perjantai 24. kesäkuuta 2011

Oh my fucking God!

Miekkailussa struktuuri on yleensä hyvin tärkeää. Eli että paino tukee miekkaa ja esimerkiksi torjunnassa se on tärkeää. Tasapaino ja voima liittyvät struktuuriin oleellisesti.

Hyvä struktuuri ei vaadi liikkumista ; Esimerkiksi peruskurssilaisten kanssa leikkiessäni onnistuin rakentamaan struktuurin melko hyväksi. Torjunnassa ei ollut voimaa, mutta miekkaa tuki koko vaatimaton massani. Olin käytännössä seinä, jonka ei tarvitse liikkua. Miekkaan iskijä kohtaa Newtonin mekaniikan ja voima purkautuu johonkin. Hyvä struktuuri takaa sen, että lyöjän miekka kimmahtaa takaisin. Impaktin voima ei välitä kumpi on lyöjä, vaan siitä mikä antaa periksi. Näin ollen hyvä struktuuri ei välttämättä tarvitse liikettä.

Toisen struktuurin tuhoaminen on olennainen osa hyvää tekniikkaa. Tässä voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin. Sillä tosiasiassa vaikka ei olisi heikkoja linjoja, voi silti olla lyöntikohteita. Hyökkääjän kannalta teräkontakti ei ole välttämättä mikään tavoite. Silloin voi riittää että lyöt toista päähän. Siinä vaiheessa ei ole väliä onko toisella hyvä, tukeva rakenne vai ei. (Toisen rakennetta ei tarvitse murtaa, mutta on silti hyvä muistaa että oman iskun taakse on hyvä saada tukea. Isku ei ole tällöin struktuuriton, siinä vain ei muurreta toisen vakautta.) Kuitenkin puolustajan intresseissä on välttää tämä ja hänen kannaltaan struktuuria on pakko miettiä kaksisuuntaisesti. Kaksisuuntainen struktuurin huomioiminen (oman maksimointi, toisen minimointi) on yleisesti ottaen pääsääntöisesti oletusarvo. Hyökkääjän on fiksu ajatella että toinen ei vain seiso paikallaan ja odota, vaan yrittää estää toimintaa.

Tämän lisäksi on myös voima. Heikko isku torjuuntuu huonommallakin struktuurilla. Voimakkaaseen tarvitaan jo parempaa struktuuria. Ja jos voimakas isku ja hyvä rakenne kohtaavat - kuten ideana on - niin tehokkuus on valtaisaa.
Otsikko on bloggaajan spontaani lausunto, joka syntyi kun harjoittelimme lantionkäyttöä. Kun toisen isku torjuuntui siten, että mitään estettä ei edes tuntunut olevan, vaikka silmillä näki että toinen löi suhteellisen hyvällä voimalla. Mukana oli sekä hyvä voima että hyvä struktuuri. Olo oli kuin puskutraktorilla.

Ei kommentteja: