maanantai 13. kesäkuuta 2011

D for Defence

Itsepuolustuksessa korostetaan usein väkivaltaista mekaniikkaa. Tämä toki kuvaa yhtä olennaista osaa itsepuolustuksesta. Pelkästään tähän jääminen on sitä, että puhutaan teknisestä toteuttamisesta, ajoituksesta ja muusta mekaniikasta "pikkukikkailusta" hienostuneisiin tekniikoihin ja sovellusdynamiikkaan. On selvää miksi tämä kuuluu itsepuolustukseen. Siitä on taatusti hyötyä. Tätä voisi kuvata englannin "D -sanalla" "Destruction".
1: Tästä käytännön elämän esimerkkinä olkoot vuoden 2003 loppukeväällä Korsossa tapahtunut. Tulin kaverin synttäreiltä. Oli aamuyö. Kävelin keskustasta kotiin. Joku halusi baariin. Baari oli vielä auki, mutta sisään ei enää otettu uusia asiakkaita. Portsari sulki oven ja turhautunut henkilö päätti lähteä lampsimaan. Hänen intuitionsa pakottivat purkamaan vihastumisensa ensimmäiseen vastaantulijaan, joka olin tietysti minä. Hän potkaisi minua sivulta reiteen varsin yllättävästi, mikä oli inhottavaa. Sain kuitenkin kengästä kiinni, ja astuin lähemmäs ja tartuin hänen naamaansa suorastaan hellästi. Tein nenää työntävän (en iskevän) liikeen, jonka seurauksena kaveri lensi perseelleen maahan. Lopetin tilanteen sanomalla "Nyt en yhtään jaksais" ja tilanteen obskuranttius sai nuorenmiehen jäämään istumaan asfaltille. Se, että hänen kokemuksekseen jäi se, että en tehnyt varsinaisesti työtä, ja että tilanne näytti helpolta ja että hän tajusi että siinä ei ollut itse asiassa minkäänlaista voimaa käytetty sai hänet luultavasti varomaan. Tosiasiassa jos hän olisi tapellut normaalissa 1-1:sessä kanssani tämän jälkeen, olisin luultavasti saanut pahasti päihini. Tekninen osaaminen ratkaisee selvästi.

Kuitenkin tämä on vain pieni osa. Esimerkiksi keskustelun osuutta ei voi ylikorostaa. Se ei tietysti ratkaise kaikkea itsepuolustustarvetta, mutta sen korostaminen on tarpeen siksi, että se ei välttämättä tule ihmisille mieleen, ja sen avulla saadaan kuitenkin paljon aikaan. Tapa ei kenties ole "yhtä coolia ja seksikästä" kuin takapotku päähän, mutta se kuitenkin ajaa asiansa. Paskanjauhannan tehokasta vaikutusta korostetaankin esimerkiksi puhejudon harjoittajien toimesta ansiokkaasti. Tässä osaan tulevat erilaiset rauhoittelutaidot, joilla toisen viha saadaan vähenemään. Esimerkiksi niin yksinkertainen asia kuin "kuuntele" ja "rauhoitu" -käskyjen vaihtaminen kysymyksiin "Onko kaikki hyvin?" ja "Miten voin auttaa?" muuttavat tilannetta olennaisesti. Tästä saadaankin toinen "D -sana" "Discussion"
1: Vartijana ollessani kiinni otettiin huumeita käyttävä veikko. Hänellä on maine Itä-Helsingissä, eikä häntä uskallettu ollenkaan päästää henkilökunnan tiloihin. Niinpä minut pistettiin pamppuni kanssa varastotilaan. Henkilöä ärsytti, koska hänellä oli kova krapula. Hän halusi nauttia varastamiaan kaljoja. Todisteiden hävittäminen kuulustaisi tietysti tosi kivalta, ja mielelläni ottaisin jopa osaa siihen mutta se ei vain tullut kysymykseen. Yleinen sekalainen paskanjauhanta muutti aggressiivisen tilanteen luonnetta oleellisesti. Aluksi hän uhkasi lyödä minua, sitten hän rauhoittui luvaten jättää minut rauhaan kun olin hänestä ihan rento veikko, toisin kuin nipottava henkilökunta, jota hän sitten lupasi lyödä. Kun selitin että minä olen sitä varten että minua lyödään eikä elämänkokemattomia kassaneitejä hän siirtyi ajatukseen varastossa olevan omaisuuden tuhoamisesta. Lopulta hän päätti nukkua krapulansa pois. Tai olisi, jos poliisit eivät olisi tulleet.

Näiden lisäksi on mahdollista yksinkertaisesti hämmentää tilannetta. Tässä hyödynnetään esimerkiksi sitä, miten ihmisillä on automaattisia reaktioita. Kun joku osoittaa sormella ja huutaa "Varo", katse kääntyy kuin automaattisesti. (Itse asiassa onnistuin Helsingin asemalla hämmentämään paljon treenannutta ninjutsumiestä osoittamalla sormella hieman hänen taaksen ja huutamalla että "Kato, kun sika lentää!". Tilanne oli sellainen että puhuimme tarkkaavuuden manipuloimisesta ja tapani tuntien hän itse asiassa osasi odottaa että teen jonkun jäynän. Ja se meni silti läpi.) Myös nopeat nykivät liikket kohti silmiä voivat toimia hämäyksenä ilman että niiden intentiona on olla lähelläkään iskua. Toinen yksinkertaisesti sulkee silmänsä automaattisesti. (Jos osaa ennakoida katseen suunnan ja tämän, voi harjoittelemalla tehdä illuusion, joka näyttää siltä kuin joku teleportautuisi; Ensin hän on edessä ja sitten hän onkin hetken päässä sivussa tai jopa takana. Olen itse kokenut tämän ja se on jännää. Itse en osaa) Oikein käytettynä tämänlainen antaa tilaa jonka avulla voi lyödä toista tai päästä vapaaksi ja karkuun. Yleisesti ottaen hämmentämisen rooli onkin juuri siinä, että tilanne ei koskaan pääty siihen, vaan tällä yksinkertaisesti ostat itsellesi hieman aikaa. Käynnistämällä toisen OODA -loopin, saat itsellesi aikaa sekunnin kymmenyksiä tai jopa sekunteja. Tänä aikana ehdit pamauttaa nyrkillä naamaan (jolla voi ostaa aikaa pakenemiseen.) Aika taas on hyvinkin ratkaisevaa väkivaltatilanteessa. Tästä saadaan "D -sana" "Distraction".
1: Tästä esimerkkinä olkoot Helsinkiläinen spurgu. Hän heilutteli kaikille ohikulkijoille. Halusi jutella. Minä vaihdoin pari sanaa. Lähtön koittaessa kaveri kuitenkin tarrasi kiinni. Tunsin miten hänen otteensa oli luja ja miten toivotonta siitä olisi irrota. Mutta tässä tilanteessa - vaikka laki antaisi tilaa sille, etiikka sanoo että tässä rikottaisiin lain henkeä vaikka ei sen kirjainta - ei kuitenkaan ollut mahdollista vain lyödä turpaan. Spurguja on elämä muutenkin lyönyt, eikä ole reilua lyödä jotakuta joka ei itse asiassa ole sinulle konkreettinen vahinkoa tuottava uhka. Kiinnipito oli enemmän sosiaalis-aggressiivista kuin väkivaltais-aggressiivista. Päädyinkin ottamaan kauhistuneen ilmeen (mikä ei ollut vaikeaa em. tilanteessa) ja aloin selittämään vuolaasti, miten näen että spurgun sisällä on avaruusolentoja jotka yrittävät abduktoida minut. Spurgu hämmästui silminnähden ja hänen otteensa löystyi hetkeksi niin että sain itseni irti. Ja tämä riitti siihen että kävelin pois.

Lisäksi valtaosa väkivaltaisista tilanteista on vältettävissä varovaisuudella ja arkijärjellä ; On ennakoimista ja varomista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi arkisia reittivalintoja ja muuta vastaavaa. Tämä perustuu siihen että olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan oikeiden tyyppien kanssa. Sillä väärät tyypit, väärä paikka ja väärä aika ovat kovasti suuria riskitekijöitä. Tästä saadaan itsepuolustuksen "D -sanaksi" "Deliberation".
1: Tästä ei saada ymmärrettäviä tarinoita, koska koko väkivalta estyy. Ei ole tilannetta joka ratkaista. Ei ole ongelmaa, joten ongelmanratkaisukyvyllä ei päästä elvistelemään. Valitan, tulin tänään päiväaikaan töistä kotiin, kuljin alueilla joissa liikkui paljon ihmisiä, kohtelin tupakanpyytäjiä suoraan ja reilusti silmiin katsoen enkä ollenkaan katsetta vältellen tai moralisoiden. Enkä vittuillutkaan kenellekään päin naamaa vaikka olotila olikin sellainen että se olisi vain heijastanut yleistä mielentilaani.

Ei kommentteja: