotaan julkista tilaa, niin siellä näkyy kaikkea inhottavaa joka ei miellytä. Se tavallaan kuuluu asiaan. Ärsyyntymistä ei tarvitse estää tai tulpata. Mutta tämä ei olekaan ollenkaan sama asia kuin sensurismi. Tämä tapa nimittäin lisää katukuvaan kaikenlaista. Ja moni niistä ärsyttävät. Esimerkiksi omalta kohdaltani ; Minua eivät ärsytä seksuaaliset mainokset itsessään. Mutta kaikki mainokset ärsyttävät sen verran itsessään, että seksuaaliset mainokset pääsevät ikään kuin peesissä mukaan.
Suomenlinnassa joku räävämieli oli takonut graffitimaalilla yhden kiven punaiseksi. Tämä on jo klisee.

Ei kommentteja: